Андрій Матковський взявся за декомунізацію та перевірятиме прописку полтавців (ВІДЕО)

Суспільство
Надія Труш24 березня 2016 о 15:152824 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Андрій Матковський взявся за декомунізацію та перевірятиме прописку полтавців (ВІДЕО)
Фонд «Полтавська родина», про який у місті останнім часом не було чутно, несподівано гучно заявив про себе. Голова фонду Андрій Матковський «перетягує на себе ковдру» декомунізації полтавських вулиць.

Андрій Матковський створив новий громадський рух та взявся за декомунізацію. Фото Юлії Обелець

Депутат Полтавської міськради, якому не вдалося очолити місто на виборах-2015, презентував свою громадську ініціативу для полтавців «Твоя вулиця – твоя назва» пафосно і вишукано водночас – у Галереї мистецтв.

Андрій Матковський рідко організовує прес-конференції чи брифінги, але майже усі його зустрічі із пресою можна назвати гучними, такими, які не залишають без уваги. Такою була і прес-конференція, яка відбулася сьогодні, 24 березня, у приміщенні Полтавського художнього музею. Про своє бажання дати полтавцям можливість самим визначити назву вулиці, на якій вони житимуть, депутат, який прокладав шлях до сердець жителів міста аптечками, заявив серед вишуканих картин сучасного мистецтва, виставки виставки живопису «Ілюзії».

Банер нового проекту від депутата міськради розмістили так, аби місце, де сидить Матковський, теж, вочевидь, створювало ілюзію мистецтва. Адже усе було чудово сплановано: державний прапор і стяг Полтави, герб, і, власне, сам банер ініціативи «Твоя вулиця – твоя назва».

Про співпрацю із міською чи обласною комісіями з декомунізації не йшлося, але Матковський переконливо дав зрозуміти, що заручився підтримкою солідних людей, які професійно розуміються на історії Полтави. Це Микола Юхименко, Заслужений архітектор України; Борис Петер, Заслужений будівельник України; Ірина Петренко, професор кафедри педагогіки і суспільних наук Полтавського університету економіки і і торгівлі; Юрій Вільховий, кандидат історичних наук з педуніверситету імені Володимира Короленка тощо.

Прямо депутат цього не сказав, але можна зробити висновок, що він упевнений: питання декомунізації полтавських вулиць зробить краще, аніж спеціальна комісія, бо збиратиме думки і пропозиції людей, яким на цих вулицях жити.

Матковський перевірятиме прописку полтавців

За словами Андрія Матковського, ідея створити громадську ініціативу громадських обговорень назв вулиць міста виникла через неодноразові звернення полтавців. Матковський похвалився, що отримував такі звернення і в соціальних мережах, і при особистих зустрічах. Голова «Полтавської родини» пропонує провести дорадче голосування, щоб полтавці мали змогу визначатися з новими назвами вулиць та запропонувати свої варіанти обласній владі.

У квітні на вулицях Полтави розміщуватимуть пункти дорадчого голосування, де на спеціальних бланках жителі тих чи інших вулиць зможуть обрати уже запропоновану назву, або вписати власну пропозицію. Для цього у мешканців вулиці, на якій проводитимуть опитування, перевірятимуть паспортні дані. Андрій Матковський пояснив, це робитимуть для того, аби пересвідчитися, що участь у опитуванні-голосуванні бере саме мешканець конкретної вулиці, яку збираються перейменувати.

Фонд «Полтавська родина» профінансує всі заходи, пов’язані з проведенням дорадчого опитування щодо перейменування вулиць, запевняє голова фонду Андрій Матковський. Опитування проводитимуть на 117-ти вулицях і проспектах, які підпадають під закон про декомунізацію. На них проживає понад 55 тисяч людей. Крім того, збираються провести соціологічне дослідження. Потім Матковський звернеться до голови Полтавської ОДА Валерія Головка з пропозиціями, які підтримали мешканці міста. Уже є попередня домовленість про співпрацю із однопартійцем. Голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Головко у свою чергу має до 21 травня визначити нові назви вулиць міста, інакше це зробить Верховна Рада.

Чи пов’язана така ініціатива депутата з його амбіціями колись таки очолити місто вдруге, або, за чутками, які «ходять» у полтавських політичних кулуарах, можливістю сісти в крісло очільника області, – покаже час.

Чому раніше декомунізація Матковського не цікавила

Андрій Матковський раніше не виявляв зацікавленості декомунізацією. Ані у період передвиборчої кампанії, ані у перші місяці роботи в кріслі депутата міської ради, про перейменування вулиць від Матковського мови не було. І лише коли на повну запрацювала робоча група з питань декомунізації, яку ініцюював інший депутат, Юліан Матвійчук, коли мер Олександр Мамай від виконання закону відмовився, раптом про необхідність виконання цього закону заговорив і Матковський. Ми поцікавилися, чому саме зараз він зацікавився декомунізацією та зібрався займатися нею.

– Коли спілкувався з людьми, я запитував треба чи не треба перейменовувати вулиці. Є різні думки з цього приводу. Я їх розумію і підтримую. Але пенсіонери, які живуть у нашому місті і в свій час будували наше місто, які звикли до назви вулиці, на якій живуть, не хочуть її змінювати. На зустрічах це лунало, – відповів Матковський на запитання журналіста «Кола» про те, чому не підіймав питання декомунізації під час своєї передвиборчої кампанії. – В моїй програмі не було теми перейменування. Моя особиста думка: сьогодні не час займатися перейменуванням, тому і не займався цим. Але якщо є закон, який не дає нам право вибору, то ми повинні зробити усе можливе, аби перейменування не провели без думки людей.

Матковський про декомунізацію:
«Зібралася група людей, між собою пересварилася, зробила якісь висновки, і хочуть перейменовувати вулиці. Я думаю, це недемократично. Демократично буде запитати у людей. Кращим виходом було б проведення міського референдуму, але закон нам такого права не дає. Тому зробимо дорадче опитування, щоб врахувати думку людей».

«Герої мають свої скелети у шафі»

Тему декомунізації Матковський зачіпає обережно, боячись, схоже,
втратити прихильність пенсіонерів. Говорить, що нові назви потрібні, але мають бути нейтральними, «щоб не розколювати суспільство». Про те, що у місті можуть з’явитися вулиці Мазепи, Петлюри, Бандери говорить, виважено добираючи слова. Втім, намагання бути «за» і «проти» нових, можливо, скандальних назв вулиць одночасно виглядають непереконливо.

– В жодному разі не хочу дискусії. Для того, аби ми кожні 15-20 років не змінювали назви вулиць, треба максимально відійти від прізвищ. Тому що є історична епоха, є свої герої. Як тільки історична епоха змінюється, історичні герої забуваються. Яка б не була ідеальна людина, герой, якщо копнути глибше, у кожної людини у шафі є скелет. Наприклад, Котляревський. Людина, яка зробила дуже багато для історії України, але мало хто знає, що він покінчив життя самогубством. Так само, ми можемо «підняти» людину як героя, але вона матиме свій скелет у шафі, – так пояснює своє ставлення до відомих історичних постатей, зокрема, Мазепи, Петлюри, Бандери, Андрій Матковський.

Разом з тим він не відкидає те, що вшановувати пам’ять таких людей потрібно, але шляхом встановлення їм пам’ятників та меморіальних дошок. Але в листах опитування пропозиції назвати вулиці на честь цих історичних осіб будуть, додав він. Тобто будуть усі пропозиції щодо декомунізації, які озвучувалися у місті.

Більше – у нашому відео.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter