Чи дотримуються полтавські ЗМІ закону про прозорість медіавласності

Суспільство
Надія Труш14 квітня 2016 о 21:011473 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Чи дотримуються полтавські ЗМІ закону про прозорість медіавласності
З 1 жовтня 2015 року по 31 березня 2016 року – термін подачі в Нацраду інформації про медіавласників телерадіоорганізацій і провайдерів. Закон стосується телеканалів і радіо.

Чи дотримуються полтавські ЗМІ закону про прозорість медіавласностіЧи дотримуються полтавські ЗМІ закону про прозорість медіавласності. Фото promin.cv.ua

Ми перевірили, наскільки полтавські ЗМІ, що підпадають під дію закону про прозорість медіавласності, готові розповісти про своїх власників.

До уваги брали основні полтавські телеканали та радіо.

Нагадаємо, з 1 жовтня 2015 року телерадіомовники зобов’язані розміщувати на власних веб-сайтах інформацію про свою структуру корпоративної власності. Тобто всі телеканали і радіо, які отримують від держави ліцензії, за півроку повинні були подати документи про структуру медіавласності і кінцевих бенефіціарів до Нацради з питань телебачення і радіомовлення. Закон також зобов'язує телеканали оприлюднювати цю інформацію на своїх сайтах.

ОДТРК «Лтава». На офіційному сайті є спеціальний розділ «Інформація про структуру власності». Згідно із поданими там документами, телерадіокомпанія «Лтава» – це державна власність. Кінцевим бенефіціарним власником (тобто контролером,тим, хто безпосередньо впливає на редакційну політику) вказано Державний комітет телебачення і радіомовлення України.

Обласне дротове радіо та радіо «Ваша хвиля» входять в структуру ОДТРК «Лтава».

Чи дотримуються полтавські ЗМІ закону про медіавласність

Телеканал Місто. На офіційному сайті є спеціальний розділ «Інформація про структуру власності». Документи, опубліковані у цьому розділі, свідчать, що ТОВ Студія «Місто» належать в рівних частинах двом особам – 50% належать Інні Струкачовій, ще 50% – Володимиру Левковському.

Чи дотримуються полтавські ЗМІ закону про медіавласність

Ці ж прізвища вказані й у відомостях про кінцевих бенефіціарних власників.

Чи дотримуються полтавські ЗМІ закону про медіавласність

Також є інформація про пов’язаних осіб. Вказані такі особи: Світлана Левковська, Зоя Левковська, Валентин Левсковський, Еліна Прима, Ігор Прима, Валерій Струкачов, Олександра Назарова, Діана Дробот.

Телеканал пов’язують із Андрієм Матковським, але офіційного підтвердження цьому немає.

Телеканал ІРТ-Полтава. Розділу із інформацією про структуру власності не виявлено. Телеканал пов’язують із Андрієм Матковським, але офіційного підтвердження цьому немає. Аналогічна ситуація і й щодо телеканал «МІСТО+», який є частиною телеканалу ІРТ-Полтава.

Чи дотримуються полтавські ЗМІ закону про медіавласність

ГромадськеТБ.Полтава. Спеціального розділу про власників не має. Але вказано, що проект не є комерційним і належить громадянам (без вказання конкретних прізвищ). Вказано, що Громадське належить громадянам, не залежить від будь-яких політичних партій і владних структур та існує «завдяки вашій підтримці» (цитата з сайту Громадського).

Чи дотримуються полтавські ЗМІ закону про медіавласність

Громадське ТБ. Полтава веде трансляцію на YouTube-каналі на умовах вільної ліцензії. Тобто закон Громадського ТБ.Полтава не стосується, адже здійснює свою діяльність як громадська організація.

Дещо інша ситуація щодо Кременчуцьке Громадське ТБ.

Чи дотримуються полтавські ЗМІ закону про прозорість медіавласності

Громадське Телебачення Кременчука має ліцензію. Минулого 2015 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення зареєструвала громадську організацію «Кременчуцьке громадське телебачення» як суб’єкт інформаційної діяльності – телерадіоорганізацію. Засновникам ГО «Кременчуцьке громадське телебачення» є 26 фізичних осіб, головою – Кирило Жуков.

Чи дотримуються полтавські ЗМІ закону про прозорість медіавласності

Довідково: Невчасність у опублікуванні інформації про структуру власності коштуватиме суб'єктам дорого, саме сплатою штрафу у розмірі 5% загальної суми ліцензійного збору за всіма ліцензіями, власниками яких є порушник, за матеріалами Інституту Медіа Права.

До теми: Мамай відмовляється платити Головку за моральну шкоду та винить журналістів у своїх проблемах

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter