Останнє слово Кузьми Скрябіна

Інтерв'ю
Ольга Матвієнко2 лютого 2015 о 17:3311873 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Останнє слово Кузьми Скрябіна
Кузьма Скрябін, який трагічно загинув у автокатастрофі, останнє інтерв’ю дав на Полтавщині.

Останнє слово Кузьми СкрябінаАндрій Кузьменко два роки тому під час візиту до Полтави. Фото Дар’ї Розумняк

Кузьма Скрябін, який трагічно загинув у автокатастрофі, останнє інтерв’ю дав на Полтавщині.

29 січня гурт «Скрябін» виступив у Кременчуці. Після концерту Кузьма у розмові з журналістами озвучив власні думки про війну в Україні, політиків та українську гідність.

АТО чи війна

У людей сідають батарейки просто-таки. Вони не розуміють, що робиться. Принаймні ті 50-60 осіб, із якими я постійно спілкуюся і які на війні, кажуть, що сідають батарейки. Зрозуміло, що антитерористична операція не може тривати рік, зрозуміло, що то війна, а війною її ніхто не називає. Із якого приводу в Україні повинні мобілізувати людей на антитерористичну операцію? Давайте у Борисполі терористи захоплять літак і серед нас із вами виберуть одного, другого третього і скажуть: ідіть забирайте у терористів літак.

На Донбасі – не тероризм, там є давно війна. Уже ніхто не розуміє, що відбувається: ті кудись стріляють, гинуть мирні люди. Наші політики, очевидно, мають якісь свої плани на те все. Не зрозуміло, за що стільки народу загинуло.

Лист до президентів

Я написав лист до президентів, він буде в новому альбомі. Гадаю, що жоден із усіх президентів України, жоден із депутатів, які там були, просиджували штани і крали в нас гроші, не зробили нічого, щоб у нас не було цієї війни.

Лист до президентів України

Панове президенти є до вас розмова

Бо ми давно не чули від вас правдиве слово

І може я ніколи б не починав її

Та скажу вам відверто – причина у війні


В яку ви цю країну всі разом погрузили

І щоб її не було ви нічого не зробили

Невже за стільки років ви достатньо не нажили

Щоб заробляти гроші копаючи могили


Панове президенти є до вас питання

Чому ви всі живете як голубці в сметані

Тоді коли всі люди скидаються солдатам

Копійками, які ви ще в них не встигли відібрати


Чому ви не пошлете на війну своїх синів

Ні внуків, ні племінників, самих вас там не видно

Зате на смерть кидаєте чужих чоловіків

Скажіть мені, невже це виглядає справедливо


Чому холоднокровно ви зливаєте країну?

І у крові своїй ви власну топите дитину

Скажіть, будь ласка, чим всі люди в цій країні винні

Скажіть ціну, за скільки ви продали Україну!


Я хочу побажати вам , панове президенти

Відчути весь наш біль на собі перше ніж померти

А всім нащадкам вашим – я хочу тільки зла

Яке ви всі разом роками готували нам!

Вони мене не вважають якоюсь загрозою, не беруть до уваги. Мають за таку саму міль, як і будь-яку людину в Україні, яку можна витерти і роздавити. Вони живуть на іншій планеті, кожному новому, коли він доривається до годівниці, падає забрало на очі. Він перестає думати і гребе, гребе. Міркує, що ті були ідіоти, а мені повезе, не схоплять.

Справа в тому, що ніхто не хотів бути героєм у тій Україні. Візьми ти, запиши своє ім’я в історію, щоб діти й онуки казали, який у них був дід-прадід, зроби хоч щось. Ніхто не зробив.

Українці вміють вибрати такого, щоб спочатку нас із вазеліном, а потім без вазеліну, навіть в аптеку бігати не потрібно. Щоб жорсткіше, ніби у нас садомазохізм у генах. А ще думаю, що тема з гречкою не дуже працює. Можливо, десь у селі, а так на виборах у нас іде така фальсифікація, щоб ми навіть не мали вибору. Чому не збирається Майдан уже рік? Здається, приводів зараз є ще більше, ніж за Януковича. Загинуло вже стільки Небесних сотень, кожен день гинуть.

Про депутата Сраку

Ми повинні контролювати принаймні тих депутатів, яких вибрали.

Робив колись експеримент у Тернополі, пробував добитись до депутата. У тому готелі, де я жив, сусідні двері з моїми – була прийомна якогось депутата. Назвемо його народний депутат Петро Срака. Дивлюся – прийомні години з першої до третьої години з понеділка до середи. У понеділок, перша година, гать-гать-гать у двері – глухо. Через годину знов – немає Сраки. У вівторок я теж там був: із першої до третьої – немає Сраки, не приїхав Срака. Питаю в аналітика, що робити. Порадив піти до Верховної Ради.

От уявімо, що я сантехнік із Градизька, приїхав до Верховної Ради і кажу, що хочу знайти депутата Сраку і поставити йому пару питань. Яка реакція охоронців – скрутили мене, розвернули і дали копняка, але під мою сраку, а не під того Сраку, якого я шукав. Ти витрачаєш свій час, гроші, бо треба приїхати в Київ. Тобто шансів у нас немає, у простих людей. Думаю, що тільки такі молоді хлопці, які роблять розслідування і публікують їх, можуть обнародувати і сколихнути людей. Ідейні люди є, і їх багато, але коріння у всього цього таке глибоке, що ті ідейні люди поки безсилі. Це довгий процес. Але, думаю, що Порошенко теж дограється з війною, бо так не можна.

Про пропаганду і патріотів

Західна Україна, заправка, місто Рівне. Із машин волає шансон російський, вони стоять із такими бантами жовто-синіми, що аж ноги заплутуються. Кажу, люди, ви ж не гірші, ніж Путін і його пропагандистська машина, бо ви тут і просто гниєте зсередини.

Це просто відсутність гідності, бо мама з татом не дали, у школі було по цимбалах, а вулиця додала.

До теми: Кузьма «Скрябін» запустив власне радіо S.R.A.K.A.

Оригінальна версія інтерв’ю на Громадське.Кременчук

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter