Комісія по снігу: як у Полтаві борються з наслідками стихії

Надзвичайні події
Ольга Матвієнко25 січня 2016 о 08:472069 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Комісія по снігу: як у Полтаві борються з наслідками стихії
Завдяки депутатам міської ради прибирання снігу в місті зрушило із мертвої точки.

21 січня, за кілька днів після снігопадів, які паралізували життя Полтави, молоді депутати Полтавської міської ради вирішили взяти справу із подолання стихії у свої руки. До роботи приступили перш за все «Свобода» і «Самопоміч», утворивши тимчасову комісію на чолі з Вадимом Ямщиковим.

Комісія по снігу: як у Полтаві борються з наслідками стихіїДепутати не тільки координують, а й контролюють комунальників. Фото із соціальної мережі

Депутати спільно з громадськими активістами протягом чотирьох днів намагаються скоординувати дії різних служб – МШЕД, КАТП-1628, а також правоохоронців, громадських активістів для боротьби зі снігом. Тепер двічі на день із керівниками профільних служб двічі на день проводять координаційну нараду, організована «гаряча лінія», куди полтавці можуть повідомляти про необхідність прибрати сніг.

– Ми виходимо на глобальне розуміння того, для чого комісію створили кілька днів тому, чому стався такий колапс у місті. Тут дійсно ми не можемо повністю класти провину на владу чи ще на когось, адже снігу дійсно випало як ніколи багато. Але це показало проблеми, які існують в житлово-комунальному господарстві міста, занедбаність нашої техніки, – розповідає Вадим Ямщиков.

Говорить, що зараз активізували втричі більше ресурсів, ніж до створення комісії. До прибирання снігу залучили не тільки техніку комунальників, а й приватних підприємств. Для цього заключили спеціальні договори на відшкодування пального.

– Зараз ми розподілили ресурси між районними радами, а там вже самі визначають, де найбільше потрібно розчистити. Наша робота депутатська – консультативна. Ми не маємо права брати на себе управлінські функції, – зазначає депутат.

Залучити підприємців вирішили ще у перший день після інспекції автопарку МШЕД.

– На МШЕД виявилося, що там є два-три грейдери і десь чотири трактори зі щітками. Зрозуміло, що така кількість техніки не справиться. А вся інша – або поламана, або не призначена для прибирання вже спресованого снігу, – говорить Вадим Ямщиков.

У роботі комунальників доходило і до абсурдного: працівники із МШЕД виїжджали на техніці в іншу частину міста, а потім на цій же техніці поверталися поїсти знову в іншу частину міста, витрачаючи близько до трьох годин часу. Аби цей час і пальне не витрачалися, підприємці забезпечили харчування робітників сухпайками.

Аби полегшити та пришвидшити роботу комунальників, до процесу підключили громадські формування – «Полтавська Січ» та UPC-control. Вони на рівні із працівниками ДАІ допомагають перекривати рух транспорту.

– Коли вночі інспектували роботу техніки на початку, то доходило до абсурду – два трактори дорогу перекривали, а один грейдер чистив. Виявилося, що немає координації з управлінням ДАІ, а в ДАІ немає стільки ресурсів. Тому залучили громадські формування, які по суті з першого дня допомагали – витягали автомобілі із заметів, – зазначає голова тимчасової комісії.

Завдяки координації роботи за вихідні вдалося розширити вулицю Гожулянську із однієї колії до двох, добре почистили і в центрі міста від кадетського корпусу до Сінної та ПД «Листопад». Вночі на 24 січня техніка працювала по вулиці Володарського, де розширювали під’їзди до лікарень. Запустили громадський транспорт і у віддалені райони – Дублянщину, Крутий Берег, Яр. Розчищають проїзд до 1 міської лікарні по вулиці Артема.

Сніг намагаються по можливості вивозити, хоча на це йде чимала сума коштів із бюджету. Але переконані – без цього під час відлиги місто просто затопить.

Наступний крок – прибирання сміття із дворів будинків. Ця задача, після розчищення під’їздів до сміттєвих баків, покладалася на КАТП-1628, але на вихідних служба не спрацювала як слід.

– На черговій нараді в міській раді, виявилося, що в КАТП теж немає координації зі службами іншими, – говорить Вадим Ямщиков. – Тож ми спрямували свою роботу на цю ділянку. В першу ніч (на 24 січня – авт.) служба, звичайно провалила свою роботу, тому ми поставили під сумнів компетентність керівництва КАТП. Але зараз процес налагодився. Наприклад, вдень 24 січня прибрали сміття у більшості дворів мікрорайону «Браїлки».

Прогнозувати, коли сніг у місті розчистять повністю, у комісії не беруться, проте наголошують – ситуація значно покращилася. Принаймні, зараз робота комунальників під чітким контролем, а техніка працює ефективно.