Декомунізацією на Полтавщині зацікавився Інститут нацпам’яті, а на Мамая чекає ще один суд

Суспільство
Надія Труш2 березня 2016 о 15:581137 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Декомунізацією на Полтавщині зацікавився Інститут нацпам’яті, а на Мамая чекає ще один суд
Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович побував з робочою поїздкою у Полтаві.

Декомунізацією на Полтавщині зацікавився Інститут нацпам’яті, а на Мамая чекає ще один судДекомунізацією на Полтавщині зацікавився Інститут нацпам’яті, а на Мамая чекає ще один суд. Фото infolight.org.ua

«Зламати саботаж декомунізації», як анонсував свій приїзд сам В’ятрович, приїхав на запрошення голови Полтавської облдержадміністрації.

Сьогодні, 2 березня, у Полтавській облдержадміністрації відбувся круглий стіл на тему: «Про стан виконання в області Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Участь у ньому взяли нардепи Юрій Бублик,Андрій Река, активісти, голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Голова Полтавської ОДА прокоментував подію так:

– Маємо перші результати і узгоджену позицію з патріотично налаштованими депутатами Полтавської міської ради, яку озвучив Юліан Матвійчук. Завтра (3 березня – прим.авт) в міській раді розпочинає роботу ініціативна група, яка разом із експертами-істориками займатиметься перейменуванням вулиць. При виборі назви пріоритет надаватиметься постаттям видатних українських національних діячів, земляків, які загинули під час бойових дій на Сході України, відомим полтавцям, які зробили чималий внесок у розвиток мистецтва, науки чи спорту. Є у списку й повернення історичних назв, але тих, що мають відношення до козацтва, української історії, а не доби російської імперії. Ініціативна група депутатів попросила на формування пропозиції три тижні. Далі підпишу розпорядження і направлю його до Верховної Ради. Дійшли думки, щоб завершити декомунізацію у Полтавській області не до 21 травня (саме стільки часу дає законодавство), а вже у квітні, – сказав Валерій Головко.

Депутати і громадськість разом вирішили спробувати, як вирішити мало не скандальне питання декомунізації в області. Ситуація, зокрема, стосується, перейменування Комсомольська. Мешканці цього міста не хочуть, щоб їхнє місто називалося Горішніми Плавнями, як пропонує інститут нацпам’яті, бо вважають, що це назва для хутора. Для свого рідного міста жителі Комсомольська вигадали нову назву – Борисфен. Під час круглого столу обговорювали спірне питання щодо назви Комсомольська, але остаточного рішення поки немає.

Великі питання голова Українського інституту національної пам’яті має і до мера Полтави, який відкрито відмовився виконувати закон про декомунізацію.

– Полтава пасе задніх у питанні декомунізації. Очільник міста Олександр Мамай саботує декомунізацію у місті. Є всі підстави для позову до адміністративного суду будь-якого громадянина Полтави до мера щодо його бездіяльності в плані виконання закону, – так оцінював на своїй сторінці у соціальній мережі позицію мера Полтави пан В'ятрович.

Крім того, місцевий осередок «Просвіти» зробив заяву, що подадуть до суду на Мамая. міського

– Судовий процес це вимушений крок, але потрібний. Адже через саботаж
міської влади Полтава стала єдиним обласним центром в Україні, де процес декомунізації не розпочався взагалі. Про судові перипетії інформуватиму, – пообіцяв Микола Кульчинський, голова Полтавського обласного об'єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта».

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter