Полтавцям розповіли про те, хто з депутатів обласної ради найбільші прогульники

Суспільство
Ольга Правденко3 вересня 2015 о 14:571736 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавцям розповіли про те, хто з депутатів обласної ради найбільші прогульники
Понад третина депутатів Полтавської обласної ради могли б стати кандидатами на відкликання та втратити мандат.

Полтавцям розповіли про те, хто з депутатів обласної ради найбільші прогульникиДепутати-прогульники. Фото з сайту chesno.org (3 шт.).

Громадський рух ЧЕСНО представив свою кампанія «Чесна весна – відповідальна осінь» та оприлюднив, хто з депутатів, обраних до Полтавської обласної ради за списком і в мажоритарних округах, найбільше пропустив сесій та засідань комісій. Для аналізу був взятий період із 2011 по 2014 роки.

– Чому ми аналізуємо, як депутат ходив на засідання? Насправді, це дуже важливо. На засіданнях місцевих рад: районних, міських, обласних вирішуються важливі для громади земельні питання й інші, які стосуються конкретної територіальної громади. Ми написали запити до всіх місцевих рад, за винятком окупованого Криму, Донецької та Луганської областей, і отримали відповіді, але не звідусіль. У деяких міських радах нам ставили перепони. Наприклад, у Харківській міській раді попросили за ксерокопіювання потрібних для відповідей документів 17 тисяч гривень, – коментує Сергій Огородник, журналіст-аналітик громадського руху ЧЕСНО. – Тому ми попросили депутатів Верховної Ради написати аналогічні запити й дати нам цю інформацію. Зрештою, Харківська міськрада нікуди не поділася і змушена була надати відповідь на депутатське звернення.

Читайте також: Що обіцяв і що зробив для полтавців голова ОДА Валерій Головко

Щодо Полтавської обласної ради, інформація була надана безкоштовно, вчасно і коректно.

Стаття 37 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» зазначає, що депутата місцевої ради можна відкликати, якщо він пропустив в межах одного повного року каденції понад 50 % засідань сесій або постійних депутатських комісій.

Полтавцям розповіли про те, хто з депутатів обласної ради найбільші прогульники

– У Полтавській обласній раді ніхто не скористався цим правом, хоча були і є кандидати на виключення, – коментує Огородник. – Наприклад, позафракційний депутат-мажоритарник із Машівського району, обраний від Партії регіонів, Валерій Ченчевий пропустив 100% засідань облради за всі роки. Його, як призначили в столицю на посаду голови «Київводоканал» (звільнений у 2014 році, де знаходиться нині – невідомо, авт.), відтоді у Полтаві ніхто Ченчевого не бачив.

Петро Ворона, голова Полтавської обласної ради, як зазначив Огородник, не знає в обличчя й деяких інших депутатів облради, зокрема Віталія Кучерека, обраного за списком від Комуністичної Партії, нині позафракційний.

Щодо відвідуваності комісій обласної ради, то 100% пропустив депутат Лебедин. Деяким депутатам, за їхніми словами, не цікаво ходити на засідання, але тим не менше повноважень своїх вони не складають.

– Ми додзвонилися до Кучерука, який з 2012 по 2014 рік включно, пропустив усі засідання комісій. Він здивувався, що ми до нього додзвонилися і сказав, що вже пізно відкликати свою кандидатуру, бо рада завершує свою каденцію. На питання, чому він не склав мандат відповів: «Мені ніхто не підказав, а я не здогадався». Тому ми закликаємо полтавців, аби вони підказували своїм депутатам, які не працюють, як відкликати свою кандидатуру.

Не ходив минулого року на жодне засідання ради і комісій Ігор Проценко, обраний від міста Полтави.

До слова, усім депутатам було запропоновано подзвонити й повідомити причини їхньої відсутності, але єдиним, хто передзвонив був Юрій Цомартов. Пояснив, що в 2011 році він пропустив 6 з 11 засідань комісії з питань бюджету та управління майном через особисті причини і його не влаштовувало, що про засідання комісії повідомляють за три дні, тому він не встигав влаштовувати робочі моменти.

Полтавцям розповіли про те, хто з депутатів обласної ради найбільші прогульники

ДОВІДКА "КОЛА"

За роботу у місцевому самоврядуванні депутати не отримують зарплату від держави, але згідно з законом, їхній роботодавець звільняє їх на час проведення сесій та засідань постійної комісії від виконання своїх обов’язків та зберігає за ним заробітну плату (стаття 32 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад»: «Звільнення депутатів місцевої ради від виконання службових обов’язків для виконання депутатських повноважень»).

До теми: Що обіцяли і зробили полтавські нардепи

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter