На Полтавщині створять три опорні школи та 15 філій – чи загрожує вчителям безробіття?

Освіта
Ольга Правденко19 квітня 2016 о 11:212402 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 На Полтавщині створять три опорні школи та 15 філій – чи загрожує вчителям безробіття?
На ці заклади з державного бюджету виділили понад 8 мільйонів гривень.

На Полтавщині створять три опорні школи та 15 філій – чи загрожує вчителям безробіття?На Полтавщині буде три опорні школи. Фото з сайту decentralization.gov.ua

На Полтавщині відбувся конкурс на кращий проект опорної школи. Визначили три переможці – Шишацьку спеціалізовану школу імені В. І. Вернадського, Зіньківську спеціалізовану школу І-ІІІ ступенів №1, Чутівську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів. Кожна зі шкіл матиме свої філії в районі. На фінансування цих закладів із державного бюджету виділили понад 8 млн грн. Проте не всі школи готові стати філіями, а чимало батьків не хочуть, аби їхні діти їздили навчатися в районні центри. Плюси і мінуси опорної школи вивчала журналіст «Кола».

Що таке освітній округ, опорна школа та філія

Кабінет Міністрів України від 20 січня 2016 року затвердив зміни у порядку створення освітніх округів та визначив умови функціонування загальноосвітніх навчальних закладів у рамках децентралізації. Звідси ідея створення опорної школи. Це один із напрямків децентралізації влади.

Освітній округ – це об’єднання навчальних закладів, закладів культури, фізичної культури і спорту. До складу округу можуть входити опорні загальноосвітні навчальні заклади і їхні філії. Опорна школа – це оснащений необхідним сучасним обладнанням начальний заклад, мета якого – підвищити якість освіти. В опорній школі повинні функціонувати сучасні кабінети з лабораторіями для фізики, хімії, біології тощо. Фінансуватимуться вони як з місцевого, так і з державного бюджетів.

Згідно із Положеннями про освітній округ (постанова Кабміну від 20 січня 2016 року), опорний заклад є юридичною особою, має рахунки в органах Казначейства, самостійний баланс, штамп, печатку та має у своєму складі філії.

В опорній школі, згідно із законодавством, повинно навчатися не менше 360 учнів. Логічно, що постає питання підвезення школярів та вчителів до такого навчального закладу із інших шкіл. Організувати закупівлю шкільних автобусів повинна місцева громада.

Довезення до опорної школи від школи-філії за часом не повинне перевищувати більше, ніж 45 хвилин.

Філії опорних шкіл – це навчальні заклади, які об’єднуються навколо неї, їх повинно бути не менше трьох. Зазвичай це ЗОШ І-ІІ ступенів та початкові школи. Філія не є юридичною особою і діє на підставі положення, затвердженого в установленому порядку. Філія виконує функції початкової школи, а також може за рішенням засновника виконувати функції основної школи. Керуватимуть філіями завідувачі – заступники директора опорної школи.

Читайте також: Працевлаштування випускників на Полтавщині: назвали статистику та реалії

Конкурс відбувся, та опорними школи ще не визнали

На початку березня Міністерство освіти й науки (МОН) оголосило конкурс на кращий проект опорної школи, який мав відбутися в кожній області країни. Протягом місяця – з 1 до 31 березня – конкурс тривав і в Полтавській області.

– Конкурси відбулися не в кожній області через дуже стислі строки. Бо лише минулого місяця МОН на засіданні Уряду оприлюднило свою концепцію щодо створення опорних шкіл. У строки, визначені міністерством, багато хто не встиг укластися, тож у деяких регіонах вони ще тривають, – зазначила Ангеліна Кушпіль, заступник начальника управління, начальник відділу дошкільної і загальної середньої освіти департаменту освіти і науки Полтавської ОДА.

Взяти участь в обласному конкурсі могли ЗОШ І-ІІІ ступенів, в яких навчається не менше 360 учнів. Тож на нього подали 21 проект опорної школи. Комісія, до складу якої увійшли представники МОН України, департаменту освіти і науки ОДА, Полтавського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, регіонального офісу реформ у Полтавській області та інші, визнала переможцями проекти трьох шкіл І-ІІІ ступенів – Шишацької, Чутівської та Зіньківської. У перших двох заплановано створення 3 філій, в останній – 9.

– Гроші на опорні школи виділені з державного бюджету – це трохи більше 2,8 млн грн на кожен освітній заклад. Нині департамент освіти готує подання на освітянську обласну комісію, щоб звернутися до депутатів і розподілити кошти між переможцями. Коли точно це відбудеться, ще невідомо, намагатимемося, щоб якомога швидше, щоб за час літніх канікул їх реалізували на необхідні закупівлі, – говорить Ангеліна Кушпіль. – Опорні школи самі повинні визначатися, на що спрямувати ці кошти: шкільні автобуси, обладнання навчальних кабінетів, купівлю комп’ютерів тощо.

Наступний крок – рішення сесій на місцевому рівні про визнання цих шкіл опорними. Наразі у Зінькові та Чутовому сесії не відбулися, а сесія Шишацької селищної ради не ухвалила рішення про визнання спеціалізованої школи опорною. Як запевнила Наталія Караваєва, начальник відділу освіти Шишацької селищної ради, таке рішення буде прийняте після оновлення матеріально-технічної бази закладу.

– На сесії були виділені кошти на ремонт кабінету біології та спортивного залу, – зазначає Караваєва. – Зараз тривають перемовини щодо вступу філій до майбутньої опорної школи.

Школи-дев’ятирічки не хочуть бути філіями, бо скоротять вчителів

Не все так просто і в Чутовому. Тетяна Дейнека, начальник відділу освіти Чутівської районної ради, не приховує, що нині доводиться переконувати вчителів та батьків у перевагах створення опорної школи. Деякі батьки проти, щоб їхні діти добиралися до навчального закладу автобусом, нехай і шкільним.

– У пергу чергу негативно налаштовані директори та вчителі майбутніх філій, їх заплановано три, бо треба буде понижувати рівень школи з дев’ятирічки (ІІ ступеня) до початкової і за необхідності скорочувати кадри. У початкових школах (І ступеня) скорочення не буде, втім вчителям зменшать кількість викладацьких годин, а як наслідок – скоротять зарплати, – каже Тетяна Миколаївна.

– У Зінькові нині готують сесію міської ради, де обговорять питання оптимізації освітньої мережі і визначать кількість філій, які створять цьогоріч. Загалом заплановано створити аж 9 філій, проте, думаю, що в новому навчальному році їх в опорної школи буде лише 3. Це малокомплектні школи, в деяких навчається лише по два десятки учнів, – розповідає Людмила Сідак, директор Зіньківської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №1, яка виграла у конкурсі. – На гроші, які нам виділять на створення опорної школи, в першу чергу утеплимо заклад, замінимо вікна та проведемо інші заходи з енергозбереження, а також займемося питанням проведення швидкісного Інтернету.

ДОВІДКОВО

Шишацька спеціалізована школа імені В. І. Вернадського нараховує 402 учні. Школа вміщує 960 дітей. У філіях, на які розраховують в школі, навчається близько 200 дітей. У Зіньківській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №1 навчається 470 школярів, розрахована вона 1200 учнів. У Чутівській ЗОШ – близько 550 школярів.

До теми: Атестати про освіту робитимуть школи

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter