Профілактика та вчасне діагностування серцево-судинних захворювань – шлях до здоров’я

Корисне
Ольга Матвієнко10 липня 2014 о 16:014711 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Профілактика та вчасне діагностування серцево-судинних захворювань – шлях до здоров’я
​Смертність через серцево-судинні захворювання посідає одне з перших місць в усьому світі. Не виняток і Україна, де саме ці хвороби спричиняють найбільше летальних випадків.

Профілактика та вчасне діагностування серцево-судинних захворювань – шлях до здоров’яТетяна Якимишина, лікар-кардіолог. Фото Ольги Матвієнко

Лікар-кардіолог вищої категорії, кандидат медичних наук Лариса Якимишина зазначає, що більш високий, порівняно з Європою, рівень серцево-судинних захворювань в Україні зумовлений тим, що там вважають важливою саме профілактику хвороби та ефективне лікування, яке відповідає сучасним вимогам.

– Профілактика є первинна і вторинна. Первинна профілактика – коли людина займається спортом, слідкує за своєю вагою, не вживає алкоголь та не палить, веде активний спосіб життя, – розповідає лікар. – А вторинна – коли додається постійний нагляд лікаря та медикаментозне лікування.

Лариса Іллівна стверджує, що починати профілактику серцево-судинних захворювань ніколи не рано. Задумуватися про здоров’я майбутньої людини повинна мама ще на етапі планування вагітності. Після народження батьки ж піклуються про те, щоб прищепити дитині здоровий спосіб життя та любов до фізичного виховання, спорту.

– Звичайно, коли ми дорослішаємо, наше здоров’я потребує більше уваги, – говорить лікар-кардіолог. – Тут необхідна допомога лікаря, спеціальне обстеження, можливо, лікування гіпертонічної хвороби. Це повинен робити медик. Крім цього, у кожної людини повинен бути постійний лікар, який контролює хворобу та вчасно назначає лікування, а пацієнт виконує його рекомендації.

Спеціаліст може допомогти і на етапі первинної профілактики. Наприклад, важливим фактором є контроль артеріального тиску. Навіть коли раніше проблем із тиском не виникало, його потрібно принаймні кілька разів на рік перевіряти. Ця перевірка дає уявлення про стан організму. На основі артеріального тиску ваш лікар дасть рекомендацію, як правильно слідкувати за здоров’ям у разі виявлення відхилень.

– Навіть підвищений тиск – це необов’язково одразу прийом ліків. Зверніться до лікаря, і на основі показників вашого артеріального тиску, ваших факторів ризику він порекомендує, що потрібно робити – пити пігулки, можливо, позбавитися одного-двох кілограмів, змінити спосіб життя або просто припинити вживати сіль, – зазначає Лариса Іллівна.

Лариса Якимишина із більше ніж 20-річного досвіду роботи знає, що саме правильно зібраний анамнез, первинний огляд – 90% точного діагностування захворювання. А це – економія коштів та часу:

– Зараз роблять багато сучасних обстежень – КТ, МРТ та інші. Але я переконана, що основою медицини залишається пропедевтика. Уважно зібрані скарги, анамнез життя та хвороби, огляд пацієнта; аускультація, пальпація, перкусія – основне в діагностиці хвороби. Після цього вже можна призначати інструментальні дослідження, але тільки для того, щоб підтвердити ваші думки.

Аби вчасно попіклуватися про своє здоров’я та отримати якісну консультацію лікаря-кардіолога, звертайтеся до Лариси Іллівни Якимишиної за адресою: м. Полтава, вул. Сінна, 2/49 (готель «Київ»), 2-й поверх, кабінет 202. Запис за телефонами: (095) 754-13-56, (098) 202-51-19.