Полтавка написала посібник для журналістів, які працюють в небезпечних умовах

Суспільство
Надія Труш30 серпня 2016 о 15:00860 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавка написала посібник для журналістів, які працюють в небезпечних умовах
Вийшов посібник для журналістів, які працюють в небезпечних умовах «Журналіст і (НЕ) безпека».

Полтавка написала посібник для журналістів, які працюють в небезпечних умовах «Журналіст і (НЕ) безпека»Вийшов посібник для журналістів, які працюють в небезпечних умовах «Журналіст і (НЕ) безпека»

Посібник, який охоплює всі аспекти роботи журналістів у небезпечних умовах було підготовано Інститутом масової інформації в рамках проекту «У-Медіа», що реалізується «Internews Network» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

– Мета цього посібника — надати практичні поради всім тим, хто ризикує своїм життям, перебуваючи в зоні конфлікту, хто висвітлює акції протесту та працює в небезпечних умовах. Він написаний як довідник для працівників ЗМІ про те, як зменшити ризики, з якими вони стикаються під час своєї професійної діяльності. Посібник базується на практичному досвіді експертів Інституту масової інформації та численних консультаціях з українськими та закордонними журналістами, військовими експертами, психологами, лікарями, спеціалістами з цифрової безпеки тощо, — коментує виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк.

У посібнику зібрані практичні рекомендації, які стосуються роботи журналістів у небезпечних умовах, включаючи зони конфліктів, масові заворушення тощо. Посібник охоплює такі теми, як планування поїздки, матеріально-технічне забезпечення (вибір житла, транспорту, особливості підбору знімальної техніки, засобів захисту), домедична допомога, психологічна безпека, особливості роботи з конфліктно чутливими групами населення тощо. Детально описані поради щодо цифрової безпеки журналістів. Роз’яснено юридичні аспекти роботи журналістів у небезпечних зонах (від міжнародного законодавства, що гарантує захист журналістів, до захисту трудових прав журналістів).

Авторка посібника – медіа-експертка та тренерка з безпеки Ірина Земляна. Також окремі розділи написали медіаюрист Максим Ратушний (Розділ V), експертка і тренерка з цифрової безпеки Ірина Чулівська (Розділ ІХ), експертка з журналістських стандартів Олена Голуб (Розділ Х).

– Чим більше занурювалася у сферу журналістської безпеки, то розуміла, що існує безліч іноземних рекомендацій з безпеки — та вони не можуть бути застосовані в українських умовах. Українським журналістам не вистачало посібника з безпеки, який би зібрав у собі всі аспекти роботи медійників в екстремальних умовах. Тому, разом з колегами і вирішили такий написати, — зазначає авторка посібника Ірина Земляна.

Посібник можна отримати, заповнивши гугл-форму.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter