Куди ховатися, якщо завтра війна

Новини
Ольга Правденко30 липня 2014 о 08:2776815 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Куди ховатися, якщо завтра війна
День у день напруга в Україні лише зростає, і багато людей задумалися, що робити та куди ховатися в разі наступу ворожих військ на наше місто та область?

Куди ховатися, якщо завтра війнаФото з сайту antisonnik.ru

У такій ситуації головне – не панікувати, бути уважними, а ще діяти максимально швидко та злагоджено. Що робити, якщо завтра війна, з’ясовувало «Коло».

По допомогу журналіст звернулася в Управління з питань надзвичайних ситуацій Полтавської облдержадміністрації. Його начальник Віктор Стеблянко поставився скептично до написання такої статті, оскільки вважає, що розповідати людям про сховища і дії в разі війни – не на часі. Пан Стеблянко не вірить, що Полтаву почнуть обстрілювати російські війська.

– А якщо таке й станеться, то навряд чи вони бомбитимуть житлові квартали. Це економічно не вигідно, кожен літак, кожен снаряд коштують грошей. Насамперед із ладу виводитимуть інфраструктуру – обленерго, водоканал тощо, – зауважив Віктор Стеблянко. Натомість більш вірогідними можуть бути дії на нашій території заїжджих екстремістів.

Віктор Миколайович закликав людей не панікувати, звертати увагу на підозрілих осіб, сторонні речі на зупинках, у транспорті, незрозумілі дії певних осіб на об’єктах інфраструктури (водоканали, мости тощо) та повідомляти про них у міліцію. Лише після цього він коротко розповів про те, як діяти в разі ймовірної війни, щоб вижити.

– У разі надзвичайної ситуації перше, що почують містяни на вулиці – звуковий сигнал «Увага всім!». Після цього необхідно ввімкнути радіо або телевізор, щоб дізнатися, що саме загрожує. І тільки тоді діяти,– каже Віктор Миколайович.

У разі ураження стрілецькою зброєю – зачинити двері та завісити вікна шторами. Далі знайти приміщення без вікон і лягти на підлогу. Найбезпечніше місце в приміщенні з вікнами – під підвіконням.

У разі хімічної небезпеки – герметично зачинити вікна та двері. Вимкнути всі вентиляційні пристрої і знайти місце, де концентрація токсичних випаровувань може бути мінімальна.

Найкраще в разі наступу ворожих військ чи бомбардування їхати в село, адже практично в кожного у сільській місцевості є рідня або дача. Вижити там простіше, ніж у місті, там завжди знайдуться їжа та питна вода (наприклад, із колодязів), а ще в сільській місцевості набагато рідше ведуться бойові дії, бо там слабша інфраструктура, захоплювати немає чого.

– У таких випадках громадський транспорт міста, організовано вивозить людей за межі міста, – каже начальник управління з питань НС.

Якщо у вас немає куди їхати, або ви не встигли чи не хочете, варто подумати про сховище, адже найчастіше люди отримують поранення від осколків. Можна ховатися у підвалах багатоповерхівок. Найкраще у підвалі перебувати під стіною або в проході, бо руйнація панелей відбувається посередині, а під стіною ви виживете. На приватному дворищі ідеальним сховком будуть погреби.

Проте ще з радянських часів у наших містах залишилися централізовані сховища.

Які бувають сховища

– державні (на великих державних підприємствах);

– приватні (на приватних виробництвах);

– комунальні (у власності міста).

– Найскладніша ситуація з комунальними сховищами. Тому що місто не доглядає за ними належним чином та не виділяє на їх утримання потрібних коштів, – каже Віктор Стеблянко.

Відповідні органи постійно оновлюють запас провіанту та необхідних медикаментів, які знадобляться в особливий період.

Довідка «Кола»

У Полтавській області понад 1500 сховищ. В умовах війни кожен підвал – це потенційний прихисток.

Де ще можна заховатися у разі бомбардування

  1. у підземному переході;
  2. – у метро;
  3. – у будь-якій канаві, траншеї чи ямі;
  4. – у широкій трубі водостоку попід дорогою (не варто лізти аж занадто глибоко, максимум на 3-4 метри);
  5. – уздовж високого бордюру чи підмурку паркану;
  6. – у дуже глибокому підвалі під капітальними будинками старої забудови (бажано, щоб він мав 2 виходи);
  7. – у підземному овочесховищі, силосній ямі тощо;
  8. – в оглядовій ямі відкритого (на повітрі) гаража чи СТО;
  9. – у каналізаційних люках поруч із вашим будинком, але в жодному разі не в газовій магістралі;

Не підходять для переховування такі місця:

  1. – під’їзди будь-яких будинків, навіть невеличкі прибудови. Від багатоповерхових/багатоквартирних будинків взагалі слід відбігти хоча б метрів на 30-50;
  2. – місця під різною технікою (скажімо, під вантажівкою чи під автобусом);
  3. – не слід ховатися зовні під стінами сучасних будинків. Є великий ризик обвалів та завалів. Не можна також ховатися під стінами офісів та магазинів: від вибухової хвилі згори буде падати багато скла; це не менш небезпечно, ніж металеві уламки снарядів.

Інколи люди зі страху стрибають до річки, до ставка, фонтана тощо. Вибух бомби чи снаряду у воді навіть на значній відстані є дуже небезпечним: сильний гідроудар і – як наслідок – важка контузія.

Пам’ятка, що необхідно мати при собі на випадок війни

– Їжу, яка не псується – сіль, консерви, крупи.

– Медикаменти і кілька джгутів для зупинення кровотечі.

– Теплий одяг і кілька пар взуття.

– Документи.

– Запас свічок, сірників, запальничок, ліхтарів і бажано – сонячних батарей для зарядки ліхтарів і рації.

– Засоби гігієни.

Найкраще, щоб ці речі лежали в одному місці і в надзвичайній ситуації ви їх могли швидко знайти.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter