Стало відомо про зміни в шкільній освіті та коли перейдуть на 12-річку

Освіта
Ольга Правденко18 серпня 2016 о 14:401032 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Стало відомо про зміни в шкільній освіті та коли перейдуть на 12-річку
Шкільну освіту поділять на 3 етапи, а учням дозволять обирати профільні предмети та рівень їх складності.

Стало відомо про зміни в шкільній освіті та коли перейдуть на 12-річкуНа школярів чекають суттєві зміни. Фото з сайту .radiosvoboda.org

У Міністерстві освіти підготували проект «Нова школа», який має здійснити революцію в нинішній системі.

– Це повинна бути школа, яка базується на засадах партнерства. Повинен
змінитися, окрім змісту освіти, окрім методів викладання, також підхід стосунків між вчителем і учнем, – цитують міністра освіти та науки Лілію Гриневич на ТСН.

Згідно з новим проектом, шкільна освіта буде поділятись на три етапи:

  • початкові класи – чотири роки;
  • базова середня освіта – п'ять років;
  • профільна середня освіта, яку здобуватимуть у ліцеї або закладах профосвіти, – три роки.

Тривалість навчання в школі збільшиться до 12 років. Але 12-річку запровадять не раніше, ніж з 2018 року.

– Це нова школа і нам потрібен 12-й рік, щоб діти отримали все, що ми запланували в цій школі. До речі, на території Європи 11-річка є тільки в Білорусі, Росії та Україні, тих країнах, які зберігають пострадянську рамку «напихання» знаннями, яка на сьогоднішній день у час інформаційної доби вже стає неактуальною, – запевняє Лілія Гриневич.

Профільні предмети та навіть рівень їхньої складності учні зможуть обирати самі. Ще одне цікаве нововедення – «гроші прямують за дитиною». На рік на учня держава виділяє близько 8,5 тис. грн та 25 тис. грн на школяра з особливими потребами. Якщо батьки вирішать віддати дитину в приватний заклад, держава спрямує ці кошти туди. А дітям з особливими потребами це дасть шанс вчитися разом з однолітками у звичайних школах.

Серед іншого, вчителям обіцяють повну академічну свободу, змогу готувати власні програми та обирати підручники. Вже 1 вересня зміни відчують учні початкової школи. А на реформу середньої і старшої школи доведеться почекати. Остаточно проект планують втілити в життя за десять років.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter