Конгрес Ініціатив Східної Європи

Новини
Таня Цирульник12 вересня 2016 о 10:25771 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Конгрес Ініціатив Східної Європи
З 29 вересня по 1 жовтня 2016 року в місті Любліні в Польщі в Люблінському Конференційному Центрі відбудеться V Конгрес Ініціатив Східної Європи.

Конгрес Ініціатив Східної Європи

Подія ця є важливою не тільки для поляків, але і для учасників з інших країн Східного партнерства, в тому числі і України. Організаторами щорічного Конгресу є Президент міста Люблін - Кшиштоф Жук та Маршалок Люблінського воєводства Славомир Сосновський.

За чотири роки проведення Конгрес Ініціатив став важливою платформою для діалогу середовищ культури та освіти, органів місцевого самоврядування та державних органів, представників регіональних та світових міжнародних організацій, підприємців, представників НУО, журналістів, коментаторів і творців Східної Європи. Місія Конгресу - надихати до співпраці понад кордонами, а також до взаємообміну ідеями та досвідом між Європейським Союзом та країнами, розташованими поза межами його східних кордонів.

Програма Конгресу поділена на кілька ліній, що допоможе учасникам вибрати саме ту інформацію, яка його цікавить. Коротко про лінії, які будуть представлені на Конгресі Ініціатив: лінія, що займатиметься питанням децентралізації влади буде розглядати процес перетворень та реформ української адміністрації і децентралізації державної влади, який водночас об'єднує суспільство на найнижчому рівні (об’єднанні громад). Серед іншого підчас цієї лінії відбудеться панельне обговорення ролі Польщі у процесі децентралізації українських органів влади місцевого рівня, а також інші питання.

Ще однією лінією програми Конгресу буде питання безпеки у Східній Європі в контексті "гібридного" поствествальського порядку у міжнародних відносинах і "розмивання" основних принципів, які були обов’язковими до цих пір (суверенітет держави, юридична рівность держав та принцип невтручання у внутрішні справи іншої держави). Така "гібридність" вплинула на формування нового типу збройних конфліктів, які часто називають новою війною, або конфліктом низької інтенсивності. Війни нового типу ведуться в різних площинах: політичній, військовій, економічній, інформаційній та культурній. В даний момент Російська Федерація змагається з НАТО і ЄС за збереження впливу на території Східної Європи, а "гібридні" війни стали одним із елементів стратегії найбільших та найвпливовіших світових держав у сфері розподілу впливів на світовій арені.

На противагу темі конфлікту в програмі знайшла місце лінія, що розглядатиме моделі примирення – напрямок, у якому порушуватимуться питання пам'яті, історії конфліктів, позитивних змін у державному устрої, роздуми над ставленням людей, нагальними проблемами міжкультурної освіти, спільного пошуку моделей домовленостей та порозуміння в регіоні Центральної і Східної Європи і прикладів індивідуальної допомоги іншій людині.

Відбудуться також інші тематичні лінії, серед яких будуть наука і освіта, туризм, спадщина, ділові відносини і транспорт. Тема роботи неурядових організацій буде обговорена підчас лінії громадянське суспільство, а підчас лінії децентралізація культури буде розглянута важлива роль активістів, неформальних груп та неурядових організацій у формуванні культури.

Кілька ліній буде присвячена саме Україні. Гуманітарна допомога – програмна лінія, присвячена формам гуманітарної допомоги для України під час війни, і Контексти – програмна лінія, проблематика якої стосуватиметься перш за все ролі засобів масової інформації та їх впливу на повсякденне життя, особливо у випадку України.

Під час Конгресу будуть вручені нагороди та відзнаки у Конкурсі на найкращі проекти транскордонного співробітництва. Конкурс адресований всім суб'єктам без будь-яких формально-юридичних обмежень з країн Європейського Союзу та Східного Партнерства. Основною метою конкурсу є розвиток транскордонного співробітництва, а також обмін передовим досвідом і досвідом в області проектних ініціатив розвиваючого характеру, що реалізуються на території Східної Європи. Проекти-переможці будуть представлені під час Конгресу, а також будуть опубліковані у рекламному каталозі. Це дасть змогу поширити інформацію про найкращі практики в реалізації партнерських проектів з організаціями країн Східного Партнерства серед тисяч одержувачів.

Конгрес Ініціатив Східної Європи, що проводиться починаючи з 2012 року, щорічно збирає загалом близько 1000 учасників з усієї Європи, а в основному – з країн Східного Партнерства, які зацікавлені різноманітністю його тематики та хочуть брати активну участь у цікавих дискусіях з експертами, політичними діячами та лідерами впроваджуваних змін. Так як участь в конгресі безкоштовна, то і долучитися до обміну досвідом мають можливість більше учасників.

Інформацію про Конгрес та його програму можна знайти на сайті: www.kongres.lublin.eu.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter