Працівники "Полтававодоканалу" мітингували під облдержадміністрацією (ФОТО, оновлено)

Суспільство
Ольга Правденко26 травня 2015 о 10:1133101 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Працівники "Полтававодоканалу" мітингували під облдержадміністрацією (ФОТО, оновлено)
Близько сотні працівників КП "Полтававодоканал" вийшли підтримати свого керівника, якого буцімто хочуть звільнити.

Працівники Мітинг під ОДА

Люди вийшли на протест проти зміни керівництва.

Принесли плакати, під’їхали також близько десятка аварійно-ремонтних автомобілів підприємства.

Колектив "Полтавоводоканалу" свій робочий день сьогодні, 26 травня, розпочав із акції підтримки своїх прав та керівника підприємства.

Головні вимоги: не звільняти Олега Кретовича, директора "Полтававодоканалу", який на посаді з 2012 року та недопустити, аби підприємство викупило «Полтаваобленерго».

Дізналися водоканалівці про нібито ймовірну зміну керівництва учора, 25 травня. За ніч підготували близько десятка великих плакатів, організували транспорт.

– До нас дійшли чутки, що хочуть змінити наше керівництво, говорить Таіса Горобець, голова первинної профспілкової організації КП "Полтававодоканал". – Змінити нашого керівника хочуть на людину, яка із іншої області і узагалі із іншої сфери діяльності. Причин того,чому хочуть змінити нашого керівника не знаємо. Жодних зловживань службовим становищем за ним не було помічено. Контракт нашого керівника, Олега Кретовича, закінчується через рік. Він чудова людина, прийшов на підприємство після інституту, уже має близько 18 років досвіду у сфері водоканалу. Умови контракту він виконує. Написати заяву на звільнення він не може, тому що підстав для цього немає жодних. Він любить свій колектив, працює для себе і для людей, – говорить про пана Кретовича Таіса, представник ініціативної групи, яка вийшла під владну будівлю захищати очільника "Полтававодоканалу".

Мітингуючі вимагали розмови із Петром Вороною, головою Полтавської обласної ради. Чекали, даючи зрозуміти, що без відповідей на свої запитання не підуть. Поки жінки мовчки тримали плакати, ховаючись від сонця під газетними капелюшками, чоловіки стукали касками по плиті на площі. Чекати чиновника довелося недовго, приблизно через 15 хвилин Петро Ворона вийшов до людей.

"Залиште нам нашого керівника!", "Дозвольте плідно працювати уже установленому колективу!», «Кретовича!» – під такі вигуки на площі зустріли Петра Ворону мітингуючи.

– Уряд винен 240 мільйонів гривень підприємству, воно в свою чергу винне «Обленерго» 120 мільйонів. Що зробили ви, депутати, аби змусити представника уряду, Валерія Головка, щоб він «вибив» ці кошти, аби підприємство змогло розрахуватися із боргами? «Обленерго» за невчасні розрахунки нараховує штрафи. Ці штрафи лягають на нас, тому що вони «ляжуть» в тарифи, – апелював до Петра Ворони Олександр Лещенко, представник ГО «Полтавський Майдан Полтавщини». Ворона в свою чергу прирівняв громадського активіста до універсального солдата, натякаючи на те, що він присутній на усіх мітингах, організованих із різних питань.

Взяти слово голові облради кілька хвилин не давали обурливі вигуки протестуючих.

– Заяви Олега Кретовича на звільнення чи інших документів щодо його звільнення я не бачив. Те, що підприємство має проблеми у роботі це правда, Заборгованість зростає, витрати води теж збільшуються, і це проблема. Те, що підприємство належить до спільної власності територіальних громад Полтавської області, ми про це не забуваємо. Навіть якщо Кретович буде звільнений, усі призначення будуть проходити відкрито, через конкурс. Полтавська ОДА і обласна рада відповідає за те, аби підприємство працювало ефективно, щоб було менше втрати води і менша заборгованість, а тарифи відповідали дійсності, – сказав Петро Ворона.

Люди прохали Ворону пообіцяти не допустити звільнення керівника «Полтававодоканалу», але чиновник сказав, що давати такої обіцянки не буде.

Виходом із ситуації чиновник називає аудит, тобто перевірку діяльності підприємства. Зокрема, не лише «Полтававодоканалу», а й «Полтаватеплоенерго». Також Ворона звернув увагу на масштабну підготовку до мітингу. Запитав, скільки машин задіяні у акції протесту, які витрати на пальне. Натякнув і на затрату робочого часу. На що отримав із натовпу відповідь, що автомобілі належать громаді. Все інше залишилося без відповіді.

Натомість почали вимагати повернути різницю у тарифах. Мовляв, Кременчуку повернули, а Полтаві ні.

– Питанням різниці в тарифів займається обласна державна адміністрація, – коротко і ясно сказав Ворона. Сума відшкодування, яку має отримати «Полтававодоканал» – 115 мільйонів гривень.

На захист Олега Кретовича , який, до речі, на мітингу щодо його захисту був відсутній, виступив Степан Бульба, голова постійної комісії з питань ЖКГ Полтавської обласної ради.

– Питання в тому, що дійсно хочуть «прибрати» Кретовича. Я вважаю, що цього допустити не можна. Тому що в умовах, в яких нині працює «Полтававодоканал», іншого результату не могло й бути, – сказав Бульба. –

Аргументи ж Ворони залишилися непохитними: заборгованість зросла, втрати води теж зросли. Саме це голова обласної ради називає головною претензією до роботи підприємства.

Уже незабаром відбудеться засідання групи, яка готує незалежний аудит. На найближчій сесії обласної ради, 3 червня,обласна влада планує закласти 500 тисяч гривень по «Теплоенерго» і «Полтававодоканалу» для проведення перевірки, за словами Петра Ворони.

– Багатьох керівників, які працюють неефективно, потрібно звільняти і призначати нових, це панацея, тому що дуже багато людей фактично виконують свої обов’язки неефективно. Або звикли просто жити і працювати на дотації, – упевнений Ворона.

Тож, слід очікувати, що на початку першого літнього місяця обласна влада повернеться до питання діяльності керівника «Полтававодоканалу». Тим часом водоканалівці налаштовані вкрай рішуче, кажуть, якщо до їх думки влада не прислухається, влаштують акцію протесту у Києві.

Текст і фото – Надії Кучер

Читайте також: «Полтаватеплоенерго» та «Полтававодоканал» перевірятимуть аудитори

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter