«Газовики» мітингували під Полтавською облдержадміністрацією (ВІДЕО)

Суспільство
8 жовтня 2015 о 17:131593 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 «Газовики» мітингували під Полтавською облдержадміністрацією (ВІДЕО)
Знаття «газових» питань із порядку денного сесії облради спровокувало в обласному центрі мітинг.

8 жовтня під стінами Полтавської ОДА працівники місцевих газових компаній вимагали, аби скликали позачергову сесію Полтавської облради і розглянули «газові» питання, які зняли з порядку денного 2 жовтня.

«Газовики» мітингували під Полтавською облдержадміністрацією (ВІДЕО)Мітингувальники принесли плакати. Фото Ольги Матвієнко

На мітингу були також представники громад та місцевих органів влади тих районів, де повинні відбуватися розвідки.

Люди принесли плакати, на яких написали свої вимоги: «Із полтавських надр податки Полтавщині», «Полтавський газ полтавцям», «Так інвестиціям в геологорозвідку».

«Газовики» мітингували під Полтавською облдержадміністрацією (ВІДЕО)

– Ми зібрались за ініціативою Народної ради Полтави, – почав свою промову зі сцени Володимир Дащенко, голова Народної ради Полтави. – Протягом останніх двох років громада Полтавщини не давала дозволи на роботу тим компаніям, які не зареєстровані на території Полтавської області, від яких не надходили кошти в бюджет області. Та після того, як ми сіли за стіл переговорів із облдержадміністрацією та облрадою, розробили критерії, за якими компанії повинні заходити в Полтавську область і працювати, на сесії цим компаніям не дали дозволів на розробку газонафтових родовищ. Ці критерії дуже прості. По-перше, компанія має бути зареєстрована на Полтавщині. По-друге, статутний фонд цих компаній повинен бути не меншим 900 тисяч гривень. По-третє, компанія повинна виділяти кошти на розбудову інфраструктури. По-четверте, укласти угоди з тими селищними радами чи районними адміністраціями, на території яких працюватимуть, де виділятимуться кошти на соціальну розбудову. До слова, у цій галузі на Полтавщині працює понад 10 тисяч працівників, а якщо приєднати геологів, розвідників, робітників – то це більше 40 тисяч. Якщо не дати цим компаніям працювати на території області, то їхні сім’ї залишаться без засобів для існування. Ми поза політикою, ми за те, аби наші люди мали робочі місця та не бідували їхні родини. Але події останньої сесії облради не дали цього зробити. Якщо ми не даватимемо працювати компаніям, які виконали всі вимоги, то, виходить, повинні закуповувати газ у нашого агресора (про Російську Федерацію, – автор).

«Газовики» мітингували під Полтавською облдержадміністрацією (ВІДЕО)

Після виступу пан Володимир закликав громаду прийняти звернення до обласної ради, ОДА про те, щоб дозволили компаніям, які виконують вказані обов’язки (критерії), працювати на території Полтавської області. Із таким проханням виступив і власник полтавської компанії «Ангро Інвест», якій також не дали дозволу:

– Я більше 15 років займаюсь геологорозвідкою, не лише в Україні, а й за кордоном, – зауважив Роман Дружбін. – Наша рідна земля виростила прекрасних спеціалістів цієї галузі, але вони вимушені шукати роботу за кордоном, в тому числі в Російській Федерації. Останнім часом відбулись позитивні зміни в державі – у наших полтавських компаній з’явилась можливість отримати ліцензії на геологорозвідку дільниць, які раніше отримала одна компанія. Йдеться про те підприємство, якому 2009 року надали 49 перспективних дільниць на території Полтавської, Харківської та Дніпропетровської областей. Моя компанія звернулась ще 6 серпня з проханням надати спецдозволи на надрокористування. Ми уклали інвестиційні угоди з 11 сільськими радами та районними держадміністраціями, перерахували інвестиційні внески до місцевих бюджетів. Крім того, підприємство уклало тристоронню угоду за участю Полтавської облдержадміністрації та Полтавської облради, згідно з якою підприємство мало після ухвалення рішення сплачувати до бюджету області 10 млн грн щороку в період геологорозвідувальних робіт та 1,5% рентної плати в період видобутку нафти і газу. Але, як ви самі бачили, на останній сесії нас відсторонили від обговорення цього питання. Як результат – не дали дозвіл на геологорозвідку ні державним, ні приватним київським, ні приватним полтавським компаніям, навіть державі, щоб вона виставляла на продаж перспективні дільниці на продаж з аукціону. Ми хочемо звернутись до влади, аби нас почули, щоб відбулись зміни в такому підході, давали нам роботу і змогу інвестувати в Полтавську область.

«Газовики» мітингували під Полтавською облдержадміністрацією (ВІДЕО)

Серед мітингувальників – працівники газових компаній Полтавщини, для яких блокування «газових питань» на сесії загрожує втратою робочих місць.

– Наша держава переживає важкі часи, має чимало проблем. Одна з них – газова залежність від Російської Федерації, – розповіла інженер-геолог Наталія Соломон. – Наша країна не може забезпечити себе власним газом. В Україні дефіцит коштів від нафтової галузі, що перш за все відчувають на собі державні підприємства. Я 12 років пропрацювала геологом на такому підприємстві. Останніми роками у нас був 3-денний робочий тиждень, постійні затримки заробітної плати. Щоб прогодувати своїх дітей, я була вимушена піти з роботи і знайти іншу. Але нині з’явилась нова компанія, яка хоче вкладати гроші в розвиток галузі геологорозвідки, та невідомі сили на сесії облради почали цьому перешкоджати. Наша головна вимога – дати нам працювати.

«Газовики» мітингували під Полтавською облдержадміністрацією (ВІДЕО)

Із представників обласної влади до людей вийшов заступник голови Полтавської обласної ради Володимир Микійчук. Він розповів, чому влада проти аукціонів. При цьому зауважив, що обласна влада за те, аби давали дозволи саме полтавським газовим компаніям.

– Ми за те, щоб компаніям, які зареєстровані на Полтавщині, надавали дозволи, але сталось, що сталось, сесію зірвали, але не з нашої вини, – пояснив Володимир Микійчук, заступник голови Полтавської облради. – Перенести сесію ми не могли, адже було чимало важливих соціально-економічних питань, що потребували нагального розгляду. Щодо питання аукціону, то слід взяти до уваги той факт, що проводить їх не Полтава, а Київ. Тож всі кошти від аукціону потрапляють у київський бюджет. Тому ми проти аукціонів.

«Газовики» мітингували під Полтавською облдержадміністрацією (ВІДЕО)Текст звернення

Після того, як виступили всі бажаючі, голова Народної ради Полтави Володимир Дащенко передав звернення мітингувальників очільнику області Валерію Головку та канцелярії обласної ради (Петро Ворона у відпустці, заступники від’їхали в робочих питаннях). Що вирішить обласна рада, пообіцяв повідомити згодом у ЗМІ.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter
на правах реклами ®