На Полтавщині не демонтували більшої половини пам’ятників лідерам-комуністам СРСР

Суспільство
Юлія Обелець18 грудня 2015 о 13:321176 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 На Полтавщині не демонтували більшої половини пам’ятників лідерам-комуністам СРСР
У Полтавській області 194 пам’ятники та пам’ятні знаки, що підлягають декомунізації, досі не знесли.

На Полтавщині досі не демонтували більшої половини пам’ятників лідерам-комуністам СРСРНа Полтавщині досі не демонтували більшої половини пам’ятників лідерам-комуністам СРСР. Фото – osvita.mediasapiens.ua

З 21 листопада 2015 року розпочався новий етап декомунізації.Проте на Полтавщині не виконали ще все необхідне під час першого етапу.

Нагадаємо, до 21 листопада 2015 року, згідно чинного законодавства, мали знести всі пам’ятники лідерам комуністичного режиму СРСР, демонтувати комуністичну символіку, на рівні громад мали б пройти публічні громадські обговорення щодо зміни назв топонімів (назв вулиць, населених пунктів тощо.

Але, за інформацією на сайті Полтавської ОДА, в області демонтували 114 пам’ятників та пам’ятних знаків. Проте підлягають демонтажу ще 194 пам’ятники та пам’ятні знаки.

Нині в області налічується 818 населених пунктів, де є об’єкти топоніміки, що підпадають під декомунізацію, а це понад 1500 вулиць, провулків тощо.

Рішення про перейменування об’єктів топоніміки прийняли в 58 населених пунктах. Станом на 1 грудня 2015 року в області перейменували 110 об’єктів топоніміки. Щодо двох населених пунктах Гадяцького району направили подання до Верховної Ради України щодо їхнього перейменування за результатами позитивного рішення територіальних громад.

Проте, зважаючи на період формування місцевих рад, роботи з демонтажу і перейменування на місцях майже не проводилися.

До речі, тепер право і обов’язок здійснювати демонтаж переходить до органів виконавчої влади.

Нагадаємо, новоспечений мер Полтави відмовився виконувати закон «Про декомунізацію»

Від 21 листопада 2015 року до 21 лютого 2016 р., згідно законодавства, право перейменовувати об’єкти топоніміки мають персонально голови місцевих рад.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter