Патріарх Філарет у Полтаві вручив нагороди Головку і волонтерам та освятив дошку святому

Суспільство
Надія Труш29 листопада 2015 о 14:502376 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Патріарх Філарет у Полтаві вручив нагороди Головку і волонтерам та освятив дошку святому
Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет відвідав Полтаву з дводенним візитом.

Патріарх Філарет у Полтаві вручив нагороди Головку і волонтерам та освятив дошку святомуПатріарх Філарет у Полтаві вручив нагороди Головку і волонтерам та освятив дошку святому. Фото – Надії Труш

Сьогодні, 29 листопада, у місті відбулися урочистості з нагоди дня пам’яті преподобного Паїсія Величковського.

З нагоди вшанування пам’яті святого Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет очолив святкові богослужіння у Свято-Успенському кафедральному соборі.

Зранку Патріарх Філарет урочисто відкрив та освятив пам’ятну дошку Паїсію Величковському, яку встановили на вхідній частині Свято-Успенського собору. Дошку виготовив власним коштом Сергій Козлов, директор духовно-культурного центру імені Паїсія Величковського, що діє при Свято-Успенському соборі.

Святого вшановують у Полтаві, бо в цьому місті 1722 він народився (помер 1794 року). А батько Величковського був настоятелем Свято-Успенського кафедрального собору.

Паїсій Величковський був канонізований 1988 року. Щороку 28 листопада за новим стилем (15 листопада за юліанським стилем, саме в цей день він помер) відзначають день його пам’яті.

Потім відбулася Божественна літургія, на яку прийшло дуже багато полтавців та гостей міста. В приміщенні церкви не було де й яблуку впасти, як говорить народна приказка – охочих побачити Патріарха і послухати його промову виявилося чимало. До слова, Патріарх Філарет, який відмовився від нагороди Президента – частий гість на Полтавщині. У жовтні він освятив храм у Лубнах. А минулого 2014 року у листопаді також приїжджав з нагоди вшанування пам’яті Паїсія Величковського. До речі, відвідини Патріархом Філаретом обласного центру щороку приурочені вшануванню цього святого.

Цього ж року священнослужитель не лише служив службу Божу, а і нагородив благодійників, парафіян та волонтерів. Зокрема, орденом святого рівноапостольного князя Володимира ІІІ ступеня нагородили голову Полтавської держадміністрації Валерія Головка.

– Він благодійник нашого собору, зокрема, виготовлення іконостасу – це його справа, – сказав Архієпископ Полтавський та Кременчуцький Федір.

Орден святого рівноапостольного князя Володимира – це загальноцерковний орден Української Православної Церкви (Московського Патріархату). Його встановлено для нагородження єпископату, духовенства, мирян, а також державних діячів, працівників культури та мистецтв за особистий внесок у справі відродження духовності, піднесення ролі Церкви в житті суспільства і держави. Відзнака «Орден святого рівноапостольного князя Володимира» має три ступені. Найвищим ступенем ордена є І ступінь. Нагородження орденом проводиться послідовно,починаючи з III ступеня.

За заслуги перед православною церквою отримав нагороду з рук Патріарха Філарета й Сергій Козлов, за чий кошт і була виготовлена пам’ятна дошка святому.

За жертовність і любов до України нагородили 15 волонтерів Полтавського батальйону небайдужих та двох фундаторів церкви ( так називають тих, хто виділив кошти на будівництво або ремонт храму чи монастиря, або на його оздоблення іконами, фресками, предметами декоративно-прикладного мистецтва.) Серед нагороджених волонтерів – Заслужена артистка України, співачка Наталія Май

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter