Напівмарафон у Полтаві – як це було

Суспільство
Надія Труш4 вересня 2016 о 16:302319 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Напівмарафон у Полтаві – як це було
4 вересня у Полтаві відбулася наймасштабніша спортивна подія місяця – легкоатлетичний Напівмарафон-2016.

Напівмарафон у Полтаві – як це було

Початок. Центральні вулиці «відпочивали» від транспорту

У Полтаві зранку перекрили рух центром під час напівмарафону. Згідно з маршрутом, із 7-ої години ранку і до кінця проведення заходів був обмежений рух транспорту на дев’яти вулицях. Журналістка «Кола» пройшлася центром міста, аби побачити і почути реакцію перехожих на подію. Обраний маршрут пролягав від зупинки громадського транспорту «Карла Лібкнехта» (до слова, зупинки у Полтаві, на відміну від вулиць та провулків, не декомунізовані поки що) до зупинки «Стадіон». На автодорозі – жодної машини чи автобусу, замість них – патрульні та регулювальники, які скеровували транспорт у інший напрямок. На зупинках громадського транспорту малолюдно, від тих, хто там стоїть, чується невдоволення.

– Хто знову у Полтаву приїхав, що дорогу перекрили? – питається одна пенсіонерка іншої. Та відповідає, що в місті «бігатимуть, в мене онук збирається також бігати, нещодавно прохав з пенсії грошей на нові кросівки».

Тим часом з боку будівлі телерадіокомпанії «Лтава» намагається проїхати легковий автомобіль. Патрульні не пропускають.

– Командир, давай домовимося, я ж не знав, що буде біганина, мені дуже треба проїхати, я поспішаю, – умовляє водій іномарки сріблястого кольору патрульного, однак той незворушний. Апелює до розпорядження керівництва та розповідає, що у місті відбуватиметься напівмарафон, тому дорога й перекрита. Далі їх розмову не чутно, водій причинив вікно машини і дав газу уперед. Напарник патрульного рвонув вслід, та колега його зупинив:

– Все нормально, він розвертається просто! – кричить інший патрульний.

Відсутність машин на трасі, вочевидь, зробила полтавців дещо сміливішими: вони переходять дорогу, де заманеться, а то й просто нею йдуть куди треба. У рупор регулювальники звертаються до перехожих з проханням переходити дорогу обережно, у спеціально відведених місцях. Утім, за спостереженнями журналістки, до попереджень регулювальників прислухалися мало. Коли ж з перехресть вискакували автівки, люди вмить згадували правила дорожнього руху, поверталися на пішохідні переходи, облишали шурувати автодорогою.

Найбільше водіїв, які намагалися проскочити попри тимчасову заборону руху, було у центрі міста та біля зупинки громадського транспорту «Стадіон». Це місце було одним із тих, де пролягав шлях учасників напівмарафону. Не лише водіям, а й пішоходам пересуватися було складно.

– Шановні пішоходи, будь ласка, утримайтеся від переходу вулиць на час бігу учасників напівмарафону, підтримайте наших спортсменів! – звучить із рупора одного із патрульних.

Двоє жінок намагаються перейти дорогу у бік Полтавської ОДА, однак прохання патрульних їх зупинило.

– Що робити, доведеться обходити аж через центр, – зітхнула одна із полтавок.

– Тьху на них, хто придумав цей забіг, я за них рада, звичайно, але мені до того що, як я йти зараз мушу? – обурювалася її товаришка.

Однак підтримки було більше, аніж невдоволення. Інші перехожі зупинялися, аби подивитися на бігунів, сфотографувати їх. Подивитися на учасників напівмарафону виходили й працівники навколишніх магазинів та офісів. Люди посміхалися та привітно махали руками, а їм у відповідь. Відчувалася атмосфера підтримки.

А от водіям, які поспішали, біг не надто до вподоби.

– Звідки я знав, що дорога буде перекрита. Ну то й що, марафон... Мені до нього немає діла, у мене свої справи! – чуються крики одного із водіїв, якому патрульні намагаються пояснити причину перекриття руху транспорту.

– Довго буде перекрита дорога? Кілька годин? Ви що, я не можу чекати! Як об’їхати, мені такий маршрут незручний! – говорить інший водій. Врешті-решт патрульним вдалося врегулювати ситуацію.

Рух був обмежений на вулицях:

– Соборності (Жовтнева) – повністю.
– Пилипа Орлика (Паризької Комуни) – повністю.
– Соборний майдан – між вулицею Соборності (Октябрською) та Пилипа Орлика (Паризької Комуни).
– в’їзд з вулиці Небесної Сотні (Леніна) до вулиці Соборності.
– Європейська (Фрунзе) – від вулиці Патріарха Мстислава (Карла Лібкнехта).
– Шевченка – від вулиці Європейської (Фрунзе) до проспекту Першотравневого.
– проспект Першотравневий – повністю.
– перехрестя вулиць Шевченка та В’ячеслава Чорновола.

Полтава зібрала рекордну кількість учасників напівмарафону

Біг організували по ключових артеріях міста, на яких знаходяться 22 полтавські культурні пам’ятки. Марафонське містечко розташоване в центрі міста, на Театральній площі. Це головна частина, де відбувається старт і фініш. Траса основній дистанції 21,975км передбачає мінімальний перепад висот, аби не перевантажувати бігунів.

На Театральній площі людно, гамірно, відчувається святкова атмосфера,
лунає музика. На легкоатлетичний напівмарафон зареєструвалося 1,5 тисяч учасників, за словами Максима Кривенка, одного із організаторів «Напівмарафону Нова пошта Полтава-2016. Тоді як минулорічний напівмарафон зібрав приблизно 700 учасників.

Напівмарафон проводиться у Полтаві уже вдруге. Цього року зібралося досить велика кількість учасників, 1,5 тисячі людей біжить на всіх дистанціях. Особливості нашого напівмарафону для спортсменів – це ідеальна траса для особистих рекордів. На усіх марафонах та напівмарафонах є «Паста-паті», а у нас «Галушка-паті», це наша родзинка, відмінність. Крім того, ми хочемо показати усім, що біг – це не страждання, а розвага, радість від перемоги над собою. Марафон – це свято, і люди, які пробігають, мають відчуття свята. Участь у напівмарафоні більше бере чоловіків, аніж жінок, і складає приблизно 60-70% – розповів Максим Кривенко.

На фініші спортсменів чекає не лише підтримка від рідних та друзів, а й в разі необхідності допомога медиків. Бігунів зустрічають волонтери, вручають їм символічні медалі та за потреби проводять до медиків, які чергують тут же. Також бігуни на фініші можуть не лише скористатися медичною допомогою, а й попити води, перекусити, відновити сили. Бігали, можна сказати, усі: молодь, старше покоління, діти (звісно, на зовсім невеличкі дистанції).

Юрій Грицак з Миколаєва фінішував першим

У найбільшій дистанції на 21 км першим фінішував майстер спорту з легкої атлетики Юрій Грицак. Спортсмен пробіг дистанцію за 1:07:20. Він виливає на себе воду, кілька секунд відхекується та не відмовляється розповісти про участь у спортивному заході.

– Траса, організація, підтримка – все дуже чудово, по всій трасі люди підтримували, було дуже приємно. Спочатку суперники були поряд, а потім після 5 км залишилися позаду, і це емоційно важко, коли немає суперництва. Я беру участь цього року в гран-прі, виграв у Сумах, зараз у Полтаві, наступний етап буде у Чернігові 25 вересня. Буду готуватись, вигравати, – сказав Юрій Грицак.

Чоловік – переможець міжнародного напівмарафону «Odesa Half Marathon 2016» з показником 1:07:34.6, також отримав першість у напівмарафоні, який проходив нещодавно у Сумах, фінішував із результатом 01:06:38.

– Юрій Грицак – елітний спортсмен, який на сьогоднішній момент лідирує, – говорить Максим Кривенко.

Голова Полтавської ОДА Валерій Головко не зміг бігти

Пробігтися у напівмарафоні взялися не лише небайдужі до спорту полтавці, а й відомі у місті люди. Зокрема, бігали депутати Полтавської міськради, волонтери. Участь також збирався брати очільник Полтавщини, але не зміг.

– Повинен був бігти голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Головко, але він раптово захворів, тому не приєднався, – пояснив Максим Кривенко.

Учасники напівмарафону охоче ділилися враженнями від участі.

– Вирішила взяти участь у напівмарафоні, бо це цікаво, класна атмосфера і люди. Люди. які займаються спортом – узагалі класні! Беру часть уперше, тому обрала для себе дистанцію 3 кілометри, – говорить Ірина Різник.

Олександр пробіг дистанцію на 10 кілометрів, каже, це було не так просто зробити.

– Спробував дистанцію 10 кілометрів і зрозумів, що вона набагато тяжча, аніж коротші дистанції. Дуже дякую суперникам, свято бігу вдалося на славу. Буду брати участь наступного разу буду обов’язково, але на яку дистанцію бігтиму, залежить від мого фізичного стану, – каже чоловік.

Спортсменка і мама Валентина Кілярська бігла на дистанцію 21 кілометр.

Валентина Кілярська

– На всій дистанції люди підтримують, це дуже приємно. Я спортсменка, бігаю, але кілька років відпочивала, донька у мене маленька. Бігати мені дуже подобається, і всім раджу це робити, бо біг – здоров’я нації. Треба показати нашому поколінню, що таке здоров’я, – ділиться Валентина.

Зірки полтавського напівмарафону – Єгор Соболєв і Марічка Падалко

Участь у напівмарафоні беруть бігуни не лише з Полтави, а й з інших міст, зокрема, Сум, Києва. Підтримати здоровий спосіб життя приїхали відома родина киян, нардеп Єгор Соболєв та телеведуча Марічка Падалко. До слова, її коріння – з Полтави.

Першим до фінішу прибув Єгор, другою – його дружина Марічка.

Єгор Соболєв. Фото Андрія Іванова

– Марафони – це дуже політичний вид спорту. Ти повинен мати ціль, розраховувати на свої сили, розраховувати на них довго, і боротися насамперед зі своїми слабкостями. Інколи хочеться бігти повільніше, інколи хочеться зупинитися, і ця боротьба самого з собою дуже корисна, – говорить Єгор Соболєв. – Першою у нашій родині побігла Марічка, пробігла напівмарафон у Києві, і каже, поїхали зі мною в Одесу вболівати. Я погодився, а потім, коли приїхали, подумав собі, нащо буду чекати її дві години, кажу, давай, рідна, з тобою пробіжу. І я без підготовки, тільки маючи два тренування, перший раз пробіг 6 кілометрів другий 9. А одразу пробіг 21 кілометр. Після цього мені сподобалося і вже до полтавського напівмарафону я тренувався. Здається, виконав своє завдання, пробіг за дві години. Задоволений своїм результатом. В Одесі мав результат 2.15, нині ж дві години. Думаю, якщо це назвуть піаром, то це піар здорового способу життя і спільної справи. У марафоні є одна річ, про яку ніколи не здогадається людина, яка не біжить: те, що ти робиш, це спільно з людьми. Те, що навколо багато людей борються самі з собою – це надихає і дуже допомагає.

Дружину Марічку Падалко нардеп пішов зустрічати на фініші, навіть не відпочивши від бігу. Він сам одяг на неї медаль, після цього пара поділилась емоціями із пресою.

– Сьогодні Єгор мене оббіг, він почав бігати три місяці тому в Одесі, і сьогодні він мене оббіг. Звісно, для себе я пробігла досить швидко, – сказала Марічка. – Це наші другі нагороди, перші отримали в Одесі. Полтава для мене наполовину рідне місто, я провела більшу частину свого дитинства на цій вулиці (площа Театральна – прим. авт), тут жили мої бабуся і дідусь. Я завжди проводила тут канікули, закінчила тут третій клас, провела тут «чорнобильське літо», тому для мене Полтава дуже особливе місто.

– Чоловіки мають бігати швидше, – сказав Єгор Соболєв. І додав, що полтавська нагода для Марічки – уже третя.

– Скоро треба буде робити на дачі стіну медалей, – посміхаючись, сказав Соболєв.

Для учасників та гостей напівмарафону до кінця дня триватиме розважальна програма. Організатори обіцяють, що сумно не буде ані дорослим, ані дітлахам.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter