Валерій Головко: «Заробітну плату відправлятиму на потреби 16-го батальйону тероборони"

Інтерв'ю
Юлія Обелець25 січня 2015 о 16:322398 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Валерій Головко: «Заробітну плату відправлятиму на потреби 16-го батальйону тероборони"
Валерій Головко під час інтерв’ю для «Кола» розповів про своє хобі, що змінив у робочому кабінеті та на що витрачає заробітну плату. Про це та багато іншого читайте далі.

Цього тижня нам вдалося потрапити на прийом до Валерія Головка і взяти в нього інтерв’ю, аби ближче познайомити читачів «Кола» з новим керівником Полтавщини. Нагадаємо, призначили Валерія Анатолійовича на таку посаду в кінці минулого року. До цього він устиг побувати депутатом Верховної Ради, а ще раніше – приватним підприємцем.Валерій Головко: «Усю заробітну плату відправлятиму на потреби 16-го батальйону тероборониВалерій Головко. Фото Олега Журавльова

– Валерію Анатолійовичу, чи плануєте якісь кадрові ротації в облдержадміністрації, чи є вже бачення нової команди?

– Цього тижня завершуємо виконувати плани, які стоять перед Полтавською областю з питань мобілізації. Я вже дав завдання своїм радникам – зробити повністю ревізію роботи апарату Полтавської ОДА. Ті самі завдання в п’ятницю отримають заступники щодо якості галузевої роботи департаментів. Тобто така робота вже починається. Однозначно, вона буде у форматі оптимізації кількісного складу. Кожен департамент та управління захищатиме свою життєву необхідність.

– Чи змінювали щось у робочому кабінеті після свого попередника (Віктора Бугайчука, – авт.), чи збираєтесь змінювати? Якщо так, то що саме і чому?

– У кабінеті з’явилася ікона – сімейна реліквія – і ще деякі додаткові символи Полтавщини, зокрема булава. Це все подарунки, які свого часу отримав. А так нічого не змінював, меблі ті самі. Єдине, що хочу змінити, – світильники на енергозберігаючі, адже працюю з 7.30 до 21.00, світло мені необхідне.Валерій Головко: «Усю заробітну плату відправлятиму на потреби 16-го батальйону тероборониОбновки в кабінеті. Фото Надії Діденко

Від бізнесмена до політика та скандал із міським головою Полтави

– 20 років Ви займалися бізнесом, а потім пішли у політику. Що спонукало до цього?

– Щодня стикаючись із проблемами у цій сфері, я зрозумів, що потрібно потрапити до Парламенту, аби почати зміни на законодавчому рівні. Необхідно допомогти спростити процедуру та дати можливість людям вільно дихати у плані розвитку бізнесу. По-друге, нині існує багато речей, які заважають розвиватися бізнесу і на рівні місцевого самоврядування. Маю на увазі місцеві установи, які повинні сприяти розвитку бізнесу, а не навпаки, заважати. Вони повинні допомагати й підказувати, а не просто контролювати, закривати, вимагати.

– Із багатьох питань обласній владі доводиться співпрацювати з міською. Як будуватиметься ця співпраця за Вашої каденції, адже у попереднього очільника голови ОДА діалог із Олександром Мамаєм зійшов нанівець? Крім того, відомо, що і у Вас раніше з нинішнім міським головою Полтави був конфлікт через ринок «Полімпекс».

– У мене з мером робочі стосунки. Є звичайний господарський спір між мером та підприємством мого брата. Він чимало вклав у розвиток «Речового ринку», вважаю, що підприємство, яке очолює мій брат, мало право на користування тією ділянкою. Тож і справа має вирішитися на користь підприємства, яке 20 років інвестувало у бізнес. Це приклад того, про що я вже говорив, відповідаючи на попереднє питання. Влада створює можливості для розвитку бізнесу чи, навпаки, сприяє, аби він закривався? А це робочі місця, податки до місцевого бюджету та державного, інвестиційний клімат. Ми повинні показати інше обличчя влади. Я сьогодні, як кризовий менеджер, повинен допомогти людям, а не створювати перепони. У нас абсолютно нормальна співпраця зі всіма містами. Вважаю, що у роботі немає бути нічого особистого. Кожен міський голова безпосередньо відповідає за якість життя людей тієї території, де він обирався. І лише люди будуть визначати, який міський голова має там бути. Це не повноваження глави адміністрації.

– Валерію Анатолійовичу, на Вашу думку, в якій сфері та яке саме питання в області насамперед потребує нагального вирішення?

– Це ціла низка питань. Згідно з показниками минулого року, в області відбулося падіння промислового виробництва, скоротилася кількість робочих місць. Також необхідно створювати центри реабілітації для хлопців, які повертаються з зони АТО. Вони потребують і медичної, і психологічної, і фінансової, і соціальної допомоги. Сьогодні завдання влади – охопити якнайбільше категорій людей, які потребують підтримки і допомоги. Головне гасло моєї діяльності – якісні показники життя полтавців. І у будь-якому векторі розвитку Полтавської області на перший план ми повинні ставити людину, її життя. Маючи таку мету, відповідно, формували й програми та стратегії розвитку регіону. Це і робота, і соціальний статус, і медичне обслуговування, й інші сфери життя – увесь пакет, який потребує змін.

– Чи вирішуватимете найближчим часом питання оборони області? Створюватимуться блокпости?

– На сьогодні вже є відповідні розпорядження ще попереднього голови ОДА щодо забезпечення тероборони Полтавської області. Думаю, наступного тижня ми зберемося таким штабом і обговоримо це питання, проаналізуємо роботу за минулий рік і обговоримо стратегію на цей рік адекватно до тих подій, що відбуваються на Сході України.

Новий голова області захоплюється футболом та хокеєм. Навіть чотирилапу улюбленицю назвав на честь футбольного клубу

– Чи маєте хобі, чи займаєтесь спортом? Скільки особистого часу приділяєте цьому?

– Займаюсь спортом. Інколи граю у футбол. Раніше грав часто, нині – рідше, через брак часу. Але тримаю себе, на мій погляд, у доволі хорошій фізичній формі. Кілька років тому встигав займатись ще й хокеєм.

– В одному з Ваших інтерв’ю йдеться про те, що Ви опікувались розвитком хокею в області – підтримували федерацію з хокею. Чи продовжуєте цю справу як голова облдержадміністрації?

– На жаль, нині немає часу. Загалом підтримка спорту – це проблема позашкільної освіти. Діти повинні у вільний час займатися чи то спортом, чи то мистецтвом, чи то відвідувати гуртки патріотичного виховання. Це завдання влади, і ми цим займаємося. Якщо громадські організації проявлятимуть ініціативу з цих питань – від нас будуть лише сприяння та допомога. Адже влада, на мою думку, недостатньо сприяє цій справі, зокрема у фінансовому плані. Проте це теж питання №1, бо юне покоління – наше майбутнє.

– Валерію Анатолійовичу, розкажіть трохи про свою родину, де і який фах здобували Ваші діти?

– Маю сина, він одружений, проживає у Києві. Моя дружина працює приватним підприємцем в ЦУМі, в неї там магазин подарунків та листівок.

– А домашніх улюбленців маєте?

– Є в мене кішка, британка на прізвисько Челсі. Назвав її на честь англійського футбольного клубу «Челсі», за який свого часу вболівав. Кішка живе у нас уже 9 років, з того моменту, як футбольний клуб був на піку своєї слави.

Відмовився від зарплати на благо захисників Батьківщини

– Куди витрачатимете заробітну плату?

– Усю заробітну плату з цього місяця відправляю на потреби нашого 16-го батальйону територіальної оборони. Відповідне доручення дав відділу кадрів і написав заяву в бухгалтерії. У цей непростий час кожна людина, яка вважає себе патріотом і громадянином України, у межах своїх можливостей, повинна допомагати нашим бійцям. Тому я так вирішив без коливань та зайвих роздумів.

– А за рахунок чого тоді житиме сім’я?

– За рахунок родинного бізнесу. Окрім того, у мене є певні кошти на дивідендних рахунках. Інформацію про свої прибутки не приховую – вона вся є в декларації.

– Говорять, що Ви не балотувалися цього року в депутати Верховної Ради, оскільки знали, що Вас призначать згодом головою Полтавської ОДА. Прокоментуйте, це правда чи плітки?

– Спочатку вирішив не балотуватись, а потім надійшла пропозиція щодо посади голови Полтавської ОДА.

Біографічна довідка:

Валерій Головко народився 14 грудня 1965 року в селі Ленінський Карманчинського району Кизилординської області в Казахстані.

1989 року закінчив Полтавський кооперативний інститут за фахом економіст. Освіту продовжив у Українському інституті ринкових відносин та підприємництва, здобувши фах менеджера зовнішньоекономічної діяльності, та у Харківському регіональному інституті Державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, отримавши ступінь магістра у сфері державного управління.

Має науковий ступінь кандидата економічних наук.

Робочий шлях розпочав 1989 року на посаді старшого інженера в Управлінні торгівлі Полтавського міськвиконкому.

У 1991-1992 роках – заступник директора у Полтавській страховій компанії «Легенда».

У 1992-2002 роках – менеджер Спільного українсько-німецького підприємства «Полімпекс».

У 2002-2012 роках – директор ПрАТ «Торговий Дім «ЦУМ».

Депутат Полтавської обласної ради п’ятого та шостого скликань. Член постійної комісії з питань бюджету, підприємництва та управління майном.

Із 12 грудня 2012 року до 27 листопада 2014 року – народний депутат України сьомого скликання.

26 грудня 2014 року – призначений головою Полтавської обласної державної адміністрації.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter