Полтавські викладачі розповіли про революційний Закон «Про вищу освіту»

Освіта
Ольга Матвієнко15 квітня 2014 о 17:012977 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавські викладачі розповіли про революційний Закон «Про вищу освіту»
Якщо проект Закону України «Про вищу освіту» приймуть таким, як обіцяють, то в науці та освіті України дійсно розпочнеться якісно новий етап.

Полтавські викладачі розповіли про революційний Закон «Про вищу освіту»Закон "Про вищу освіту" докорінно змінить ставлення до овіти та науки в Україні (dt.ua)

У цьому переконані викладачі полтавських вишів.

Зокрема, Сергій Шебеліст, кандидат наук із соціальних комунікацій, старший викладач кафедри журналістики ПНПУ імені В.Г. Короленка, переконаний – ухвалення Закону в першому читанні є позитивним кроком, який наближає освітню галузь до європейських і загалом світових стандартів.

– Насамперед – це автономія вишів, академічна мобільність й академічна свобода. Чудові гасла, про які давно багато хто говорить, але які нині вже варто наповнити реальним змістом, говорить викладач. – Щоб університети мали більшу самостійність, а їх робота не була забюрократизованою через накази МОНУ і величезну «паперотворчість». Щоб студенти мали нагоду повчитися в різних університетах за час свого навчання. Щоб дослідники були незалежними у своїх розвідках і науково-педагогічній діяльності. Урешті, щоб університети стали територією свободи. А для цього всім – ВНЗ, викладачам і студентам – потрібно бути конкурентними у своїй галузі. Виші мають боротися за свій престиж, дбати про якість викладання й умови навчання.

Для того, щоб очікування від реформування галузі вищої освіти справдилися, потрібно ще й бажання змін кожної зацікавленої сторони, а також остаточне ухвалення парламентом цього документу в другому читанні і в цілому, переконаний Сергій Шебеліст.

Його думку поділяє і Галина Білик, старший викладач кафедри української літератури ПНПУ імені В. Г. Короленка.

– Цей Закон давно очікуваний, дає чимало нових можливостей університетам, у цілому науковцям. Під час другого читання його обіцяють ще деякими (для нас майже революційними) поправками збагатити. Ставлення до нього позитивне, оскільки нарешті маємо здоровий погляд на українську науку і надаємо їй гарантію перспектив, можливість мати майбутнє в нашій державі.

Нагадаємо, що проект Закону «Про вищу освіту» №1187-2 прийняли в першому читанні 8 квітня.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter