Субсидія – допомога від держави чи метод контролю

Суспільство
Надія Труш16 лютого 2016 о 15:012218 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Субсидія – допомога від держави чи метод контролю
Зараз з’являється все більше інформації про те, що субсидії на оплату комунальних послуг, які так щедро роздавали українцям – пастка для населення та спосіб поповнити державну кишеню.

Чи такі страшні субсидії, як їх малюютьПолтавцям розповіли, в кого можуть відібрати субсидії. Фото transkarpatia.net

З 1 січня Міністерство фінансів України розпочало верифікацію стану всіх
отримувачів субсидії, тобто перевірку. Це означає, якщо отримувач субсидії надав про себе неправдиві відомості – субсидію відберуть. Крім того, держава вимагатиме повернути надані в рамках субсидії кошти.

Що говорять про ситуацію з субсидіями у Департаменті праці та соцзахисту Полтавської ОДА

Роз’яснити, хто у групі ризику на позбавлення субсидії, ми попросили Світлану Матуйзо, заступник директора Департаменту – начальника управління соціального захисту населення Полтавської ОДА.

В яких випадках можливе вимагання державою повернути субсидію і в якому розмірі

Умови призначення та порядок надання громадянам субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг визначено постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива».

Відповідно до пункту 20 Положення надання субсидії припиняється:

- за поданням житлово-експлуатаційних організацій, житлово-будівельних (житлових) кооперативів, об'єднань співвласників багатоквартирного будинку та організацій, що надають житлово-комунальні послуги, якщо громадянин, якому призначено субсидію, не сплачує відповідну частку житлово-комунальних послуг. Однак це можливе за винятком випадків, пов'язаних із затримкою виплати заробітної плати, пенсії тощо. Все це має підтверджуватися відповідними документами;
- з місяця, в якому надійшло таке подання; якщо громадянин приховав або свідомо подав недостовірні дані про доходи (не зазначив один із видів доходів) та майновий стан, що вплинули на встановлення права на субсидію, внаслідок чого йому була надміру перерахована сума субсидії;
- з місяця, в якому виявлено порушення;
- у разі переїзду сім'ї в іншу місцевість та обставин, що унеможливлюють надання субсидії (зокрема, смерть одинокої особи);
- з наступного місяця, коли відбулися зміни;
- за заявою уповноваженого власника (співвласника) житла, наймача житла у державному та громадському житловому фонді, члена житлово-будівельного кооперативу, власника (співвласника) житлового приміщення - з місяця, що настає за місяцем її подання, якщо інше не обумовлено заявою.

У разі, коли через несплату відповідної частки житлово-комунальних послуг надання субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг припинено, громадянин набуває право на її призначення на наступний період. Але після того, як подасть документи, що підтверджують погашення заборгованості, яка виникла за період отримання субсидії.

Сума субсидії, перерахованої (виплаченої) надміру внаслідок свідомого подання громадянином документів з недостовірними відомостями або неповідомлення громадянином про зміни, повертається ним за вимогою органу, що призначив субсидію.

Життя під пильним контролем держави

Раніше прослідкувати за нелегальними доходами українців держава не
могла. Але 24 грудня минулого 2015 року Верховна Рада прийняла закон «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України». 31 грудня Президент Петро Порошенко підписав цей закон. Документ дає державі право отримувати інформацію з банків під час моніторингу пенсій, пільг, субсидій та інших соцвиплат. Це означає, що Мінфін та інші контролюючі органи можуть отримати банківські дані про громадянина. По суті, новий закон фактично позбавляє українців банківської таємниці. Чиновники можуть зробити запит в банк не лише на отримувача субсидії, а й на членів його родини, в результаті – позбавити субсидії за приховані доходи, якщо такі знайдуть.

Чи такі страшні субсидії, як їх малюютьПавло Розенко, міністр соцполітики України. Фото kmu.gov.ua

– У короткостроковій перспективі 2015-2017 років це однозначна перемога. Адже ми уникнули соціальних бунтів, а також маємо майже стовідсоткову оплату населенням рахунків за опалювальний сезон. А ось якщо через 3-5 років у системі субсидій залишиться більш як 5 мільйонів сімей, то це буде провалом. Тому систему субсидій, безумовно, будемо поступово трансформувати. Переглядатимемо норми споживання, виводитиме людей із системи субсидій, підвищуючи рівень їхнього життя, – так про нововведенняпише на своїй сторінці у соцмережі Павло Розенко, міністр соціальної політики України.

Схоже, влада збирається контролювати українців за принципом «плачу за тебе – маю право знати все». І перш за все держава має намір пильно стежити за кишенями українців та рахувати кожну зайву гривню. Тож цілком можливо, якщо маєте додаткові джерела для існування, не зазначені у декларації (наприклад, здаєте в оренду житло, працюєте неофіційно, маєте доходи від народних промислів чи утримання худоби), то після задокументованої перевірки у субсидії вам відмовлять. Залишаються деякі незрозумілості. Зокрема, звідки чиновники братимуть факти з неправдивими даними. Адже всю інформацію перед тим, як надати субсидію, уже перевіряли уповноважені органи, тобто ЖЕКи, Держреєстр фізичних осіб та Пенсійний фонд. Цілком можливо, можновладці очікують, що цей механізм запрацює самостійно, коли почнуть шукати нечесних користувачів субсидій.

До теми: Полтавцям відповіли на деякі питання стосовно субсидії

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter