Спорткомлекс у Гребінці хочуть передати у держвласність

Суспільство
Надія Труш18 червня 2016 о 15:13867 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Спорткомлекс у Гребінці хочуть передати у держвласність
Доля спорткомплексу у Гребінці знову стала предметом обговорення на виїзному засіданні постійної комісії облради.

Споткомлекс у Гребінці хочуть передати у держвласністьСпорткомлекс у Гребінці хочуть передати у держвласність. Фото oblrada.pl.ua

Про це йдеться на офіційному сайті Полтавської облради.

У засіданні, яке вів голова комісії Олександр Алексюк, взяли участь голова Гребінківської районної ради Валерій Зінченко, голова райдержадміністрації Віталій Роспопов, заступник Гребінківського міського голови Володимир Зінченко, начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Олександр Буцький, представники громадськості. Депутати оглянули спорткомплекс та ознайомилися з його роботою.

Як розповів директор комунального підприємства «Спортивний комплекс міста Гребінки» Юрій Копилов, унікальний спортивний об’єкт у Гребінці почали будувати у 1983 році та ввели в експлуатацію у 1995. На площі у 4 га споруджені гімнастичне містечко, стадіон з трибунами на 3 тис. глядачів, легкоатлетичний манеж та будинок фізкультури. Є сауна, кафе та готельні кімнати для спортсменів. На базі спорткомплексу працює дитяча спортивна школа, в якій 244 вихованці під керівництвом досвідчених тренерів займаються легкою атлетикою, футболом та гандболом. Щороку у спорткомплексі проходить близько 120 змагань міського, районного, обласного та всеукраїнського рівнів.

Утім, вже багато років доля спорткомплексу, що став брендом Гребінки, тривожить місцеву владу, спортсменів та громадськість. Адже районний та міський бюджети не в змозі забезпечити видатки на його утримання. Тільки за минулий рік на оплату спожитих енергоносіїв, заробітну плату працівників та господарські потреби цього комунального об’єкту використано 1774,5 тис. грн. Кошти на проведення поточних та капітального ремонтів приміщень спорткомплексу не передбачені. Як зазначив голова районної ради Валерій Зінченко, орієнтовна вартість ремонтних робіт оцінюється фахівцями у понад 11 млн. грн.

Наразі частина приміщень комплексу перебувають у вкрай незадовільному стані. Зокрема, потребують невідкладного ремонту тренажерні зали, кімнати для проживання спортсменів, спортивні трибуни та легкоатлетичний манеж. Якщо врахувати останнє зростання тарифів на комунальні послуги, то ситуація з фінансуванням цієї установи можна назвати катастрофічною.

У Гребінку приїздили керівники різних рівнів, профільна постійна комісія обласної ради, проводилися наради та засідання, проте з певних причин вирішити питання по суті так і не вдалося.

Не зважаючи на прийняте у 2014 році Гребінківською міською радою рішення «Про безоплатну передачу із комунальної власності територіальної громади міста у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Полтавської області цілісного майнового комплексу спорткомплексу міста Гребінки», а також рекомендацію профільної комісії обласної ради попереднього скликання - прийняти об’єкт у спільну власність територіальних громад області, проект рішення з даного питання на обласну раду так і не був внесений. Головна причина - обмеженість коштів в обласному бюджеті.

Голова райдержадміністрації Віталій Роспопов поінформував, що дану проблему озвучили на парламентських слуханнях «Шляхи розвитку фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади», відповідне Звернення до Міністерства молоді та спорту надіслав народний депутат України Тарас Кутовий. За результатами звернення, в облдержадміністрацію надійшов лист за підписом Міністра молоді і спорту України Ігоря Жданова, в якому зазначено, що «Мінмолодьспорт готовий розглянути пропозиції про передачу комунального закладу «Спортивний комплекс міста Гребінка Полтавської області у державну власність з подальшим віднесенням до сфери управління Міністерства молоді і спорту». Отже, є надія, що спорткомплекс приймуть у державну власність та фінансуватимуть з державного бюджету. Втім, за словами голови районної ради Валерія Зінченка, потрібно нівелювати можливі ризики – громада, насамперед, має бути упевнена, що новостворена база для тренувань олімпійців чи паралімпійців не завадить жителям міста і району й надалі користуватися спорткомплексом.

Отже, якщо до 15 липня Міністерство молоді та спорту України не надасть гарантії щодо приймання у державну власність спорткомплексу у Гребінці, комісія рекомендує обласній державній адміністрації створити на базі комунального закладу «Спортивний комплекс м. Гребінка» обласну Дитячо-юнацьку спортивну школу, відтак – забезпечити прийом спортивного комплексу в обласну комунальну власність та його фінансування з обласного бюджету.

За інформацією начальника управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Олександра Буцького, у літній період оздоровлення юних мешканців Полтавщини проводитиметься у 30 позаміських дитячих закладах, з яких 16 належать до комунальної власності, 2 – до державної, 12 – до приватної, 8 закладів відносяться до позашкільної освіти. Окрім цього, при школах працюватимуть 671 дитячий заклад відпочинку з денним перебуванням, 52 табори праці та відпочинку, 9 наметових містечок.

До теми: Спорткомплекс у Гребінці хочуть зробити однією з основних баз підготовки спортсменів

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter