Суд над Кернесом у Полтаві продовжать 30 листопада

Кримінал
Надія Труш16 листопада 2015 о 11:281417 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Суд над Кернесом у Полтаві продовжать 30 листопада
Суд продовжує розгляд справи.

У Полтаві вкотре судять Кернеса:У Полтаві вкотре судять Кернеса. Фото dozor.kharkov.u

Сьогодні, 16 листопада, в Київському райсуді Полтави проходить третє засідання по суті у справі Харківського міського голови Геннадія Кернеса. Про це повідомляє харківське видання «Городской дозор».

На під'їзді до суду чергує пост ДАІ. Біля будівлі металеву огорожу, за ним оточення правоохоронців.

10.20. Геннадій Кернес вже приїхав. Також до суду прибули його захисники, держобвинувачі і потерпілі Сергій Ряполов та Олександр Кутянін.

Активісти з Харкова перестали їздити, бо їм заборонили танцювати у суду під гучну музику.

10.29. За традицією, представники громадської організації «Десниця» розвішують прапори.

10.53. Підтримати Геннадія Кернеса прибули народні депутати Михайло Добкін і Валерій Писаренко. Перед початком засідання Кернес в черговий раз підкреслив, що справа проти нього сфальсифіковано.

– Злочини не здійснював. У зв'язку з тим, що псевдопотерпілі звинувачують мене, я маю намір ставити питання, – сказав мер Харкова.

11.04. Суддя Андрій Антонов в залі. Засідання почалося. Зараз має продовжитися допит Олександра Кутяніна.

11.09. Адвокат Геннадія Кернеса Юлія Плетньова говорить про те, що свідчення, які Кутянін давав на минулому засіданні, відрізняються від тих, які він давав під час досудового розслідування. Захист мера Харкова заявляє, що потерпілий давав завідомо неправдиві показання, тому має намір зараз задати питання, щоб встановити їх достовірність. Адвокати Кернеса просять долучити до матеріалів справи ряд документів - заяви та протоколи допитів Кутяніна, а також протоколи одночасного допиту потерпілих.

11.28.

– У ході допиту держзвинувачення і захисники потерпілих можуть просити відхиляти наші запитання, тому, я вважаю, що суд повинен розташовувати саме на даній стадії документами, які ми просимо долучити до справи, - заявила Юлія Плетньова. Документами з доказами суперечностей у показаннях захисники мають намір обґрунтовувати свої питання.

11.36.

– Ці документи є і у прокурорів, і у захисту потерпілих, і у нас, але досі немає на столі у судді. Так буде чесно для всіх, - заявила адвокат Геннадія Кернеса Лідія Ізовітова.

Захисники Кернеса уточнили, що в ході досудового розслідування Кутянін не давав свідчень про дії Віталія Блинников (охоронець Геннадія Кернеса), у той час як на суді дав.

11.58. Геннадій Кернес задає питання Олександру Кутяніну щодо того, коли той вперше його побачив, і як відбулося їхнє знайомство. Потерпілий відповів, що до 25 січня 2014 особисто знайомий з ним не був. Кутянін ще раз підтвердив, що відеозйомка біля готелю «Національ» на телефон у нього не вийшла, тобто її не існує.

12.35. Адвокат потерпілого Зелькіна просить суд роз'яснити їй, чи може вона подавати протести під час допиту.

12.42 Олександр Гунченко запитує, чи є Кутянін членом політичної партії або громадської організації. Потерпілий відповів, що ні, але участь в акціях брав. Розповідати про свої переконання і політичних уподобаннях Кутятін відмовився. На це Гунченко зазначив, що ці питання важливі, тому як кримінальна справа політизована й Кутянін майже на кожній сторінці справи проходить як евромайданівець. Також на питання захисника Кутянін розповів, що на минулих місцевих виборах балотувався від партії «Народний контроль».

12.47. Геннадій Кернес заявив про те, що і надалі хоче мати можливість задавати питання.

12.50. Кутянін розповів, що вважає себе учасником харківського Євромайдану, жертвував гроші, але не був активістом.

Прокурор обурився питання про пожертвування. На це Геннадій Кернес попросив не заважати допитувати потерпілого. Також прокурора обурило запитання, чи підтримує Кутянін себе в хорошій фізичній формі.

13.03. Почала допит адвокат Юлія Плетньова. У січні 2014 Кутянін жив з батьками, бабусею і сестрою. Плетньова запитує, як рідні могли не помітити, що його побили.

13.06. Кутянін розповів, що спілкувався з Антоном Геращенко періодично протягом п'яти років, так як мав з ним спільні цінності. Спілкування стало більш частим після того, як потерпілий приїхав до Києва.

13.19. Потерпілий повідомив, що в Міністерство внутрішніх справ диктував текст заяви слідчому, а вона набирала. Після цього Кутянін поставив на ньому свій підпис. Плетньова запитує, чому потерпілий не підготував заяву заздалегідь, адже з описуваних подій пройшов місяць. Кутянін відповів, що і так все прекрасно пам'ятав. Захист мера запитує, чому в одному зі своїх попередніх показаний Олександр Кутянін повідомляв, що Геннадій Кернес його бив. Потерпілий відповів, що мав на увазі те, що мер давав команди своїм охоронцям.

13.26. До допиту підключився Геннадій Кернес. На його питання про те, чи чув Кутянін від нього команди, щоб його побили або викрали, той відповів негативно. Також Кернес запитав потерпілого, чи виділив йому адвоката Антон Геращенко. Той відповів, що Зелькіну йому запропонували в безоплатній правовій допомозі. На запитання, чи відомо Кутяніну, що Зелькіна – помічник Геращенко, той відповів, що ні. Потерпілий також розповів, коли писав заяву 25 січня в міському управлінні МВС, то не вказав в ній, що йому нанесли тілесні ушкодження.

13.40. Лідія Ізовітова запитує про те, куди Кутянін звертався, щоб отримати безкоштовного адвоката. Той не пам'ятає.

13.41. Суддя оголосив перерву на півгодини: Зелькіна нагадала, що допит її підзахисного триває більше двох годин.

14.28. Юлія Плетньова запитує Кутяніна, чому в одному зі своїх перших заяв він не вказав, що Кернес, нібито, керував невідомими людьми, які його бити. Потерпілий відповів, що вона була не розгорнута, а подробиці він планував вказати пізніше.

15.28. Геннадій Кернес продовжує задавати питання потерпілому Кутяніну.

15.33. Кернеса цікавило, яким чином сидячи у фургоні Віталій Блинник міг вдарити Кутяніна ногою по обличчю. Охоронець встав і спробував продемонструвати, чи можливо це.

15.51. Захист Кернеса питає, чи відмовляється Кутянін говорити про свою роботу, так як був працевлаштований неофіційно. Потерпілий відповів негативно.

16.00. – Так зізнайся, що ти все брешеш! - сказав потерпілому Геннадій Кернес.

16.06. Юлія Козир задає питання стосовно показань Кутяніна щодо її підзахисного Блинника. Суд перейшов до питань адвокатів потерпілих.

16.34. Суддя оголосив перерву до 11.00 30 листопада. На наступному засіданні почнуть допитувати потерпілого Сергія Ряполова.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter