Полтавські бібліотекарі увічнили Шевченка у бісері

Новини
Таня Цирульник3 липня 2014 о 17:152416 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавські бібліотекарі увічнили Шевченка у бісері
Бібліотека у Полтаві перетворилася на осередок української культури та мистецтва.

Полтавські бібліотекарі увіковічнили Шевченка у вишивці бісеромЛюдмила Заливча, завідуюча бібліотекою-філіалом № 7 презентує колективну роботу-вишивку та розповідає про перебування Шевченка на Полтавщині.

2 липня бібліотека-філіал №7 для дорослих м. Полтави організувала вечір «Шана полтавців Кобзарю», під час якого відбулася презентація вишитого бісером оберегу «Українські дороги Тараса Шевченка» та виступив колектив «Оберіг» під керівництвом заслуженого діяча культури О.І. Чухрая.

Ось що розповіла присутнім завідуюча філії, майстриня з народної вишивки Заливча Людмила Олександрівна:

- З самого початку цього року колектив бібліотеки долучився до вшанування пам'яті Великого Кобзаря. 29 січня в рамках проведення Шевченківських читань учасники гуртка «Українські вечорниці», який працює при бібліотеці №7, розпочали колективну роботу над вишивкою бісером, присвяченою Шевченкові. Темою вишивки обрали перебування Кобзаря на Україні і назвали «Українські дороги Т.Г. Шевченка». Адже відомо, що 15-літнім юнаком він покинув Україну і за все життя тільки тричі зміг побувати на батьківщині. Ідею створення цієї роботи подав Володимир Петрович Степанюк, Голова Шевченківського громадського комітету, який нещодавно раптово помер, – розповіла Людмила Заливча.

Вишивка являє собою полотно розміром 2 м на 1,5 м. У центрі роботи розміщена карта України. Лівий куток вишивки прикрасив портрет Т.Г. Шевченка, правий – тризуб в обрамленні золотого колосся та червоної калини.

Епіграфом вишивки стали наступні слова Великого Кобзаря:

«Свою Україну любіть.

Любіть її... Во время люте,

В останню, тяжку минуту

За неї Господа моліть».

Обидві сторони вишивки обрамлені орнаментом із дубових гілочок та китицями калини. На карті нанесені найбільш значні населені пункти України, в яких перебував коли-небудь Шевченко. І все це виконано бісером.

Робота над вишивкою ще буде продовжуватися. До створення цього оберегу були залучені студенти, а також всі бажаючі. В день початку кропіткої творчої роботи було заведено почесний зошит, де зазначені імена всіх, хто бодай одну намистину власноруч пришив на карті.

В день перепоховання Т.Г. Шевченка оберіг побував у Каневі, його вишивали працівники та відвідувачі музею Тараса Шевченка, учасники пішої ходи із Полтави, навіть біженці із Криму.

Саме в липні (в дні перебування Т.Г. Шевченка в Полтаві свого часу) вирішено було представити цю роботу широкому загалу користувачів бібліотеки на вечорі під назвою «Шана полтавців Кобзарю». На ньому також було презентовано збірку знаного композитора Олексія Івановича Чухрая, а пісні з цієї збірки виконав самобутній колектив «Оберіг», який працює під керівництвом цього композитора. Ця збірка, як і створення оберегу, є краплинами всенародної любові і шани Кобзаря.

Також була представлена література, присвячена зв'язкам Т.Г. Шевченка з Полтавщиною на перегляді «Тут незгладимі сліди Кобзаря».

Загальні враження від усього вечора залишилися найприємніші. Працівники бібліотеки з такою любов’ю буквально випестували кожен метр приміщення своєї філії, що складалося враження, ніби знаходишся всередині якоїсь чарівної скрині господині-майстрині. Всюди рушники, вишиті картини, різноманітні витвори мистецтва, створені руками народних умільців тощо. І якщо особисто мене спитають, якою повинна бути пропаганда за Україну, я відповім, що саме такою. Навряд чи когось можуть залишити байдужими роботи, створені з такою величезною любов’ю до своєї країни, мелодійні українські пісні та обереги, над якими колективно працювали так багато талановитих рук.

Автор тексту, фото, відео: Вікторія Родічева.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter