Про нові внутрішні паспорти: чи всіх змусять отримувати ID-картки (оновлено)

Суспільство
Юлія Обелець27 липня 2016 о 14:412250 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Про нові внутрішні паспорти: чи всіх змусять отримувати ID-картки (оновлено)
Пластикові картки витіснять картонні паспорти

Про нові внутрішні паспорти: чи всіх змусять отримувати ID-карткиІD-картки, або пластикові внутрішні паспорти. Фото – watcher.com.ua

Верховна Рада ухвалила зміни до законодавства, які вводять біометричний паспорт громадянина України. Черговий законопроект від влади повинен набрати чинності з 1 жовтня 2016 року. Далі про зміни, яких слід чекати, та відповіді на топ-питання.

Відповідний законопроект №3224 кілька разів виносили на голосування, і 14 липня його підтримали 226 депутатів, нині він на розгляді у Президента.

Документ вніс зміни до трьох законів:

1. «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України».

2. «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус».

3. «Про державну реєстрацію актів цивільного стану».

Вік, строки оформлення і «термін придатності»

Нові паспорти (ID-картки) видаватимуть громадянам України з 14 років, а не з 16, як нині. Для них документ діятиме 4 роки, у 18 його доведеться змінювати. Для решти видаватимуть паспорти на 10 років.

Паспорт громадянина України видаватимуть не пізніше ніж через 20 робочих днів із дня оформлення заяви-анкети на його отримання, за умови терміновості – не пізніше ніж через 10 робочих днів.

Новий паспорта громадянина України міститиме:

1) назву держави;

2) назву документа;

3) ім’я особи;

4) стать;

5) громадянство;

6) дату народження;

7) унікальний номер запису в реєстрі;

8) номер документа;

9) дату закінчення строку дії документа;

10) дату видачі документа;

11) уповноважений суб’єкт, що видав документ (код);

12) місце народження;

13) відцифрований образ обличчя особи;

14) відцифрований підпис особи.

Мови

У новому паспорті російської мови не буде, натомість разом з українською написи на ID-картках дублюватимуть англійською. Також українцям дозволили за наявності заяви стандартизувати з іншими документами написання свого імені та прізвища «латинкою».( Для прикладу: якщо у вашому закордонному паспорті написано Hnatchenko Natalia, то ви можете вимагати, щоб у внутрішньому документі було написано так само, а не, приміром Gnatchenko).

Відбитки пальців

Відцифровані дані про відбитки пальців для паспорта громадянина України братимуть лише за згодою власника.

Відмітка про шлюб

Штампу про шлюб у паспорті не ставитимуть, хоча, як зазначають на сайті «Європа без бар’єрів», таку інформацію теоретично можуть зберігати на електронному чипі, як і про місце проживання та податковий номер. Окрім того, свідоцтво про шлюб видаватимуть кожному з подружжя, а не одне на двох.

Де оформлятимуть ІD-картки

Паспорти видуватимуть не тільки відділення Державної міграційної служби, а й Центри надання адміністративних послуг (ЦНАПи).

Хто повинен отримати біометричний паспорт?

Одне з питань, яке найбільше хвилює населення: чи всіх зобов’яжуть із 1 жовтня змінювати внутрішні паспорти на ІD-картки? По роз’яснення журналіст «Кола» звернулась до Державної міграційної служби України.

– Заспокойте своїх читачів, ніхто нікого не примушуватиме отримувати нові паспорти, – запевнив Сергій Гунько, очільник прес-служби ДМС.

За словами Сергія Гунька, із моменту набрання чинності документа ІD-картки отримуватимуть особи, які досягли 14 років, або з настанням 25- та 45-річчя, або ж у разі втрати документа. Решта може користуватись своїм картонним паспортом громадянина України, або, за бажанням, також отримати біометричний.

При цьому Сергій Гунько зазначив, що досвід європейських країн показує, перехідний період нововведень триває в середньому 4 роки.

Вартість

Особи, які вперше отримують внутрішній паспорт (14 та 16-річні), платити не будуть.

– Ідеться про тих, хто ще жодного разу не отримував паспорт громадянина України, – додав керівник прес-служби ДМС. – Для решти, тих, хто замінюватиме документ, законопроектом визначили граничну вартість адмінпослуги. Проте остаточної суми ще немає, чекаємо на відповідне рішення Кабміну.

Довідково

Розмір адміністративного збору за оформлення (у тому числі замість втрачених або викрадених), до обміну документів входить: вартість адміністративної послуги, вартість бланка документа та його персоналізації.

Гранична вартість адміністративної послуги за оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого) та обмін паспорта громадянина України у строк:

– не пізніше ніж через 20 робочих днів із дня оформлення заяви-анкети – 0,1 мінімальної заробітної плати;

– не пізніше ніж через 10 робочих днів із дня оформлення заяви-анкети – 0,2 мінімальної заробітної плати.

Тобто якщо взяти мінімальну зарплату, яка передбачається з грудня 2016 року (1550 гривень), то вартість орієнтовно – 155 гривень (за паспорт, зроблений за 20 днів) та 310 гривень за 10 днів).

Щодо вартості бланка документа і його персоналізації, то як зазначають на novisa.org.ua, вона визначається відповідно до укладених із дотриманням вимог законодавства договорів із державним підприємством, що здійснює виготовлення бланків та їх персоналізацію. Але це суперечить нормам Закону України «Про надання адміністративних послуг», тому в Перехідних положеннях законопроекту №3224 депутати окремо прописали, що на цей закон не поширюється дія Закону «Про адміністративні послуги».

Для чого запроваджують біометричні паспорти?

Заміна паперових паспортів на ID-картки – одна з вимог ЄС.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков раніше заявляв, що закон про обов’язкове отримання біометричного паспорта з 14 років на крок наблизить Україну до безвізового режиму з ЄС, а без ухвалення документа цей процес неможливий.

Переваги нових паспортів:

– пластикові важче підробити (зокрема неможливо вклеїти інше фото, аби оформити на вас кредити);

– зручніші у зберіганні та використанні (новий паспорт міститиме ідентифікаційний код);

– ID-картку можна буде використовувати для авторизації під час отримання держпослуг, а також для цифрового підпису.

Недоліки:

– обмежений термін дії;

– відсутність у документі даних про реєстрацію сімейного стану та місця проживання (у разі необхідності доведеться показувати свідоцтво про шлюб та мати довідку про місце реєстрації особи);

– неможливість внести у паспорт додаткові дані (групу крові, резус).

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter