Полтава дочекалася на Мазепу (ФОТО)

Суспільство
Надія Труш14 жовтня 2015 о 15:1832101 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтава дочекалася на Мазепу (ФОТО)
У місто привезли довгоочікуваний і скандальний пам’ятник українському гетьману Івану Мазепі.

Полтава дочекалася Мазепу (ФОТО)Полтава дочекалася Мазепу. Фото Ольги Матвієнко

До цієї події йшли 7 років. І ось нарешті сьогодні, 14 жовтня, на свято Покрови, в День українського козацтва, в Полтаву зі столиці привезли пам’ятник гетьману Івану Мазепі. Він знаходитиметься неподалік Свято-Успенського собору.

Мільйон 360 тисяч гривень та 7 років знадобилося, щоб у Полтаві таки з’явився пам‘ятник Мазепі. Лише цьогоріч його привезли на оглядини. Транспортом допоміг депутат Полтавської обласної ради Юрій Кривошеєв.

Виготовили бронзового 2, 5-тонного Мазепу київські скульптори. Висота самого пам’ятника висота сягає 3,2 метри, а разом із постаментом – 4, 5 метри.

Зараз на місці, де після улагодження усіх формальностей із документами,
встановлять пам’ятник, стоїть символічний хрест.

Подивитися на пам’ятник та сфотографуватися на його фоні прийшли приблизно тисяча полтавців. Одночасно із презентацією пам’ятника біля Свято-Успенського собору проходить традиційний ярмарок від волонтерів Полтавського батальйону небайдужих, на якому збирають кошти для АТО. Втім, сказати точно, скільки людей було на подвійному святі, неможливо. Люд весь час снував. Були присутніми представники обласної влади – голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Головко та голова облради Петро Ворона. Міського голову Олександра Мамая наші камери не зафіксували.

Архиєпископ Полтавський і Кременчуцький Федір провів молебень за Україну та звернувся до присутніх із промовою, в якій розповів про благодійність Івана Мазепи.

– Жоден керівник держави не пожертвував на православні церкви скільки, як гетьман Мазепа. Довгий час у церквах за нього молилися як за благодійника, і то й же час примусово виголошували анафему, – сказав Владика.

Перед полтавцями публічно прозвітувалися за витрачені кошти

Далі взяв слово ініціатор встановлення пам’ятника Микола Кульчинський, голова Полтавського обласного об'єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта». Спершу привітав присутніх із святом, а потім публічно прозвітувався, скільки коштів пішло на виготовлення і встановлення пам’ятника.

– Я не буду згадувати тих, хто заважав встановленню пам’ятника, але хочу згадати тих, хто з різних куточків України присилав пожертви. Пам’ятник виготовлений таким чином, що Мазепа сидить як король, просвіченим володарем своєї землі; булава його піднята на російську деспотію, в іншій руці Мазепа тримає універсал, яким закликає народ піти з ним. Так, тоді ми, українці, потерпіли поразку, але недарма усіх, хто боровся за Україну, називали "мазепинцями", – розповів Кульчинський.

За словами чоловіка, останню крапку у справі виготовлення пам’ятника поставив голова облдержадміністрації Валерій Головко. Бо цього дня 2009 року, після першої невдалої спроби встановити монумент, припинили надходити пожертви. Головко пожертвував зі свого фонду 320 тисяч гривень, за словами Кульчинського. Також голова полтавської "Просвіти" перерахував хто з відомих долучився до збору коштів.

Третій президент незалежної України Віктор Ющенко пожертвував 150 тисяч гривень, один із банків - 100 тисяч. Полтавські художники на аукціоні продали на 40 тисяч гривень картин, аби долучитися до збору коштів на Мазепу. Ще 40 тисяч гривень вдалося зібрати завдяки благодійному концерту Олега Скрипки. До збору люди, які, жертвуючи великі суми, бажали залишитися невідомими. Микола Кульчинський зі сцени зачитав також імена усих полтавців, за чий кошт було виготовлено пам’ятник, враховуючи і свою родину. Озвучив партії, які дали грошей на пам’ятник. Також прозвучали назви тих політичних сил, хто відмовив.

– Пам’ятник буде стояти на Соборному майдані, де була полкова канцелярія часів гетьмана, де був пишний бенкет на честь обрання гетьмана Івана Мазепи у Коломаку, за 21 кілометр від Полтави, де йому урочисто вручили булаву. Звідси видніється Хрестовоздвиженський монастир, який Мазепа будував своїм скарбом. Коли татари спалили дерев’яний Хрестовоздвиженський монастир, він звів мурований. Тут була сестра Мазепи, його мати. А найголовніше, цим пам’ятником ми перекреслюємо полтавську трагедію, яка "кинула" нас у трьохсотлітнє братство з Росією, – сказав Микола Кульчинський.

Через брак коштів на одну із деталей 4,5-метрового пам’ятника Мазепі, якого вважають патріотом і зрадником Батьківщини одночасно, постамент не могли встановити 7 років. Кожної осені полтавцям обіцяли, що ось-ось і пам’ятник буде встановлено. Частини пам’ятника знаходилися на різних територіях України. Сам пам’ятник зберігався на подвір’ї столичного комбінату «Художник», у кар’єрі на Дніпропетровщині знаходився гранітний постамент у вигляді дзвона. Дзвін, як було задумано скульптором, має оперізувати бронзова стрічка з гербом гетьмана Івана Мазепи. Ще одна частина знаходилася на гірничодобувному і каменеобробному комбінаті під Києвом.

Мазепу хотіли викупити росіяни

Свого часу, аби врятувати пам’ятник від руйнування, його пропонували встановити на території «Мистецького арсеналу» у столиці або на території інших міст. Калуш, Хмельницький, Львів, Тернопіль, Біла Церква, Івано-Франківськ – у цих містах були раді бачити пам’ятник гетьману. Викупити пам’ятник хотіла навіть одна із фірм Росії. Але тодішній Президент Віктор Ющенко не дозволив цього, сказавши, що пам’ятник має бути встановлений лише у Полтаві. Минулого 2014 року росіяни знову пропонували викупити постамент, але знову отримали відмову.

Нагадаємо, довгий час у місті точилися суперечки не лише щодо доцільності пам’ятника Мазепі, а й щодо місця його встановлення. Міський голова Олександр Мамай говорив про свою не упевненість щодо доцільності встановлення пам’ятника у місті, натякаючи на нинішню ситуацію у державі. Деякі громадські активісти, незгодні із словами мера, все ж продовжували збір коштів, яких не вистачало на деталі. Втім, затримка була не лише у коштах, а в тому, де саме пам’ятник буде розміщено. Раніше йшлося, що місце уже визначено: біля Свято-Успенського собору. Мамай це заперечував, мовляв, жодних погоджених рішень немає. На противагу цьому, громадські активісти разом із одним з нардепів від Полтавщини запевняли, що місце біля Свято-Успенського собору уже визначено.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter