У Полтаві судять Кернеса: у суді оголосили перерву до 16 листопада

Кримінал
Ольга Матвієнко2 листопада 2015 о 11:561674 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві судять Кернеса: у суді оголосили перерву до 16 листопада
Суд продовжує розгляд справи по суті.

У Полтаві судять Кернеса: захист підсудних звинувачує ГПУ у фальсифікаціїУ Полтаві продовжується суд над Геннадієм Кернесом. Фото – dozor.kharkov.ua

2 листопада в Київському районному суді Полтави відбувається друге судове засідання по суті у справі Харківського міського голови Геннадія Кернеса. Про це повідомляє харківське видання «Городской дозор».

Минуле судове засідання відбулося 5 жовтня.

10.10 На під’їзді до суду чергує пост ДАІ. Біля будівлі виставили металеву огорожу, за нею – кордон з правоохоронців, зокрема бійців спецпідрозділу «Грифон».

10.13 Під будівлею суду перебувають три місцеві активістки. Активістів із Харкова не видно.

10.21 Геннадій Кернес прибув на судове засідання.

10.31 За словами місцевих жителів, в сусідніх будинках немає світла, але в залі суду – є.

10.51 Держобвинувачення, адвокати Геннадія Кернеса і потерпілі перебувають в залі суду.

У Полтаві судять Кернеса: захист підсудних звинувачує ГПУ у фальсифікаціїБіля суду чергують працівники ДАІ та спецпризначенці. Фото – dozor.kharkov.ua

11.03 – Спочатку ми слухатимемо потерпілих, потім свідків. У нас є клопотання і не одне. Процес повинен бути об’єктивним і всебічним, вивчені всі матеріали, щоб робити висновки. Звинувачувати можна у всьому, що завгодно. Головне, щоб були докази. Позиція нашого захисту така, що Арсен Аваков має прийти на суд і дати пояснення. Якщо суд вважатиме за необхідне – це відбудеться, – сказав Геннадій Кернес під час спілкування із журналістами.

11.08 Суддя з’явився в залі суду. Засідання почалося.

Чи був свідок у ГПУ?

11.24 Олександр Гунченко заявив, що 23 березня на адресу Головного слідчого управління Генпрокуратури відправив запит із витребуванням інформації про відвідування слідчого управління ГПУ свідком Андрієм Хижняком у лютому.

– Також був ще запит із проханням надати записи з камер зовнішнього спостереження біля слідчого управління з 26 по 27 лютого цього року, – сказав Гунченко.

За словами адвоката, в ГПУ записи не надали, тому Гунченко просить витребувати їх зараз. Адвокат пояснив, що в Генпрокуратурі надали недостовірну інформацію, що Хижняк 26 лютого відвідував слідче управління. Захисник переконаний, що це говорить про фальсифікації зі сторони ГПУ, оскільки в журналі немає записів, що Хижняк приходив до слідчого управління в той день. На думку адвоката, у наданні відеозаписів було відмовлено безпідставно.

Держобвинувачі вважають клопотання захисту мера необґрунтованим і передчасним.

У Полтаві судять Кернеса: захист підсудних звинувачує ГПУ у фальсифікаціїФото – dozor.kharkov.ua

11.44 Адвокати мера кажуть, що 26 лютого Хижняк був у Харкові, коли, за інформацією ГПУ, він, нібито, давав свідчення. Це, на їхню думку, свідчить про фальсифікування справи.
Кернес клопотання захисту підтримав.

– За рік не надали жодних матеріалів справи, щоб зібрати докази моєї невинуватості. Наприкінці року з’являються свідчення Хижняка, тоді як в реєстрі відвідувань про це ніякої інформації немає. Ми просимо задовольнити клопотання, щоб розкрити фальсифікацію, – сказав мер Харкова.

Також Кернес повідомив, що йому на телефон приходили повідомлення від дівчини Хижняка Ольги, в яких вона писала, що той не підписував жодних протоколів.

У Полтаві судять Кернеса: захист підсудних звинувачує ГПУ у фальсифікаціїАктивістів під будівлею суду мало. Фото – dozor.kharkov.ua

11.50 Адвокат Олександр Гунченко сказав наступне:

– Нам потрібно підтвердити, що протокол допиту Хижняка - сфальсифікований. Я це і збирався довести, отримавши записи з камер спостереження, але такої можливості мені надано не було.

12.12 Адвокат потерпілих Зелькіна заявляє, що Хижняка допитали, і вона була присутня під час цього.

На це захист Кернеса відповів, що це був одночасний допит Ряполова, Кутяніна і Хижняка за участю Зелькіна 27 лютого, а питання відвідування Хижняком слідчого управління 26 лютого залишилися відкритим.

12.13 Суддя відмовив у задоволенні клопотання і постановив поставити ці запитання Хижняку під час допиту.

У Полтаві судять Кернеса: захист підсудних звинувачує ГПУ у фальсифікаціїСуддя відмовив у запиті відео з камер спостереження при вході в ГПУ. Фото – dozor.kharkov.ua

12.20 Гунченко подає ще одне клопотання. Всього сторона обвинувачення просить допитати 74 свідка. На думку захисту, без розуміння обсягу доказів буде порушений обсяг змагальності сторін.

Адвокат просить визначити обсяг доказів, заслухати думку сторін та винести відповідну ухвалу.

– Клопотання спрямоване на реалізацію прав усіх сторін. Якщо ГПУ вважає, що може довести провину мого підзахисного тільки свідками, це їхнє право. Нам потрібно розуміти, до чого готуватися і як будувати лінію захисту, – сказав Гунченко.

12.24 Суддя пояснив, що на минулому засіданні схвалив рішення про звичайний розгляд доказів.

Доказів не буде

12.28 Захист мера продовжує задавати питання щодо обсягу та переліку доказів, якими прокурори збираються підтверджувати обвинувальний акт. Також просять суд витребувати у держобвинувачення даний перелік.

– Я, як обвинувачений, хочу знати, в якому обсязі будуть представлені докази, – заявив Геннадій Кернес.

Прокурор Ганілов заявив, що чітко визначити список доказів раз і назавжди не можна, тому що під час розгляду справи можуть з’являтися нові подробиці. Захист мера продовжує наполягати на визначенні обсягу доказів і додає, що закон передбачає зміни в порядку в ході розгляду.

12.42 Ганілов стверджує, що всі матеріали досудового розслідування захисті надали в повному обсязі, а визначення переліку доказів не передбачене. На це адвокат Кернеса Лідія Ізовітова обурилася, що прокурор не бачить різниці між матеріалами справи і доказами.

12.50 Суддя залишив клопотання без задоволення. Перелік доказів захисту надано не буде.

Мало прокурорів

12.53 Захист Кернеса заявляє ще одне клопотання щодо того, чому на засіданні не присутні всі призначені 19 прокурорів. У залі суду лише троє.

13.09 Прокурор Ганілов говорить про те, що згідно з КПК, він може приймати рішення за всю групу. За його словами, підстав для присутності всіх 19 в залі немає.
13.22 Суддя відхилив клопотання.

13.23 Адвокат Геннадія Кернеса Лідія Ізовітова подає ще одне клопотання. Клопотання Ізовітової стосується даних, наданих в ході розслідування компанією «Київстар». За словами адвоката, обладнання компанії було несертифікованим.

13.32 Суддя ухвалив долучити надане клопотання до матеріалів, після чого оголосив перерву.

13.40 – Вибори міського голови і суд це два різних процеси. Мене не звинувачують як міського голову, а як громадянина України. Я б просив не змішувати дані поняття. Стосовно діяльності міського голови, наскільки мені відомо, ніяких кримінальних проваджень щодо мене немає, а що стосується звинувачення як громадянина, то я неодноразово заявляв, що злочину не чинив, – зазначив під час спілкування із журналістами Геннадій Кернес.

Суд слухає свідчення потерпілого

14.06 Прокурор Ганілов пропонує першим допитати потерпілого Олександра Кутяніна.
14.13 Потерпілий Кутянін розповідає про події, які сталися 25 січня 2014 року.

14.24 Відповідаючи на запитання прокурора, Кутянін розповів, що знає Антона Геращенка (народний депутат України) та Андрія Васильєва (ред. активіст-евромайданівець) протягом п’яти років, як громадських діячів. Також Кутянін розповів, що намагався зняти автомобілі на парковці біля готелю «Національ» на iPhone Васильєва, але в нього нічого не вийшло.

14.54 Захист Кернеса вважає, що при допиті прокурор Ганілов задає навідні запитання. Обвинувач просить не диктувати йому, які питання ставити. Зав'язалася словесна перепалка.
15.10 Кутянін розповів, що в результаті побиття у нього на одязі не залишилося слідів крові, а лише відірвалися ґудзики і зламалася блискавка.

15.51 Прокурор продовжив задавати питання про те, як Ряполова і Кутяніна з готелю «Національ» відвезли в міськуправління міліції. Ганілов докладно розпитував, хто із співробітників МВС їх супроводжував.
Захист Кернеса заявив, що ці подробиці не стосуються обвинувального акту. На думку адвокатів, прокурор навмисно затягує допит, щоб у захисту сьогодні не було можливості поставити запитання потерпілому.

Суддя Антонов запевнив, що всі все встигнуть.

16.16 Адвокати Кутяніна просять зробити перерву, оскільки його допитують вже близько двох годин.
Із тим, що права потерпілого порушуються згоден і захист мера. Однак, так як у Кернеса п’ять адвокатів, то вони побоюються, що не встигнуть поставити питання. Тому просять відкласти засідання.

16.18 Суддя Антонов оголосив перерву. Наступне засідання відбудеться об 11.00 16 листопада.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter