У Полтаві створили підрозділ «Мирний»: хто вони і чим займатимуться (фото, відео)

Новини
Юлія Обелець10 серпня 2014 о 18:265324 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві створили підрозділ «Мирний»: хто вони і чим займатимуться (фото, відео)
Новий спецрозділ «Мирний» розмістився на території колишнього масштабного табору «Волошка» у селі Головач Полтавського району.

Аби донести до громади хто вони такі й чим займатимуться покликали журналістів та місцевих жителів, які занепокоєні появою бійцівського формування в їх населеному пункті.

У Полтаві створили підрозділ Мирний хто вони і чим займатимуться (фото, відео)

Знайомство відбулось сьогодні, 10 серпня, на території табору, який не функціонує вже 20 років. Бійці «Мирного» вже почали його благоустроювати – розчистили, провели комунікації. На цьому, як запевняють, не зупиняться.

– Аби тут поселитись, домовлялись з сільською владою, – твердить Ілля Кива, координатор «Мирного». – Ми спеціально обрали цей табір, він, мабуть, один із найбільш закинутих на Полтавщині. Для того, щоб наше перебування тут полягало не лише в охороні, ми збираємось цей табір привести до того стану, щоб його знову можна було використовувати за призначенням. Сьогодні тут 28 бійців, а буде 100. У нас є 10 днів для підготовки приміщень до приїзду решти групи. Останні нині знаходяться в Дніпропетровську, проходять підготовку, де є відповідні бази та інструктори.

Підготовка триматиме мінімум місяць. Кістяк складають ті люди, які були в зоні АТО та працювали в добровольчих батальйонах – не лише з Полтави.

– У нас немає розподілу полтавські, дніпропетровські, кіровоградські – тут українці, – зауважив координатор. – В поняття підготовка входить тактика, стрільба, розмінування – проходитимуть заняття на полігонах УМВС. Наш спецрозділ обов’язково поїде в зону АТО.

Чим «Мирний» відрізняється від інших військових та міліцейських формувань?

– В першу чергу своєю організацією і професійною підготовкою, хоч про це ще рано говорити. Ми забезпечуватимемо порядок і на території Полтавської області. Усі ми знаємо, що в Миргороді нині найбільше поселилось біженців, разом з якими можуть заїхати і колишні сепаратисти. Окрім того, в Миргороді знаходиться аеродром, який потребує посиленої охорони, як стратегічний об’єкт. Тобто наш підрозділ вестиме і патрульно-постову службу, і охоронну діяльність, і окремі задачі в зоні АТО.

Чому «Мирний»?

На запитання журналістів, чому спеціальний підрозділ особливого призначення охрестили «Мирний», Ілля Кива відповів:

–Тому що задача не воювати, а принести на своїх плечах мир, а потім його захищати.

Нагадаємо, що цей батальйон затверджений спеціальним наказом МВС. Поява такого формування викликало неоднозначну реакцію серед громадських активістів. Зокрема, через їхню атрибутику.

У Полтаві створили підрозділ Мирний хто вони і чим займатимуться (фото, відео)

До речі, журналіст помітила її лише на в’їзді на територію, а так – більше державних стягів.У Полтаві створили підрозділ Мирний хто вони і чим займатимуться (фото, відео)

Усі бійці пройшли детектор брехні

Зі слів координатора, в прямому сенсі застосовували поліграф, ставили три основні питання

  • – Яка мотивація (чому вирішив вступити до підрозділу)?
  • – Чи готовий віддати життя за Батьківщину?
  • – Чи готовий вбити ворога?

Серед бійців немає багатодітних батьків – це також один із пунктів, за якими обирали склад.

Зброю всі отримають лише після всіх перевірок, отримання документів, висновків психологів та психіатрів. Ну звісно лише, тоді, коли в цьому буде необхідність – тобто відповідне завдання (операція).

Про забезпечення батальйону

Зі слів координатора, перед тим, як формувати батальйон, звертались до різних благодійних організації. І вони відгукнулись. Адже лише на обмундирування одного бійця потрібно не менше 8 тисяч гривень. З харчами допомагають і жителі села Головач. Їх також покликали цього дня до колишнього табору, аби познайомитись і заспокоїти. Адже у селян, з моменту появи бійцівського формування на території їхнього населеного пункту, з’явилось занепокоєння і багато питань.

Спочатку провели освячення представників підрозділу та території табору. Потім поспілкувались з людьми і запросили всіх на обід. Пригощали борщем, кашею, овочами та безалкогольними напоями. Запевняли селян, що в них діє «сухий закон», мовляв, не для того приїхали.

Думки жителів села Головач щодо перебування в таборі батальйону «Мирний»:

– Ми мирні люди, але в такий час, як нині, потребуємо захисту. Я хочу, аби на цій території (про табір,– автор ) як колись бігали діти. Якщо для цього потрібно, щоб тут навчались військові, міліція – ми готові поділитись нашим шматочком землі, яка давно не використовується. Звісно нас лякає зброя і так далі. І думки в людей різні щодо їхнього перебування тут, – зауважила Світлана Іванівна.

– Я не проти них, хай будуть. Адже табір закинутим був. А я провела тут дитинство, моя мама в ньому працювала. І вже за тиждень їхнього тут перебування я помітила зміни – вони все розчистили. Сподіваємось і на подальші результати, – твердить пані Оксана.

Аби більше позитивно вразити жителів села Головач, представники «Мирного» передали сільським головою 20 новеньких рюкзаків. Адже саме стільки малюків повинні піти до 1 класу в місцеву школу цього року.

За словами В’ячеслава Сологора, сільського голови, в самому Головачі нині прописано 7800 людей.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter