Біометричний паспорт: факти, які варто знати полтавцям

Статті
Надія Труш17 грудня 2014 о 12:5016009 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Біометричний паспорт: факти, які варто знати полтавцям
Із 1 січня 2015 року в Україні розпочнуть впроваджувати біометричні закордонні паспорти.

Чи страшний біометричний паспорт, як його малюютьфото з сайту volynnews.com

Про те, які зміни передбачає нововведення, яке є однією із вимог ЄС для лібералізації візового режиму, – читайте далі.

Перші кроки до впровадження біометричного паспорта Україна зробила ще два роки тому. 2012-го набрав чинності Закон «Про Єдиний державний, демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус». Відповідно до закону в країні, уже з нового року планують розпочати оформлення і видачу паспорта нового зразка – безконтактного електронного носія з біометричними даними власника.

Подати заяву на біометричний паспорт можна з 5 січня

Біометричні паспорти у Полтаві розпочнуть впроваджувати з 5 січня 2015 року. Подати заяву на оформлення документа можна буде за адресою: місто Полтава, вулиця Пушкіна, 63. Обладнання для виготовлення таких паспортів планують встановити у Лохвиці, Кременчуці, Комсомольську, Кобеляках, Миргороді та створити додаткове відділення у Полтаві. Із другої половини січня розпочнеться робота з встановлення додаткових робочих місць відповідно до розподілу, доведеного Департаментом інформатизації, телекомунікацій та захисту інформації.

– Поки що лише заплановано проведення попередніх випробувань підсистеми для оформлення та видачі паспорта з безконтактним електронним носієм, встановленого обладнання, а також навчання користувачів-працівників Державної міграційної служби (ДМС). Ми отримали обладнання на облаштування одного робочого місця для прийому документів на біометричні закордонні паспорти, – говорить Наталія Терещенко, головний спеціаліст зі зв’язків із громадськістю та ЗМІ ДМС України в Полтавській області.

Біометричний закордонний паспорт дає право на виїзд за межі країни і в’їзд до інших держав (за наявності візи, якщо вона передбачена країною призначення). Відрізняється від звичайного закордонного лише тим, що в нього вбудований спеціальний мікропроцесорний чіп, на який внесено інформацію про власника: фотографію та дані (прізвище, ім’я, по батькові, дату народження, номер паспорта, дату його видачі та закінчення терміну дії).

Коштуватиме 518 гривень

У головному управлінні Державної міграційної служби (саме ця установа видаватиме документ нового зразка) визначилися вартістю паспорта. Оформлення біометричного паспорта коштуватиме 518 гривень. Про це заявив голова ДМС Сергій Радутний. Проте варто зауважити: вартість може змінюватися, подібна ситуація вже була. Приміром, 2011 року заявляли, що біометричний паспорт коштуватиме приблизно 700 гривень, а 2013 року говорили про вартість не більше 350 гривень. Загалом же Україна була готова вводити біометричні технології ще 2007 року за інформацією Всеукраїнських ЗМІ. Але тоді до питання впровадження біометрії не поставилися серйозно. Нині ж українці вже незабаром зможуть отримати такий паспорт. Виготовлятимуть його протягом 20 днів. Можливе й термінове виготовлення. У такому разі мінус 10 днів чекання на новий документ обійдеться в 775 гривень.

Чи страшний біометричний паспорт, як його малюють

Оформляти біометричний паспорт не обов’язково

– Не обов’язково міняти вже видані документи на нові біометричні. Адже паспорт громадянина України для виїзду за кордон сьогодні видається терміном на 10 років (кінцева дата дії зазначена у документі) і навіть після впровадження документів нового зразка паспорт залишатиметься чинним до завершення терміну дії, – пояснює Наталія Терещенко.– Громадяни зможуть вільно перетинати кордон з такими паспортами, отримувати у них візи тощо. До завершення строку дії документів старого зразка їх заміна на біометричні не обов’язкова.

Нововведення зовсім не означає, що закордонні паспорти старого зразка будуть недійсними. Ті, хто зараз має документи без чіпа, можуть спокійно їздити з ними за кордон. Паспорт буде дійсним до тієї дати, яка вказана в ньому. Після закінчення терміну дії документа старого зразка людина може отримати біометричний. Якщо ж до цього часу вже встановлять безвізовий режим із ЄС, то він діятиме тільки для власників біометричних паспортів, а громадяни зі звичайними закордонними паспортами будуть змушені оформляти візи для виїзду за кордон.

Пакет документів, необхідних для оформлення біометричного закордонного паспорта

Щоб отримати документ нового зразка, потрібно буде надати звичайний паспорт громадянина України, сфотографуватися, залишити відбитки вказівних пальців і поставити підпис на спеціальному електронному планшеті. Цю інформацію будуть заносити на вбудований електронний чіп.

Необхідні документи:

– заява-анкета;

– паспорт або свідоцтво про народження;

– відповідні документи з позначкою банку про здійснення встановлених законодавством платежів або оригінал і копія документа про звільнення від таких платежів;

Якщо ж біометричний паспорт видається особі, яка не досягла 16-річчя та проживає у неповній родині, мають бути такі документи (індивідуально):

– свідоцтво про смерть одного з батьків;

– рішення суду про позбавлення батьківських прав, про визнання одного з батьків безвісно відсутнім або недієздатним;

– довідки про реєстрацію місця проживання дитини разом з одним із батьків, який подає заяву.

Аналогічні підтверджувальні документи мають бути у разі оформлення паспорта для виїзду за кордон для дітей-сиріт.

Від біометричного паспорта можна відмовитися з релігійних переконань

Чимало релігійних організацій виступають проти отримання біометричного паспорта через запровадження електронних носіїв. Називають їх «печатками антихриста». Сумнівною ідею щодо впровадження біометричного паспорта називають не лише віряни. У соціальних мережах навіть діють групи антиприхильників біометричних документів. Від внесення відбитків пальців та електронного чіпа можна буде відмовитися і замовити звичайний паспорт, але нового зразка. У такому разі він коштуватиме дешевше – 461 гривню. Щоправда, процедура відмови повністю ще не сформована. За попередніми даними, досить буде лише написати відповідне звернення в міграційну службу.

Однозначно, змушувати оформлювати біометрію (так називають біометричний паспорт) ніхто не змусить, процедура абсолютно добровільна. Проте отримання біометричного паспорта відбуватиметься швидше за оформлення звичайного.

Біометричний паспорт не означає безвізовий режим

Як очікують українці, маючи біометричний паспорт, перетинати кордон із більшістю країн Європи можна буде без віз. Проте у міграційній службі в Полтавській області попереджають: біометричний паспорт зовсім не означає, що можна буде їздити в ЄС без візи.

– Безвізовий режим у нас поки що не запроваджений. Зверніть увагу, скасування візового режиму можливе лише після того, як буде налагоджено видачу біометричних паспортів, а ЄС оцінить ефективність і захищеність цієї системи. Це потребує часу, – пояснює Наталія Терещенко. – Відповідно до інформації Міністерства закордонних справ, термін отримання висновку Єврокомісії про готовність запровадити безвізовий режим можна розглядати не раніше травня 2015 року. Загалом же запровадження біометричного паспорта потребує значних змін в українському законодавстві, а саме – адаптування наших законів до європейських норм. І хочаУкраїна вже прийняла низку документів, які передбачають впровадження паспорта із електронним носієм даних, цей процес може буде досить тривалим.

Бланки закордонних паспортів із чіпами виготовлятиме «Поліграфічний комбінат «Україна». Обладнання, за допомогою якого міграційна служба розпочне оформлення та видачу біометричних закордонних паспортів, обслуговуватиме ДП «Українські спеціальні системи», яке знаходиться у сфері управління Держслужби спецзв’язку та захисту інформації України.

Який вигляд матиме біометричний паспорт

Зовні біометричний паспорт практично не матиме відмінностей від закордонних документів, що діють зараз. Це буде точно така сама книжечка, як нині, на 32 сторінки. Однак на паспорті громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм буде додатково зображено емблему цього носія. Сам чіп із електронними даними вшиватимуть у форзац (однозгинний аркуш паперу, скріплений з першим і останнім зошитами блока і призначений для з’єднання блока з палітуркою) документа. На носій вноситимуть інформацію, яка міститься на сторінках паспорта для виїзду за кордон і додаткову змінну інформацію (про місце реєстрації, сімейний стан, факультативні біометричні дані, оцифровані відбитки пальців, про видачу приватизаційних документів тощо). На цей чіп також вноситимуть фото власника паспорта і підпис особи.

Паспорт нового зразка претендує на звання одного із найвишуканіших документів у світі. Більше того, за сторінками документа можна навіть буде «вчити» історію України. Бо на кожній сторінці паспорта будуть зображені історичні споруди, культурні цінності, визначні місця. Це має бути не лише проявом естетики, а й слугувати своєрідним захистом. Адже підробити документ буде практично неможливо.

Переваги біометричного паспорта

Безпечність. Для захисту інформації на електронному носії використовуються новітні технології, що робить підробку електронних документів практично неможливою.У разі крадіжки чи втрати такого паспорта, зловмисники не зможуть скористатися ним.

Зручність. Для зчитування інформації, наприклад, на кордоні, будуть використовувати автоматизовані контрольно-пропускні системи для власників біометричних паспортів. Це виключить можливість зловживань під час проходження контролю і зменшить час, необхідний на проходження. Подорожі до країн, які використовують автоматичні пропускні системи, стануть більш зручними, без виснажуючих черг. Аналогічно, будуть створені умови, необхідні для спрощення та прискорення внутрішньодержавних процедур надання адмінпослуг, які передбачають ідентифікацію особи.

Паспорти з електронною інформацією видають уже понад 90 країн світу, ще 20 держав готові до їх впровадження в найближчі кілька років.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter