Німецький принц хоче забрати картини з полтавського музею

Новини
Таня Цирульник28 травня 2015 о 15:102391 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Німецький принц хоче забрати картини з полтавського музею
Шість картин, які належать родині принца Едуарда фон Анхальт-Дессау, виявлені у колекції Полтавського художнього музею. Принц буде вимагати повернути свої сімейні реліквії назад.

Німецький принц хоче забрати картини з полтавського музеюПолтавський художній музей. Зображення, яке надають як доказ наявності картин у Mitteldeutsche Zeitung

Про це повідомляє німецька щоденна газета Mitteldeutsche Zeitung.

На фото експозиції картин на сайті Полтавської художньої галереї принц упізнав кілька зображень, серед яких – картина, написана Лукасом Кранахом, портрет Фрідріха ІІ Пруського (художник Антуан Пен) та ще кілька полотен.

Усі ці картини колись належали до експозиції замку Дессау.

Про це заявив Томас Уайт, директор фонду Дессау, на відкритті виставки «Лукас Кранах у готичному будинку», повідомляє Mitteldeutsche Zeitung.

– Художня галерея, як сказано на її сайті, – один із найбільших художніх музеїв України. На фото інтер’єрів музею Інго Пфайфер, начальнику відділу нашого колекцій фонду, вдалося виявити шість картин, які ми вважали знищеними або втраченими 1945 року. Появу цих об’єктів у Полтавському музеї може прояснити Трофейна комісія (створена у грудні 1941-го та 1943 року перейменована у Трофейний комітет), яка входила до складу Державного комітету оброни Радянського Союзу.

– Невідомо, чи знає керівництво музею про походження картин і скільки ще, можливо, знаходиться їх у сховищах. Як заявляють у родині Анхальт, саме їхня сім’я є законним власником картин. Полотна раніше знаходились у замку Дессау.

Німецький принц хоче забрати картини з полтавського музеюПаркове королівство Анхальт-Дессау. Фото з Вікіпедії

Історію кожної картини власники колекції замку Дессау детально описують. Вказують імена покупців, продавців та імовірних спадкоємців полотен у випадку, якщо вони повернуться до своїх законних власників.

Про те, що картини вивезли саме до України, підозрювали уже давно, адже місто окупували у той час війська саме Українського фронту. Німці радіють знахідці. Картини висять у громадській колекції, незалежно від свого правового статусу, цілком імовірно, що й полтавський музей утратив частину своєї колекції під час Другої світової війни. Німецька сторона сподівається найближчим часом вийти на контакт із полтавським музеєм та попросити якісніші фото полотнищ.

Чи є шанс у 73-річного принца Едуарда фон Анхальт отримати свій спадок?

Художні полотна принц вважає великими культурними цінностями Німеччини і вже поставив це питання політикам. Посилаючись на дружні стосунки України та Німеччини і підтримку нашої держави під час кризи, він вважає, що й наша країна має зробити крок назустріч. З правової точки зору, він послуговується міжнародним правом, яке забороняє конфіскацію творів мистецтва на територіях окупованих країн.

Картини вважають лише верхівкою айсберга

За справу взявся також Німецький центр культурних цінностей у Магдебурзі.

– Це складне питання. На політичному рівні завжди є переговори з репатріації, – сказав Майкл Френсіс, представник міністерства закордонних справ у Берліні. – Обмінюємось творами мистецтва з Україною з 1993 року, але коли буде зібрано спеціальну компетентну комісію – досі неясно.

Ймовірно, що після публікації у Mitteldeutsche Zeitung експерти могли б зустрітися знову цієї осені, щоб обговорити також питання повернення власності родини Анхальт.

– Картини у Полтаві – це лише верхівка айсберга, – сказав Едуард фон Анхальт. – Більше двох тисяч творів мистецтва, якими володіла родина Анхальт, були вивезені 1946 року, швидше за усе, до України, у тому числі й роботи Дюрера і Гольбейна, коштовності корони будинку Ангальт, колекції монет і багато іншого.

Німецький принц хоче забрати картини з полтавського музеюПринц Едуард фон Анхальт. Фото з сайту Mitteldeutsche Zeitung

Він припускає, що втрачена власність зберігається не тільки в Полтаві, але й у Києві та інших містах. Більшість із них – у сховищах, де полотнища можуть просто згнити, і це викликає найбільшу тривогу законних власників.

– Попри те, що у Другій світовій німецькі окупанти знищили багато об’єктів мистецтва в Україні та Росії, про «компенсацію» цих втрат німецькими мистецькими творами не може йтися, – наголошує князь. Він закликає німецьких та міжнародних фахівців відвідати музеї та переглянути усі роботи.

– Це має бути зроблено заради мистецтва, неможливо дати цим творам загинути!

За матеріалами Mitteldeutsche Zeitung

підготували Тетяна Цирульник та Юлія Деркач.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter