У Полтаві відкрили виставку «Друга світова війна: український рахунок»

Новини
Наталія Сіробаб8 травня 2015 о 16:081081 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві відкрили виставку «Друга світова війна: український рахунок»
Мета експозиції – розвінчати міфи про Другу світову та дати відсіч пропаганді Російської Федерації проти України.

У Полтаві відкрили виставку «Друга світова війна: український рахунок»У Полтаві відкрили виставку «Друга світова війна: український рахунок», фото з сайту Полтавської ОДА (2 шт.)

7 травня в Державному архіві Полтавської області відкрили документальну виставку, присвячену 70-й річниці Перемоги над нацизмом у Європі «Друга світова війна: український рахунок», повідомляють на сайті Полтавської ОДА.

Організатори експозиції вкотре вирішили мовою документів спростувати радянські міфи про Другу світову війну, які ще до цього часу живуть у свідомості частини українського суспільства і через 70 років стали пропагандистською зброєю Російської Федерації проти України.

– Нині ж дуже важливо демонтувати радянські міфи про минулу війну, говорити про неї правду, оскільки це одна з передумов перемоги у війні сучасній, – переконана Валентина Гудим, директор архіву.

Перший розділ експозиції відображає героїчну боротьбу українців проти фашистських загарбників як у радянських військових частинах, так і збройних формуваннях ОУН-УПА; внесок краян у спільну перемогу над нацизмом, зокрема, документи про бойовий шлях Полтавського тракторного училища, партизанських загонів, винищувальних батальйонів, похідних груп ОУН, бойових підрозділів Української повстанської армії (УПА). Також на стендах подані світлини воїнів-визволителів частин Червоної армії, учасників національно-визвольного руху 1940-х років.

Документи другого розділу розповідають про допомогу полтавців фронту та свідчать про те, якою ціною було здобуто перемогу над ворогом.

У Полтаві відкрили виставку «Друга світова війна: український рахунок»

Третій розділ виставки присвячений увічненню пам’яті воїнів-визволителів та вшануванню учасників УПА на Полтавщині у повоєнний період та період незалежності України.

Окремо подано відомості про втрати області у період Другої світової війни: статистичні дані про загибель земляків на фронтах та в тилу, кількість осіб, вивезених на каторжні роботи до Німеччини, дані про спалені та зруйновані міста та села краю.

Нагадаємо, 9 травня у Полтаві відбудеться унікальна виставка.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter