Чоловіки-переселенці уникають реєстрації, щоб не йти в армію

Новини
Ольга Правденко1 серпня 2014 о 15:227176 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Чоловіки-переселенці уникають реєстрації, щоб не йти в армію
Доки в Луганській та Донецькій областях наші захисники відстоюють незалежність, на Полтавщину продовжують приїжджати переселенці зі Сходу.

Чоловіки-переселенці уникають реєстрації, щоб не йти в арміюФото з сайту styknews.info

– Станом на вечір 30 липня офіційно в Полтавській області зареєстрували 4285 осіб (тут і далі цифри станом на 30.07.14). Близько 2000 – оселилися в Полтаві, – коментує Віталій Бугаєць, директор обласного контактного центру. – Переважно реєструються жінки і діти. Думаю, що більшість все-таки приїжджає з чоловіками, братами, синами, але вони не реєструються, мабуть, бояться мобілізації в армію.

За словами Віталія Бугайця, голова обласної ради Петро Ворона на одному із засідань озвучив ініціативу Львівської обласної влади про те, щоб чоловіків-переселенців призовного віку ставити на облік у військкомат.

– Взагалі – це вимога законодавства. Тому голова обласної ради виступив із пропозицією надіслати відповідні листи у військкомати області. Ми зараз перевіряємо паспортні дані зареєстрованих у нас чоловіків і будемо їх передавати у військові комісаріати, – запевнив Віталій Олександрович.

ДОВІДКА «КОЛА» Нині в Україні немає законодавства, яке б регулювало статус тимчасово переміщених осіб. Були спроби парламенту прийняти відповідний закон, але Президент 19 червня наклав на нього вето. Біженцями цих людей назвати не можна,оскільки статус біженця присвоюється лише особам, які приїхали з інших країн.

Категорії переселенців, які прибули до Полтавської області

4285 разом

1565 – діти

80 – інваліди

46 – вагітні жінки

49 – багатодітні сім’ї

19 – діти інваліди

3 – прийомні сім’ї

117 сімей – отримали тимчасове житло (школи, ФАПи, санаторії, спортивно-оздоровчі комплекси тощо)

53 – поселили полтавці

411 – живе у родичів

151 – винаймає житло

861 – не зверталися з питанням про поселення

90 дітей влаштовано в дитячі табори, садочки та школи.

137 осіб – повернулися назад.

Є й такі, які бажають залишитися в нас назавжди. Декілька сімей вже купили квартири та будинки за власні кошти в місті та області.

З обласного бюджету на переселенців виділили 1 мільйон гривень

На останній сесії Полтавської обласної ради, яка відбулася 27 червня, на потреби переселенці виділили 1 мільйон гривень матеріальної допомоги. Її отримало 274 особи.

Переважна більшість тимчасово переміщених ніде не працює і навіть не зверталися до Центру зайнятості. Лише 458 осіб звернулися з питанням про працевлаштування, це – приблизно 10 % від загальної кількості. 111 – направили до Центру зайнятості, 7 – отримали статус безробітних і 58 осіб влаштували на різні роботи.

Більшість же продовжує жити за рахунок матеріальної допомоги з бюджету та кошти небайдужих полтавців. Численні волонтери та прості полтавці продовжують приносити в контактний центр та на місця розселення східняків, продукти, гроші,теплі речі. Ті переселенці, які живуть в громадських закладах,харчуються за їхній рахунок.

«Ми б до вас ніколи б і не приїхали, якби ваша армія нас не бомбила»

Полтавці щиро співчувають своїм співгромадянам, багато ладні ділитися останнім. Проте не всі переселенці адекватно реагують на допомогу.

– Розумієте, зі Сходу люди приїжджають різного соціального рівня, різних настроїв і поглядів, тому деякі надто емоційно реагують на будь-які запитання або ж, наприклад, коли телефонують в контактний центр, одразу вимагають, щоб їм надали житло, і бажано в Полтаві, високооплачувану роботу та матеріальну допомогу, – говорить директор центру.

Трапляються і випадки хамства з боку тимчасово переміщених осіб.

– Одна жінка з Луганська звернулася до нас, щоб влаштувати дитину у дитячий садок. На мої пояснення, що для цього необхідно зробити, відреагувала бурхливо: «Та ми б до вас ніколи б і не приїхали, якби ваша армія нас не бомбила, перестаньте нас бомбардувати, заберіть свою Нацгвардію і дайте нам нормально жити. Луганськ був, є і буде російським!» На такі слова я відповів, що виїжджати до Росії в нас ніхто не забороняв. Жіночка відмовилася реєструвати дитину в садочок, – згадав не двозначний випадок Віталій Бугаєць.

З приходом осені перед освітянами постане ще одна проблема – куди влаштувати дітей біженців, кількість яких стрімко зростає. Лише 90 дітей, це ті, які прибули в період з квітня по липень, вже влаштовано в садки, школи та дитячі табори.

– Я спілкувався з міським управлінням освіти, там не відкидають можливості відкриття додаткових класів і груп в школах та дитсадках, – зауважив Віталій Бугаєць.

Переселенці зі Сходу живуть в усіх районах Полтавщини. Найбільше їх мешкає в обласному центрі, найменше – в Оржицькому та Чорнухинському районах.

Читайте також про те, як у Полтаві дітей переселенців готують до школи.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter