Як у Полтаві наживаються на встановленні пластикових вікон

Кримінал
6 травня 2015 о 17:4938112 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Як у Полтаві наживаються на встановленні пластикових вікон
Міліція попереджає, що із тими, хто пропонує встановити вікна, потрібно бути обережними.

Як у Полтаві продають вікна, а потім грабують квартириШахраї видають себе за продавців металопластикових вікон. Фото – ukrday.com

Нині шахрайство зі встановленням металопластикових вікон відходить на другий план, але поодинокі випадки трапляються й досі.

– Схема досить проста. На вулиці особи розповсюджують рекламну продукцію про встановлення вікон. Вони пропонують замінити старі вікна на нові вдвічі чи й утричі дешевше, ніж в інших фірмах. Паралельно можуть пропонувати великі знижки. Таким чином проходить інформаційна обробка полтавців, – розповідає Юрій Сулаєв, начальник відділу зв’язків із громадськістю Полтавського УМВС.

Зазвичай промоутерів із такими пропозиціями можна зустріти на зупинках або на ринках. Інколи трапляються випадки, коли вони ходять і пропонують свої послуги по дворах.

– Як правило, шахраї – вправні психологи. Вони обирають для себе певну категорію людей. Підходять до особи і розуміють, чи може вона бути потенційною жертвою. За нашими спостереженнями, переважно жертвами стають люди похилого віку або жителі району, – продовжує начальник відділу зв’язків із громадськістю УМВС.

Читайте також: У розкритті злочинів міліція Полтавщини розраховує на більшу активність громадян

Ті, хто погоджується скористатись послугами псевдопідприємців, зазвичай відразу запрошують їх додому для заміру вікон. Далі схема проста: особа, яка пропонує свої послуги, залишає візитівку з номером контактного телефону (переважно мобільного) та назвою фірми. Як правило, чи існує така фірма насправді, ніхто не перевіряє.

– Замовлення обіцяють виконати за три тижні. Якщо клієнту потрібно виконати роботу швидше, то «майстер» бере за це окрему плату. Перед початком начебто запланованої роботи шахраї беруть передоплату – більше 50 відсотків від вартості замовлення, – зазначив Юрій Сулаєв.

Більшість віддає кошти, не задумуючись. Після того, як шахрай забирає передоплату, він зникає. Громадяни, звісно, починають чекати майстра, телефонують йому. Та на дзвінки вже не відповідають. У разі, якщо слухавку підіймають, то починають «годувати» обіцянками і перекладати роботу на завтра. Коли за реквізитами потерпілі починають шукати фірму, то з’ясовують, що такої не існує в природі.

Трапляються випадки, коли шахраї використовують адресу фірми, яка дійсно займається встановленням вікон та дверей. Та особи, які пропонують на вулиці послуги, до них не мають жодного відношення.

Міліціонери радять покупцям бути пильними та обережно вибирати фірми зі встановлення пластикових вікон. Увагу потрібно звертати лише на організації, що мають рахунок, відповідну ліцензію на здійснення робіт та заняття підприємницькою діяльністю.

– Пропозиціям продажу «удвічі дешевше» краще не довіряти. Якщо факт шахрайських дій трапився, то відразу потрібно телефонувати до міліції. Чим швидше потерпілі звернуться, тим швидше правоохоронці зможуть відшукати шахраїв і повернути кошти, поки вони їх ще не витратили, – радить Юрій Сулаєв.

Юрист із Полтави Олександр Буянкін радить не довіряти фірмам, які пропонують свої послуги на вулиці. Замовляти пластикові вікна краще на підприємствах із доброю репутацією.

– У продавця обов’язково повинна бути юридична адреса та міський телефон. Якщо він відмовляється її надавати і говорить лише мобільний номер телефону, то це стає підставою задуматися, – зазначає Олександр Олександрович.

Вимогу покупця надати свідоцтво про державну реєстрацію підприємства, ліцензію на право підприємницької діяльності, а також сертифікат якості повинні задовольнити.

– Домовляючись, покупець та продавець повинні скласти договір. У ньому має бути пункт, де чітко розписані терміни виконання роботи, обов’язки та відповідальність сторін. Також мають бути враховані непередбачувані обставини та дії продавця в такому разі. Наприклад, якщо робота буде виконана з дефектами тощо, – зазначає юрист.

Складати договір Олександр Буянкін радить тільки в офісі фірми, в присутності обох сторін, які підписують документ. Умови потрібно читати уважно перед підписанням. Якщо у договорі є певні незрозумілі моменти, то їх потрібно уточнити, можливо, проконсультуватись з юристом. Робити це потрібно до підписання документа.

Дар’я Черкашина

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter