На Полтавщині хочуть декомунізувати п’ять ЗМІ

Суспільство
Надія Труш10 квітня 2016 о 13:501277 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 На Полтавщині хочуть декомунізувати п’ять ЗМІ
Окрім газет, збираються декомунізувати і деякі громадські об’єднання.

На Полтавщині хочуть декомунізувати п’ять ЗМІНа Полтавщині хочуть декомунізувати п’ять ЗМІ. Фото vn.depo.ua

Про це повідомив Олег Пустовгар, представник полтавської «Просвіти» (Всеукраїнського товариства імені Тараса Шевченка, українська громадська організація культурно-освітянського спрямування- прим.)

Наприкінці минулого 2015-го року на Полтавщині мала завершитися декомунізація друкованих засобів масової інформації (ЗМІ)та юридичних осіб, повідомив Пустовгар. Розпорядженням, підготовлене активістами «Просвіти» і підписане головою ОДА Валерієм Головком, передбачало скасування реєстрації цілої низки друкованих ЗМІ обласної та районної сфери поширення та прокомуністичних громадських організацій .

Йдеться про ті ЗМІ та ГО, які пропагували комуністичний режим або використовували у назвах імена чи псевдоніми керівників компартії, органів держбезпеки, влади та управління СРСР; назви яких пов’язані із діяльністю комуністичної партії , встановленням радянської влади на території України , переслідуванням борців за незалежність України.

Полтавське об’єднання товариства «Просвіта» днями отримало відповідь на свій інформзапит щодо стану декомунізації у сфері ЗМІ та юридичних осіб. У Головному управлінні юстиції Полтавської області запевнили, що вже скасували реєстрацію обласної газети «Комуніст Полтавщини» й перереєстрували газету колишнього Кременчуцького міськкому компартії «Набат». Назви змінили й деякі газети у Комсомольську. Це «Комсомольські вісті», «Комсомольськ-інфо», «Комсомольськ-Уїккенд». Змінила програмні (комуністичні) цілі видання газета «Трудова Полтавщина».

– Водночас досі на Полтавщині не декомунізовано 5 газет, – говорить Олег Пустовгар,- зокрема це газети «Шляхом Ілліча», «Правда Лубенщини», «Слово Правди», «За перемогу!» та «Миргород комуністичний». Також Головне управління юстиції визначило перелік громадських формувань, які зареєстровані на території Полтавської області і підпадають під дію Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». На Полтавщині налічується аж 600 незаконних прокомуністичних громадських об’єднань. Досі вони є чинними. Обласні управління юстиції не наділені правами скасування реєстрації громадських формувань. Отож, їх долю вирішуватимуть у Мінюсті або судових інстанціях.

До теми: Андрій Матковський взявся за декомунізацію та перевірятиме прописку полтавців (ВІДЕО)

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter