«Вихідні з книгою»: читаємо «Дівчина, що гралася з вогнем» Стіґа Ларссона

Новини
Надія Труш20 вересня 2014 о 07:302080 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 «Вихідні з книгою»: читаємо «Дівчина, що гралася з вогнем» Стіґа Ларссона
Про першу книгу трилогії Стіґа Ларссона «Чоловіки, що ненавидять жінок» (більш поширена назва роману – «Дівчина з татуюванням дракона») я вже описував у одній з попередніх публікацій. Тепер же час розповісти про другу частину.

«Вихідні з книгою»: читаємо «Дівчина, що гралася з вогнем» Стіґа Ларссона

Нагадуємо – «Вихідні з книгою» від Романа Повзика: Стіґ Ларссон «Чоловіки, що ненавидять жінок».

Як і в кожній книзі трилогії (через раптову смерть автора їх вийшло всього три, хоча сам Ларссон планував 10) перед читачами знову з’являється журналіст-розслідувач Мікаель Блюмквіст і асоціальний хакер-детектив Лісбет Саландер.

Журнал «Міленіум» знаходиться у зеніті слави. Редакція вирішує опублікувати книгу журналіста Дага Свенcсона про поставку секс-рабинь з країн Східної Європи у Швецію. Дружина Дага, Міа, збирається захищати по цій темі дисертацію. В результаті їх роботи відкриються імена високопосадовців, суддів, поліціянтів, які користувалися секс-послугами. Книгу і публікацію Дага готують до виходу.

Несподівано Дага і Мію знаходять мертвими. Спочатку підозрюється Мікаель, який знайшов трупи. Але все свідчить про те, що вбивця – Лісбет Саландер, дівчина, яка юридично визнана недієздатною, але яку називають найкращим детективом. Плюс до того: вбито Бюрмана, опікуна Саландер. Ситуація ускладнюється і тим, що Лісбет не можуть знайти. Тут Мікаель і починає своє розслідування, щоби зрозуміти, хто ж винен у вбивстві колеги та його дружини.

«Вихідні з книгою»: читаємо «Дівчина, що гралася з вогнем» Стіґа ЛарссонаСтіг Ларссон. фото - www.azh.com.ua

Своєю майстерністю Стіґ Ларссон не розчаровує тих, кому сподобалася перша частина. Частково тут є відсилки до першої книги, але цей роман можна читати і без попереднього. Твір заглиблюється у минуле Лісбет Саландер і показує читачам, що ж саме вплинуло на цю дівчину.

Як і кожен роман Ларссона, книга доволі затягнута. Саме вбивство відбувається аж на 282 сторінці з 832. До того часу автор повільно слідкує за своїми героями та їх вчинками.

Трохи засмучує те, що головним негідником книги виявляється людина з українським прізвищем і радянським походженням. Одна така деталь в трилогії, проданій накладом 65 мільйонів екземплярів (станом на грудень 2011-ого), дає потужніший результат, ніж десятки заходів у сфері культурного партнерства країн. Але автор захотів саме так.

Попри великий обсяг книги, вона читається швидко. Спочатку намагаєшся зрозуміти, хто ж таки винен у смертях, а потім уже просто слідкуєш за сюжетом. Стіґ Ларссон, як завжди, тримає увагу читача і водить його різними стежками, доки не дійде до фіналу.

Трилогія «Міленіум» – один з найуспішніших проектів масової літератури ХХІ століття. І це звання, як і продані наклади, цілком заслужені.

Роман Повзик, незалежне мистецьке об’єднання «Magnum Opus»

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter