Екскурсія молокозаводом «Гармонія»: шлях продукції до потрапляння на полиці магазинів (ФОТО)

Суспільство
Юлія Обелець14 квітня 2016 о 13:303061 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Екскурсія молокозаводом «Гармонія»: шлях продукції до потрапляння на полиці магазинів (ФОТО)
ТОВ «Лубенський молочний завод», ТМ «Гармонія» виробляє 200 видів молочної продукції різного асортименту, для цього має сотні запатентованих рецептів.

За одну робочу зміну, яка триває 8 годин, на цьому харчовому підприємстві випускають близько 55 тонн продукції. Аби на власні очі побачити, як із такої кількості сировини створюють різні види молочної продукції, журналісти «Кола» вирушили на екскурсію до «Гармонії».

Екскурсія молокозаводом Гармонія шлях продукції до потрапляння на полиці магазинів (фото)

Продукцію ТМ «Гармонія» виробляють на молокозаводі, який розташований на околиці міста Лубни, але доїхати до нього нескладно, курсують маршрутки. Хоч, від автовокзалу можна пройти і пішки: хвилин 10 – і ви на місці.

У лубенського молокозаводу затишне просторе подвір’я, красивий зелений газон, де височіє двоповерхова будівля зі скляним парадним входом. Ця адмінбудівля обладнана спеціальною оглядовою галереєю, яка і веде на саме виробництво в цехи.

Екскурсія молокозаводом Гармонія шлях продукції до потрапляння на полиці магазинів (фото)

Пункт 1.

Проте, перш ніж потрапити в цехи, сировину доставляють у приймальне відділення, а до того беруть необхідні аналізи, яких більше 50-ти.

У приймальному відділенні сировина проходить молокоочисник та дегазатор. Останній усуває запахи для покращення смакових якостей.

Пункт 2.

Уся сировина потім потрапляє у апаратний цех, який працівники підприємства називають «серцем заводу». У цьому цеху іде розподілення молока за видами продукції, приготування сировини для отримання кисломолочного сиру, отримання вершків для масла.

апаратний цех

Пункт 3.

Дренажний ремінь. Сучасне обладнання відділяє сироватку від зерна (сиру). Так отримують домашній кисломолочний сир. Для цього в цеху з виготовлення сиру розташовані величезні ємності для сквашування.

Цех по виготовленню сиру

Пункт 4.Екскурсія молокозаводом Гармонія шлях продукції до потрапляння на полиці магазинів (фото)

Екскурсія молокозаводом Гармонія шлях продукції до потрапляння на полиці магазинів (фото)

Цех розливання та фасування готової продукції. Якщо говорити про розливну продукцію, то «Гармонія» пакує її не лише в плівку та пляшку, а й комбіновану упаковку на основі картону, яка називається Pure-Pak. Така упаковка забезпечує більш тривалий термін зберігання.

Загалом виробництво поділяє упаковки на такі різновиди: плівка, пляшка, еколін, контейнер, стакан, пюр-пак.

Пункт 5.

Автоматизована мийка

Після розливання продукції лінії виробництва обмивають водою й спеціальними розчинами. Працівники «Гармонії» запевняють, що розчини змивають по кілька разів водою необхідної температури до повного видалення.

Про ряжанку

Показали журналістам і лінію, де топиться пряжене молоко й ряжанка. Для їхнього приготування необхідна протягом 3-4 годин температура до +100 градусів.

– Завдяки високій температурі й тривалому часу утворюється кремовий колір та горіховий смак, – пояснила Лідія Рубашко, начальник виробництва.

Про йогурти

Молочна сировина підігрівається до необхідної температури, направляється на блендер (змішувач), добавляється цукор та пектин як згущувач (витяжка з апельсинів чи яблук).

– Ми на стабілізаторах не працюємо, як згущувач використовуємо лише пектин уже багато років, – зауважила начальник виробництва.

До речі, усі фруктові наповнювачі, які додають у продукцію, в ТМ «Гармонія» виробляють самостійно.

Молокоочисний сепаратор

Окрім очищення у приймальному відділенні, молоко проходить сепарування – відділення знежиреного молока й вершків. Останні йдуть на приготування сметани, морозива та масла, а знежирене молоко – на виготовлення знежирених молочних продуктів (кефір, кисломолочний сир).

Пункт 6.

лабораторія

Лабораторія. Їх на території підприємства кілька. Досліджують молоко як до виробництва, так і готову молочну продукцію після обробки в цехах.

Екскурсія молокозаводом Гармонія шлях продукції до потрапляння на полиці магазинів (фото)

– Дослідження вже готової продукції також проводиться на фізико-хімічні, органолептичні та мікробіологічні показники, – розповіла Ірина Вільхова, начальник департаменту лабораторного контролю та промсанітарії. – Також ми співпрацюємо з акредитованими лабораторіями, які проводять дослідження на показники безпеки. Ми здаємо їм свою продукцію. Вони визначають вміст радіонуклідів, пестицидів та токсичних елементів. Потім отримуємо експертні висновки. Це незалежні лабораторії, які проводять перевірку на ті показники, на які ми не можемо провести дослідження самостійно.

Цех морозива

Екскурсія молокозаводом «Гармонія»: шлях продукції до потрапляння на полиці магазинів (ФОТО)Фотоархів наданий ТМ "Гармонія"

У цех морозива журналістам «Кола» не пощастило потрапити. Як пояснили на підприємстві, того дня він не працював, бо не було замовлення.

Загалом лубенський молокозавод має близько 200 рецептів морозива. Проте минулого року скоротили асортимент до 45 видів, які користуються найбільшою популярністю серед споживачів.

Де «Гармонія» бере молоко?

Лубенський молокозавод сировину закуповує лише у фермерів. Вони вже близько 10 років як відійшли від практики закуповувати молоко у населення.

– Ми співпрацюємо виключно з фермерськими господарствами уже близько 10 років. Молоко від населення не пройшло гарантії якості. Бували випадки, коли недобросовісні господині розбавляли молоко не лише водою, а й содою чи порошками, – пояснює Оксана Гулак, начальник відділу маркетингу та реклами.

– Справа у тому, що у нас на заводі затверджено сертифікат безпечності якості харчових продуктів. Для того щоб повністю відстежити, з якого молока зроблена кожна партія сировини, ми повинні надати необхідні довідки відповідним органам контролю. Але немає гарантії, що у кожного господаря чи господарки є сертифікат підтвердження того, що корова нехвора, – додала Лідія Рубашко, начальник виробництва. – Фермерські господарства більше зацікавлені у якості молока, оскільки чим вищий ґатунок, тим більша ціна сировини. Для нас, чим ліпша якість сировини, тим кращою буде готова продукція.

До речі, у день підприємство може переробити 200 тонн молока (залежно від замовлення). ТМ «Гармонія» співпрацює із 18 фермерськими господарствами (лише одне з них розташоване в Чернігівській області, решта на території Полтавщини).

Карта постачання лубенської молочної продукції

Купити продукцію ТМ «Гармонія» можна на полицях магазинів Полтавської, Київської, Сумської, Харківської областей.

Різновиди продукції «Гармонії»

  • молочні продукти;
  • кисломолочні продукти;
  • морозиво;
  • йогурти;
  • сири кисломолочні.
  • Улітку плюс:
  • коктейль молочний пастеризований «Рідке морозиво»;
  • холодне какао;
  • квас.

Новинкою цьогорічного сезону має стати фітнес-молоко (знежирене).

До речі, молокозавод «Гармонія» побудували ще 1937 року. Він розташовувався в іншій частині міста Лубни. Спочатку харчове підприємство мало класичний асортимент: молоко, кефір, ряжанка, сметана та сир. Та після того, як звели молокозавод на новому (теперішньому місці), десь з 1993 року відбулось розширення асортименту, почали випускати десертну групу – йогурти. Також відбулась модернізація виробництва, закупили та встановили нове обладнання для виробництва молока в пляшці, 2014 року встановили лінію пюр-пак, яка дає можливість фасувати продукцію в екологічну упаковку.

Довідково:

За одну робочу зміну підприємство в середньому за 2015 рік випускало 55 тонн продукції. Одна робоча зміна триває 8 годин.

Всього на підприємстві працює 660 осіб, з них на виробництві – 240.

Головною проблемою на виробництві називають зростання ціни на сировину.

У «Гармонії» визнають, що ціна на їхню продукцію не з дешевих. Проте, з їхніх слів, по-іншому й бути не може, зважаючи на два фактори: вартість сировини та якість продукції.

– Переходити на виробництво молока, яке має тривалий термін зберігання, як це роблять інші молокозаводи, ми не збираємось, – твердить Оксана Гулак. – Керівництво підприємства орієнтоване виключно на виробництво натуральної молочної продукції за традиційною рецептурою, яка пройшла випробування роками, адже нашому підприємству цьогоріч виповнилось 79 років.

– Що формує ціну на молоко? Чи може якісне молоко коштувати дешевше?

– Так, звісно може! Але чи буде якісним такий продукт, чи нестиме користь організму, чи можна з такого молока готувати страви, тим паче виготовляти кисломолочні продукти? Перш за все, ціну на продукцію формує сировина, – пояснює керівник відділу маркетингу та реклами. – Ціна на сировину залежить від ґатунку молока, а власне сам ґатунок формується на етапі умов утримання тварин, високоякісних кормів, спеціально відстійної води, обігріву тварин в зимовий період, частоти проведення лабораторних досліджень на предмет захворюваності тварин. Високу якість продукції ТМ «Гармонія» забезпечує насамперед висока якість сировини та загальний санітарний стан підприємства в цілому. Ми співпрацюємо виключно з фермерськими господарствами, молоко яких систематично перевіряється на відповідність всіх показників, сировина проходить суворий контроль на всіх етапах виробництва, починаючи з водопідготовки та кормів для стада і закінчуючи випуском готової продукції. Жодна партія продукції не відпускається з виробництва без якісного посвідчення випуску продукції, яке надає департамент лабораторного контролю та промсанітарії.

– Що формує ціну на полиці?

По-перше, використовуємо сировину вищого ґатунку. Чому не другого ґатунку? Взагалі такого поняття, як молоко другого ґатунку, в більшості країн немає. У нас це соціальне питання, бо багато селян виживають за рахунок корів. Оскільки молоко від населення немає належного контролю, частоти проведення досліджень стану та умов утримання тварини, так власне і молока від такої худоби. По-друге, додаються витрати на доставку, очищення, регулювання жирності, термічну обробку та охолодження, пакування у плівку, пляшку чи Pure-pack. По-третє, витрати на якісну логістику продукції, що має короткий термін зберігання є також невід’ємною частиною. По-четверте, націнка точки реалізації.

Довідково:

2015 року «Гармонія» сплатила до місцевого бюджету 395 711 тисяч гривень.

Фото Ольги Матвієнко

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter