Савченко приїздила до Лохвиці: ОПОРА виявила порушення в агітації за кандидата Руслана Богдана

Політика
Юлія Обелець5 червня 2016 о 16:072133 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Савченко приїздила до Лохвиці: ОПОРА виявила порушення в агітації за кандидата Руслана Богдана
Громадська мережа ОПОРА вважає порушенням Закону України "Про вибори народних депутатів" агітацію за кандидата Руслана Богдана від «Батьківщини».

4 червня в місті Лохвиця Полтавської області (центр 151 виборчого округу) відбувся захід на підтримку висунутого конференцією політичної партії «Батьківщина» кандидата в народні депутати Руслана Богдана. Дійство відбулося за участі народних депутатів від «Батьківщини» Надії Савченко та Івана Крулька.

Савченко приїздила до Лохвиці: ОПОРА виявила порушення в агітації за кандидата Руслана БогданаСавченко приїздила до Лохвиці. Фото – ОПОРИ

На подію прийшло близько 500 людей (населення Лохвиці близько 12 тисяч чоловік), яких, напередодні, закликали прийняти участь плакатами саме з зображенням Надії Савченко: «4 червня в Сквері героїв України в м. Лохвиця відбудеться мітинг за участі Героя України Надії Савченко». Про це йдеться у повідомленні ОПОРИ.

Савченко приїздила до Лохвиці: ОПОРА виявила порушення в агітації за кандидата Руслана Богдана

Савченко приїздила до Лохвиці: ОПОРА виявила порушення в агітації за кандидата Руслана Богдана

Виступаючи перед громадою міста Надія Савченко закликала повірити Руслану Богдану, хоча й зізналась, що не так давно знайома з ним.

Іван Крулько наголосив, що партія повністю впевнена в кандидатурі Руслана Богдана і зробить все необхідне задля його підтримки та перемоги у виборчому окрузі. Після чого й сам потенційний кандидат запевнив громаду, що працюватиме для округу і докладатиме для перемоги максимум зусиль.

Савченко приїздила до Лохвиці: ОПОРА виявила порушення в агітації за кандидата Руслана Богдана

Слід зазначити що згідно з статтею 68 Закону України «Про вибори народних депутатів» такий захід є однією з форм політичної агітації. А згідно частиною 6 статті 68 цього ж закону: «Передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатних округах. Використання власних коштів партій, кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється». Підставою для відкриття виборчого фонду, згідно з частиною 1 статті 48, може бути тільки копія рішення Центральної виборчої комісії про реєстрацію кандидата у депутати в одномандатному окрузі.

Нагадаємо що сам Руслан Богдан ще не є зареєстрованим кандидатом в народні депутати, а лише висунутий на цю посаду конференцією партії «Батьківщина».

Савченко приїздила до Лохвиці: ОПОРА виявила порушення в агітації за кандидата Руслана БогданаДані з сайту ЦВК станом на 5 червня

– У випадку якби Руслан Богдан вже був зареєстрований кандидатом, такі дії могли б розцінюватись як порушення Закону України «Про вибори народних депутатів України», оскільки це було б розцінено як фінансування агітації з-поза виборчого фонду. Проте на даний момент Руслан Богдан ще не зареєстрований ЦВК, а отже не має статусу суб'єкта виборчого процесу і не може нести відповідальності за це порушення, – зазначила координатор громадського спостереження ОПОРА в Полтавській області Дар'я Черкашина:.

Крім цього, ОПОРА трактує даний захід як маніпулювання виборчої думки.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter