В Україні набрав чинності закон про люстрацію

Новини
Юлія Обелець16 жовтня 2014 о 09:281263 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 В Україні набрав чинності закон про люстрацію
В Україні сьогодні, 16 жовтня, набув чинності закон про люстрацію. Зазначимо, вчора, 15 жовтня, закон оприлюдинили в "Голосі України".

В Україні набрав чинності закон про люстраціюЛюстрація. Фото espreso.tv

Заборона на обіймання посад на 10 років буде застосовуватися до осіб, які сукупно обіймали не менше 1 року посаду (посади) у період з 25 лютого 2010 р. по 22 лютого 2014 року, – йдеться на ua.112.ua. До цього списку увійшли президент України, прем'єр-міністр, перший віце-прем'єр-міністр, віце-прем'єр-міністри, міністри, керівники центральних органів виконавчої влади, які не входять до складу Кабінету міністрів, голова Національного банку, голова Антимонопольного комітету, голова Фонду державного майна, голову Державного комітету телебачення і радіомовлення України, їхні перші заступники.

Будуть відсторонені від влади на 10 років також голови ОДА, всі їхні заступники та всі голови РДА, які працювали під час президентства Януковича сукупно не менше 1 року, а також ті, хто працював у період Євромайдану і не звільнилися за власним бажанням.

Також, згідно із законом, під люстрацію потраплять правоохоронці, судді, прокурори, які здійснювали незаконні затримання і відкривали судові провадження проти учасників Євромайдану, а також ті, хто підтримував сепаратистів і терористів на сході України.

Всі без винятку чиновники і керівники державних підприємств пройдуть майнову люстрацію, де будуть перевірені, згідно з декларацією, все наявне їхнє майно та членів їхніх сімей на предмет законних джерел походження коштів для придбання такого майна за час перебування на посадах. Вони будуть звільнені із забороною обіймати чиновницькі посади на 10 років, в разі якщо люстрацію не пройдуть.

Також чиновники будуть люстровані, якщо: були обрані та працювали на керівних посадах Комуністичної партії СРСР або на керівних посадах ЦК ЛКСМУ і вище; були штатним працівником або негласним агентом КДБ СРСР; співпрацювали зі спецслужбами інших держав як таємні інформатори в оперативному отриманні інформації або своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю здійснювали заходи, спрямовані на підрив основ національної безпеки, оборони або територіальної цілісності України.

Крім того, закон передбачає формування спеціального органу при міністерстві юстиції з функцією контролю за призначенням осіб на керівні посади. За словами Петренка, до керівництва громадської ради були запрошені співавтори закону з громадських організацій.

Додамо, що люстрація - одне з головних вимог Майдану. Як заявляв раніше міністр юстиції Павло Петренко, першими перевірку пройдуть судді, які виносили очевидно незаконні рішення проти учасників Євромайдану.

За інформацією низки ЗМІ, чиновники після прийняття закону про люстрацію почали масово звільнятися з міністерств і відомств. Глава Люстраційного комітету Єгор Соболєв вважає, що чиновники шляхом звільнення намагаються уникнути включення до єдиного реєстру не пройшли перевірку. Він також заявив про масові звільнення на регіональному рівні.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter