Сесія Полтавської облради: газ на Полтавщині досліджувати не будуть (оновлюється, фото)

Влада
Ольга Матвієнко2 жовтня 2015 о 10:003123 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Сесія Полтавської облради: газ на Полтавщині досліджувати не будуть (оновлюється, фото)
Остання сесія обласної ради відзначилася масштабним мітингом проти видобутку газу.

Перед сесією Полтавської обласної ради мітингують проти роздачі газових родовищ (оновлюється)Фото: timeua.com

2 жовтня перед останньою сесію обласної ради чинної каденції зібрався мітинг. Декілька десятків людей під прапорами місцевих осередків «Партії простих людей» та ВО «Батьківщина» вийшли висловити протест проти видачі дозволів на розробку газових родовищ на території Полтавської області фірмам, які раніше на території області не працювали, дані про них невідомі.

Видачу дозволів погодили на профільній комісії обласної ради, і якщо депутати проголосують «за», ці компанії отримають площі без аукціону. Деякі депутати не готові голосувати за це. Зокрема, Віктор Бережний («Батьківщина») зазначив, що утримується від голосування, адже претендентів на родовища узгодили без широкого обговорення. Така практика не нова: і раніше компанії, за умови укладання соціальних договорів, отримували дозвіл на розробку надр на Полтавщині без аукціонів. У такому випадку податок залишається в області, а не йде до держбюджету. Проте цього разу відсутність даних про фірми, їхніх власних та цільову діяльність викликало обурення громадськості. Мітингувальники після протесту перед приміщенням облради заходять всередину. Кілька десятків залишилися на вулиці.

Голова Полтавської обласної ради Петро Ворона говорить, що готовий підтримувати одну із компаній, яка сьогодні претендує на отримання дозволу на розробку родовищ – «Укргазвидобування». Ця фірма вже давно працює в області і виконує усі соціальні зобов’язання. Проте інша ситуація із іншими компаніями.

У залі панує хаос. Мітингувальники із партійною символікою та плакатами вишикувалися перед трибуною президії. Петро Ворона намагається почати засідання.

На останню сесію обласної ради прийшли 90 депутатів із 118. Урочистості додає і те, що відкривають сесію живим виконанням гімну колектив «Полтава».

На початку засідання Петро Ворона та Валерій Головко вручили нагороди учасникам АТО. Серед відзначених також волонтер Полтавського батальйону небайдужих Ірина Репало. Жінка звернулася до депутатів:

– Цієї нагороди не було б, якщо б не наші хлопці: ті, які були в аеропорту, в Іловайську. Але ми всі маємо пам’ятати, що зараз іде війна. І хлопці із 81 бригади дуже просять бензопилу і генератор. Якщо не буде генератора, то не буде зарядки до тепловізора, і хлопці через це можуть загинути. Тому прошу мені із цим допомогти, – звернулася до депутатів волонтер.

10.31 На даний момент депутатів у залі 92 депутати. Петро Ворона оголосив про чергові зміни у депутатському корпусі. Зокрема, змін зазнав склад депутатської групи «Відродження». До групи увійшли депутати Шкарбан (раніше «Європейський вибір), Супруненко(раніше «Совість України»), Гриценко (раніше «Єдність»). Головою групи «Відродження» замість обраного на минулій сесії Юрія Кривошеєва оголосили Анатолія Шкарбана.

Перед тим, як перейшли до голосування за порядок денний, до слова вийшов громадський активіст Олександр Лещенко:

– Хочу привітати із річницею вашої бездіяльності: щодо не виконаних обіцянок громаді, проведенні аудиту комунальних підприємств. Ми вимагаємо зняття з порядку денного питань про призначення на посади, питання по ПЕК, – звернувся він до депутатів.Активісти у залі кричать «Ганьба!», щоправда незрозуміло кому – владі чи активісту. Президію оточили активісти. Зал скандує «Ганьба!».

10.34 Комісія з ПЕК пропонує зняти питання про надання дозволу на видобування газу ПАТ «Укргазвидобуванню» на території Миргородського району. Питання виключили із порядку денного. Голова комісії з ПЕК пояснює: загалом компанія просила дев’ять площ, але на цій сесії надати дозволи на дві. Загалом компанія заслуговує на отримання дозволів, адже це державне підприємство є стратегічно важливим, проте стало видобувати на півмільярда кубометрів газу менше. При цьому виконує усі соціальні зобов’язання. Зокрема, цього року вони виплатили 19 мільйонів гривень. Сварка між активістами та депутатами завершилася тим, що з порядку денного зняли всі питання з ПЕК.

Сесія Полтавської облради: «газові» питання зняли на вимогу активістів (оновлюється, фото)

11.07 – Якщо ми заборонимо не тільки видобуток газу, а й дослідження газових родовищ, то ми по суті цим стимулюємо закупівлю російського газу. Тому ми вносимо пропозицію, щоб фірми, які отримують дозволи, протягом 5 років не змінювали юридичну адресу і мали полтавську прописку, – вніс пропозицію Валерій Головко. Активісти після цих слів знову повернулися до залу.

– Давайте проведемо конкурс і виставимо на нього кілька родовищ, щоб громада бачила, скільки ми отримали за них грошей і куди їх витратили, – запропонував депутат Віктор Скочко.

11.14 Валерій Головко спробував заперечити депутатам:

– Якщо ми не даємо фірмам, які зареєстровані в Полтавській області, навіть досліджувати газ, то наші дії сьогодні ідуть тільки на користь Російській Федерації, – Валерій Головко.

– Хочу сказати: ми зняли це питання і не будемо до нього повертатися. За 5 років ми нікому, крім фірми «Голден деррік» більше двох дозволів не давали, а тут раптом просять вісім. Давайте сьогодні більше не будемо повертатися до цього питання. Буде сформована нова обласна рада і вони будуть розглядати це питання, – Степан Бульба.

Врешті проголосували за порядок денний. Депутати починають розглядати питання.

Сесія Полтавської облради: «газові» питання зняли на вимогу активістів (оновлюється, фото)

11.43 Біля трибуни виступають представники громади. Зокрема у зверненнях прохають розібратися у незаконності будівництва Біланівського та Єристівського ГЗК. Громада просить керівництво області звернути увагу на ті порушення екологічного законодавства, які за їхніми даними, допущені при будівництві.

Максим Березін, викладач Кременчуцького ліцею, ще раз акцентував увагу на ситуацію навколо цього навчального закладу.

– 15 років існує Кременчуцький військовий ліцей, але за останні 3 роки його репутація була спаплюжена. Зокрема керівництвом знівельоване патріотичне виховання, має місце антиукраїнська пропаганда, – зауважив викладач. Петро Ворона зазначив, що сьогодні-завтра керівник ліцею буде звільнений, а на посаду оголосять конкурс.

11.58 Депутати проголосували за обласну Комплексну програму соціального захисту осіб з особливими потребами, ветеранів війни та учасників антитерористичної операції на 2013-2020 роки. Комісія запропонувала виділити у 2015 на фінансову підтримку організацій, які займають проблемами ветеранів, на загальну суму 30 тис. грн. Додаткові кошти виділили і на організацію відпочинку демобілізованих учасників АТО 1 млн 995 тис. грн.Також у програму внесли правку в тому розділі, що на оздоровлення можуть розраховувати також і добровольці, а не тільки мобілізовані. За словами Людмили Корнієнко, працівники УМВС отримують такі послуги за окремою програмою.

Прийняли Програму протидії ВІЛ/СНІДу на 2015-2018 роки. Зокрема із обласного бюджету виділяють близько 9 млн грн. Близько 1% із цієї суми піде на замісну підтримуючу терапію для наркозалежних.Загальне фінансування Програми на три роки – більше 100 млн грн., зокрема за державними програмами.

12.13 Депутати підтримали затвердження Програми підтримки ОСББ та ЖБК для виконання заходів з енергозбереження на 2015-2020 роки. Зокрема програма має на меті відшкодування частини відсоткової ставки на запровадження таких технологій. Депутати пропонували навіть підвищити компенсацію до 20%, але ця пропозиція не знайшла підтримки у більшості. Рішення прокоментував депутат Лев Жиденко:

– Ця програма зараз на часі, як ніколи. Гарно, коли частину фінансування заходів з енергозбереження на себе взяв обласний бюджет, частину – міський. Таким чином ми можемо досягти, щоб із державною програмою енергозбереження ми отримали б навіть до 40% компенсації. Таким чином ми б дійсно допомогли людям утеплювати будинки, міняти вікна і зменшувати плату за комунальні послуги.

Після цього у роботі ради оголосили перерву на 20 хвилин.

12.43 Перерва завершилася. Першим слухають звіт начальника УМВС у Полтавській області Олега Беха про стан боротьби зі злочинністю. Очільник міліції зазначив, що цього року вже зареєстровано близько 12 тисяч правопорушень. При цьому на третину збільшилася кількість тяжких злочинів. Усього встановили близько 4 тисяч підозрюваних. На думку Беха, ріст злочинності пов’язаний із ситуацією на Сході країни.

Збільшився обіг зброї, яка останнім часом частіше використовуються у скоєнні злочинів.

Не оминув увагою і набір до патрульної поліції. Нині у Полтаві на одне місце – 10 кандидатів у нову патрульну поліцію.

Анатолій Шкарбан, депутат, звернувся до Беха:

– Закон про місцеві вибори прийняли, а от система дотримання цього закону не вироблена. Зокрема мова йде про розподіл виборчих округів. Наприклад, в одному окрузі 3 тис. виборців, а в іншому – більше 7 тисяч. Це порушення. Крім того, очі закривають на підкуп виборців. Зараз це роздача цукру і аптечок, а потім буде виготовлення бюлетенів та махінації.

Шкарбан наголосив, що потрібно дати людям хоч раз спокійно проголосувати: без порушень та каруселей.

Валерій Пархоменко теж запитав, скільки фактів порушення виборчого законодавства у Полтаві зареєстрували на сьогодні.

– Ми не зможемо ніколи провести прозорої кампанії, коли від самого початку відбуваються порушення, – сказав Пархоменко.
– Вчора було близько 7 звернень щодо порушень. Відкриті 4 справи щодо підкупу виборців, – відзвітував Олег Бех. Він попросив депутатів теж активно інформувати щодо порушень.

Зрештою, звіт начальника УМВС депутати затвердили.

13.11 До слова для звіту запросили Сергія Попова, прокурора Полтавської області.

– Сьогодні прокуратура переживає непростий період, адже триває її реформування. 15 грудня будуть створені 5 місцевий прокуратур і ми матимемо оновлені колективи, – зазначив на початку виступу прокурор.

Прокуратора із початку року розслідувала близько 30 тисяч справ. Попов зазначив, що розкрите майже кожне друге правопорушення.

13.50 Звіт прокурора теж затвердили.

14.00 Депутати мають проголосувати за зміни до бюджету на 2015 рік. Один із депутатів звернувся із запитанням, чи не можна додатково профінансувати із обласного бюджету закупівлю інсуліну для хворих на діабет, адже запасів у області не вистачить до кінця року. 600 тисяч виділили на навчально-тренувальну роботу юнацько-спортивних шкіл. Також, як не дивно затвердили виділення 200 тисяч на програму з енергозбереження.

Майже 400 тисяч виділили на проведення аудиту комунальних підприємств обласної ради.

600 тисяч запропонували виділити на закупівлю інсуліну. Віктор Лисак говорить, що зараз інсуліном забезпечені, але взагалі не вистачає близько 5 млн грн. На місяць на закупівлю іде близько 2,6 млн грн на місяць. Така ситуація склалася, бо інсулін подорожчав. Валерій Пархоменко запропонував зняти 3,5 млн із часткових залишків бюджету та закупівлю інсуліну. Пропозицію підтримав і голова ОДА.

Депутати голосують за укладання контрактів із керівниками комунальних установ Полтавської обласної ради. Зокрема, серед запропонованих кандидатур – Володимир Чернявський, колишній та новообраний за конкурсом генеральний директор «Полтаватеплоенерго». Громадськість та частина депутатів проти цієї кандидатури, але 61 «за» і кандидатуру затвердили.

Облрада також внесла зміни в рішення попередньої сесії «Про утворення Шишацької об’єднаної селищної територіальної громади Шишацького району та призначення перших місцевих виборів». Нагадаємо, що цього року на Полтавщині відбудуться вибори в об’єднаних територіальних громадах.

15.03 Голова комісії з ПЕК Олександр Залужний закликає депутатів повернутися до голосування за надання дозволів на дослідження газових та нафтових родовищ.

– Годину тому мені скинули посилання з російських сайтів зі статтями про те, що Україна відмовляється шукати та видобувати газ. Це за результатами нашої сьогоднішньої сесії. Ми із членами комісії з ПЕК вирішили все ж підтримати зняття питань по «Укргазвидобуванню та тим фірмам, які не мають полтавської прописки. Але в мене прохання повернутися до надання двом полтавським підприємствам дозволу провести розвідку на території області, – виступив Залужний. – 400 млн грн, податки з яких підуть в бюджети Полтави та Миргорода. Для розвідки будуть створені 500 робочих місць. Крім цього ми зобов’яжемо підприємства на час проведення розвідки протягом 5 років не змінювати місце реєстрації. Компанії зобов’язуються сплачувати 9 тис. грн з квадратного кілометра під час пошукових розвідувальних робіт, а це 10 млн додаткових коштів для місцевих громад. Ці кошти вже на 50% профінансовані цього року

Пропозицію підтримав голова ОДА.

– Вважаю, що ми повинні дати можливість людям, які працюють у Полтавській області, працювати, – підтримав Валерій Головко.

Проти переголосування виступив Степан Бульба. - Ви хочете обманути людей, які перший раз не дозволили вам прийняти це рішення.

Інший депутат говорить, що це зовсім інше питання, не те, проти якого виступала громада, тому протиріччя немає.

Проте підтримали переголосування лише 43 депутата, рішення не прийняли, газ в області шукати не будуть.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter