Пам’ятник Мазепі у Полтаві планують встановити до Нового року

Новини
Надія Труш21 жовтня 2014 о 18:351532 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Пам’ятник Мазепі у Полтаві планують встановити до Нового року
Цієї осені мав минути рівно рік, як у Полтаві міг би височіти пам’ятник гетьману Івану Мазепі.

Цей пам’ятник виготовлений кілька років тому для Полтави

Його мали встановити 14 жовтня 2013 року у парку біля Свято-Успенського собору. Проте через брак коштів на одну із деталей 4,5-метрового пам’ятника Мазепі, якого вважають патріотом і зрадником Батьківщини одночасно, постамент не можуть встановити уже 5 років.

Частини пам’ятника знаходяться на різних територіях України. Сам пам’ятник зберігається на подвір’ї столичного комбінату «Художник». А у кар’єрі на Дніпропетровщині ще з минулого року знаходиться гранітний постамент у вигляді дзвона. Дзвін, як було задумано скульптором, має оперізувати бронзова стрічка з гербом гетьмана Івана Мазепи. Цей майже триметровий у діаметрі різьблений «пояс» теж готовий. Ще одна частина знаходиться на гірничодобувному і каменеобробному комбінаті під Києвом.

Пам’ятник Мазепі хотіли викупити для Росії

Свого часу, аби врятувати пам’ятник від руйнування, його пропонували встановити на території «Мистецького арсеналу» у столиці або на території інших міст. Калуш, Хмельницький, Львів, Тернопіль, Біла Церква, Івано-Франківськ – у цих містах були раді бачити пам’ятник гетьману. Викупити пам’ятник хотіла навіть одна із фірм Росії. Але тодішній Президент Віктор Ющенко не дозволив цього, сказавши, що пам’ятник має бути встановлений лише у Полтаві. Цього року росіяни знову пропонували викупити постамент, але знову отримали відмову.

За словами Миколи Кульчинського, голови Полтавського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта», пам’ятник Мазепі у місті можуть встановити цьогоріч до Нового року.

– Сьогодні, 21 жовтня мають привезти чотири частини постаменту із Дніпропетровщини, а за сам пам’ятник маємо ще доплатити виробнику 275 тисяч гривень, – говорить Микола Георгійович. – Дякуючи голові обласної держадміністрації Віктору Бугайчуку, ми змогли викупити частини до постамента. Сподіваємося, до Нового року уже встановимо повністю зроблений пам’ятник гетьману.

Пам’ятник встановлять у парку біля Свято-Успенського неподалік обласної спілки письменників.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter