Продавці штучних квітів у Полтаві розпродають найдешевші – на дорогі у людей немає грошей

Суспільство
15 квітня 2015 о 13:2732831 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Продавці штучних квітів у Полтаві розпродають найдешевші – на дорогі у людей немає грошей
Уся Полтава заставлена ятками зі штучними квітами, але ажіотаж менший, ніж минулого року.

На поминальні дні кожен полтавець намагається впорядкувати могили померлих родичів. Один із найпопулярніших способів прикрасити поховання – пластикові квіти. Цього року ціна на них, як і на інші товари, значно зросла. Продавці на центральному ринку говорять, що подекуди доводиться ціну знижувати, бо люди дорогі квіти купити не в змозі.

– Порівняно із минулим роком, то цього ціна просто космічна. Наприклад, минулого року ось ці квіти (гілочка із трьома квітами – авт.) ми продавали по 4 гривні, то цього вони коштують по 10 гривень. Але стараємося ціну до 8 гривень опускати, бо людям дуже дорого, – говорить одна із продавців. – Менше, можливо купують, не такі великі букети.

Штучні квітиПеред тим як купити, покупці довго прицінюються. Фото Андрія Іванова

До теми: У поминальні дні в Полтаві їздитиме додатковий транспорт

Дівчина, яка теж стоїть перед входом у центральний ринок говорить, що ціни зросли в середньому на 20%.

– Ціни зросли десь відсотків на 20. У нас букети коштують від 20 гривень, а є і до 200-300 гривень. Люди купують, як і кожного року. Буває, скуповуються і на 500 гривень, і на 1000 – кому скільки потрібно, – розповідає вона. У її наметі переважно великі композиції із різноманітних квітів – букети, кошики, вінки на підставках.

Штучні квітиВеликі композиції зі штучних квітів дотягують до 300 гривень. Фото Андрія Іванова

У рядах за критим ринком говорять, що найперше розібрали дешеві квіти і останні дні будуть намагатися розпродати дорожчий товар.

– Взагалі у людей грошей немає. Питають, але купують дешевші. Зразу розібрали по 10, 15 гривень квіти. У кожного могил багато, кожному родичу хочеться віддати належне, вшанувати. Зараз залишилися ті, що за 35-40, – говорить інша реалізатор.

Покупці теж нарікають, що нині скупитися на поминальні дні дорожче, ніж для великоднього столу:

– Дуже все дорого, не просто, а шалено дорого. Ось цього року вінків я купити не змогла, лише гілочки невеликі. У мене три пам’ятники, то ось на 200 гривень я вже скупилася, – говорить пенсіонерка Ольга Іванівна. За ці гроші вона купила три лампадки у пластикових підставках і кілька звичайних гілочок із квітами.

Штучні квітиШтучні квіти - сміття, але вибору немає. Фото Андрія Іванова

Продавці говорять, що тим не менше на попит не впливають жодні заклики не нести пластикові квіти на кладовища.

– Вважаю, що утилізацією повинні займатися ті, хто доглядають кладовища. Це не ми засмічуємо навколишнє середовище, а ті, хто бере гроші за місця на кладовищах, але не доглядає за ними, – наголошує одна із продавців.

Покупці розповідають, що радо б відмовилися від пластику.

– Взагалі потрібно відмовлятися від штучних квітів, бо ми дуже засмічуємо кладовища. Ці ж квіти не горять не тліють, – переконана полтавка Ганна Іванівна. Проте зізнається, що зараз їй важко доглядати живі квіти, тому як і більшість полтавців раз на рік возить на кладовище штучні.

Опитування: потрібно чи не потрібно нести пластикові квіти на кладовище

Ольга Матвієнко

Фото Андрія Іванова

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter