Герої Сталінграду проти Миколи Міхновського: пропуски у полтавській декомунізації

Суспільство
Ольга Матвієнко15 серпня 2016 о 10:411166 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Герої Сталінграду проти Миколи Міхновського: пропуски у полтавській декомунізації
​Полтавська «Просвіта» наполягає на перейменуванні вулиці Героїв Сталінграда.

Герої Сталінграду проти Миколи Міхновського: пропуски у полтавській декомунізаціїФото – zt-news.org.ua

«Просвіта» пропонуватиме міському голові Мамаю очистити топоніміку Полтави від Сталіна й увічнити ідеолога українського націоналізму Миколу Міхновського. Про це повідомили у прес-службі «Просвіти».

Полтавська міська громадсько-наукова топонімічна група, до якої входили й представники Полтавського обласного товариства «Просвіта» в рамках декомунізації пропонувала перейменувати вулицю Героїв Сталінграда. Але до цієї пропозиції не прислухалися, адже мова про пам’ять про трагічні сторінки ІІ світової війни.

Нещодавно на прохання «Просвіти» Український інститут національної пам’яті надіслав офіційну позицію з цього приводу. Про це повідомив член правління Полтавського обласного товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, координатор громадсько-волонтерського проекту «Декомунізація на Полтавщині» Олег Пустовгар.

Читайте також: Нові імена полтавських вулиць – вулиця гетьмана Сагайдачного

Український інститут національної пам’яті як центральний орган виконавчої влади недвозначно акцентував, що «відповідно до підпункту «є» пункту 4 частини 1 статті 1 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» топоніми «Героїв Сталінграду» підлягають обов’язковому перейменуванню». Також заступник голови Інституту Володимир Тиліщак зазначає, що «назва походить від міста, названого на честь Сталіна (псевдонім, справжнє прізвище Джугашвілі) Йосипа Віссаріоновича (1878–1953) – особи, яка причетна до Жовтневого перевороту 1917 року, діяльності комуністичної партії та яка обіймала керівні посади в комуністичній партії та вищих органах влади та управління СРСР (у 1922–1925 рр. – Генеральний секретар ЦК РКП(б), у 1925–1934 рр. – Генеральний секретар ЦК ВКП(б), з 1941 р. – Голова Раднаркому СРСР, у 1946–1953 рр. – Голова Ради Міністрів СРСР, Генералісимус Радянського Союзу. За постановою Київського апеляційного суду від 13 січня 2010 року визнаний винним в організації вчинення злочину геноциду частини української національної групи, внаслідок чого було знищено 3 мільйона 941 тисячу осіб».

– Цей лист дає підстави Полтавській міській раді перейменувати вулицю Героїв Сталінграду. Вважаємо, що ця вулиця має носити ім’я славетного Миколи Міхновського, – сказав Олег Пустовгар. Він переконаний, що «такий крок міської влади був би гідним внеском у цьогорічне відзначення 25 річчя незалежності та 125-річчя з часу створення першої політичної організації українців «Братства тарасівців», які метою своєї діяльності визначили здобуття самостійної від Москви української держави.

Читайте також: Нові імена полтавських вулиць – Опанас Сластіон

Як відомо, ідеологом і провідником «Братства тарасівців» став уродженець Полтавщини Микола Міхновський, який 19 лютого 1990 року саме у Полтаві публічно озвучив маніфест «Самостійна Україна». До речі, з ініціативи Українського інституту національної пам’яті з’явилися нові програми для старшокласників з історії України. Школярі вивчатимуть низку історичних постатей і персоналій,серед яких і Микола Міхновський, Степан Бандера і Роман Шухевич.

– Невдовзі підготуємо і надішлемо міському голові необхідні документи, – підсумував Пустовгар.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter