Військовий експерт розповів, як українці можуть виграти неоголошену війну

Новини
Юлія Обелець2 вересня 2014 о 15:355216 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Військовий експерт розповів, як українці можуть виграти неоголошену війну
Ветеран-афганець Валентин Депто вважає, що перемогти українським військовим заважають амбіції генералів. Він розповів про порахунки української армії та про тактику, яка допоможе виграти неоголошену війну.

Військовий експерт розповів як українці можуть виграти неоголошену війнуВетеран-афганець, підполковник запасу ЗСУ Валентин Депто

– Те що війна триває вже півроку, а ми досі не перемогли, говорить про те, що всі військові операції з вивільнення Донбасу проводяться неграмотно, – зауважив військовий експерт.

Валентин Депто вважає, що нинішня ситуація на Сході країні потребує тактики, яку використовували під час війни в Афгані.

Тезисно про помилки у веденні військових операцій, які озвучив афганець:

  • Нині все забюрократизовано: дія кожного батальйону, підрозділу… повинна погоджуватись через Генштаб Міноборони. А потрібно, щоб були певні об’єднання з бригад, які виконували конкретні задачі, не зв’язуючись з Генштабом. Тобто швидко і оперативно виконували задачі, побачивши противника – стріляли.
  • Потрібно реформувати керівництво АТО і змінити стратегію військами.
  • Блокпости і опорні пункти не укріпляють залізобетоном, оскільки вони тимчасові. Через це великі втрати в армії.
  • Не закритий кордон з Росією і не перекритий доступ підкріплення окупантів військовою технікою і боєприпасами.

Про варіант зміни тактики ведення військових операцій:

– Воювати потрібно не за звільнення території населених пунктів, а за комунікації (дороги). Основне угрупування сепаратистів – у населених пунктах, – твердить Валентин Депто. – А на дорогах немає такої концентрації окупантів і ними легше оволодіти. Основна траса тут Ростов-Харків. Потрібно, щоб наші військові захопили цю автодорогу і створили сітку блокпостів (але гарно укріплених з перекриттям, а не мішками). Такі дії дали б змогу проходити підкріпленню нашим військам, а для сепаратистів, навпаки, обмежити. Коли йтиме колона з Росії – вона тут же буде покрита обстрілами. Адже напад на один з опорних пунктів викличе постріли з усіх, що поруч. І втрати в лавах армії були б меншими, і перемога була б уже в наших руках. Адже окупанти, які засідають в населених пунктах, змушені будуть виходити на допомогу своїм з блокпостів, яких наші бійці захоплюватимуть. Тут українська армія зможе застосувати всі свої переваги – як в артилерії, так і в техніці, адже в місті це нереально.

На питання, чому ж українська влада не застосовує таку техніку, експерт відповів:

– Усьому вина амбіції наших генералів, які вище інтересів АТО. Вони не хочуть вчитися і змінювати тактику. Знання наших військових командирів наповненні тією інформацією, яку їм давали в навчальних закладах. Тобто стратегія сучасних військ сформована за книгами Великої Вітчизняної війни, коли був єдиний фронт. А у нас війна гібридна, схожа більше на афганську. Це не фронтова війна, та вони воюють, створюючи фронт доокола цих окупантів, і вважають, що можна лише так й не інакше. Я зустрічався з представником Міноборони, там є люди, які розуміють важливість того, що я говорю. Та основна лінія фронту проходить між Президентом, керівництвом Міноборони і керівництвом силами АТО.

До теми - Учасник АТО з Полтавщини розповів про ситуацію в Маріуполі

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter