Полтавський професор дослідив, як називали жителів міста у ХVІІІ столітті

Суспільство
Ніна Король25 травня 2016 о 14:181968 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавський професор дослідив, як називали жителів міста  у ХVІІІ столітті
Юрій Волошин зробив аналіз, які імена та прізвища давали полтавцям більше 200 років тому.

Юрій Волошин, професор ПНПУ, викладач історії. Фото Ніни Король

Про це викладач Полтавського національного педагогічного університету розповів на публічній лекції у стінах навчального закладу вчора, 24 травня. На захід «Полтавська антропоніміка. Які імена та прізвища носили полтавці у другій половині XVIII століття» прийшло близько 5 десятків слухачів .

Юрій Володимирович досліджував кілька років старі церковні записи, а також послуговувався іншими джерелами, які описують життя полтавців тієї доби, щоб мати точнішу картину стосовно імен та прізвищ періоду козаччини. Цій темі (і не лише цій) присвячена нова книга вченого «Козаки і Посполиті. Міська спільнота Полтави другої половини XVIII століття». Книга має 6 розділів, у яких ідеться про особливості життя полкового міста більше 200 років тому, про побут, конфлікти, освіту, здоров’я, а також хвороби та багато іншого, що умістило в собі чимале за об’ємом дослідження. Видання цікаве не лише науковцям а широкому колу читачів.

Чергове дослідження вченого

Та публічний захід відбувся саме з тієї теми, яка завжди цікава багатьом. З’ясувалось, що в останній період Гетьманщини найпопулярнішими іменами в Полтаві були Іван та Марія.

Найчастіше дітей хрестили й давали ім’я при хрещенні таке, як у Святцях або таке, що носив храм, якщо ніякого православного свята не було саме в день народження маляти.

Прізвища

Оскільки суспільство було маскулінне, патріархальне, то жінок часто називали по імені чоловіка, роду його діяльності чи за іншими ознаками саме глави родини: Ганна Олексіїха, Марія Ковалиха. Чоловіки отримували прізвища від роду своєї діяльності, імені батька, стану в соціумі, особливостей зовнішності та інших визначальних рис, серед них і психічний стан та хвороби.

Ця пулічна лекція започаткувала серію подібних заходів, які планують продовжити влітку чи восени

Детальніше про те, хто давав імена дітям, що могло бути хабарем, щоб маля назвали милозвучно, та чому немовлят, народжених у грудні, приховували і давали ім’я лише в січні, та ще багато іншого про наймення та прізвища читайте на сайті пізніше у повній статті.

Придбати книжку можна у книгарнях «Є» та на сайті видавництва «К.І. С.», на сайті вона коштує 60 гривень. Попрацювати з книгою можна в читальному залі ПНПУ.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter