У білицькому свинокомплексі почався масовий мор свиней

Суспільство
Ольга Матвієнко16 серпня 2016 о 08:01865 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У білицькому свинокомплексі почався масовий мор свиней
​Місцеві жителі досі блокують доступ до підприємства.

У білицькому свинокомплексі почався масовий мор свинейСвинокомплекс у Біликах. Фото із соцмережі

Не дивлячись на те, що на рівні обласної влади та керівництва підприємства «Сільські традиції» вирішили призупинити роботу свинокомплексу, місцеві мешканці продовжують блокувати прохід у свинокомплекс.

Як повідомляє видання УНН-Центр із посиланням на прес-офіцера Кобеляцького райвідділу поліції Катерину Смагу, досі вдалося лише розблокувати проїзд по трасі біля підприємства.

– Із четверга триває блокування свинокомплексу. Усі входи-виходи на підприємство досі заблоковані. Вдалося розблокувати лише рух на проїжджій частині траси біля свинокомплексу, − зазначила Катерина Смага.

За її словами, кілька десятків місцевих жителів чергують, змінюють один одного, не пропускають автомобілі до свинокомплексу і не випускають транспорт звідти.

Катерина Смага додала, що два патрульних екіпажі поліції постійно чергують біля людей та забезпечують охорону правопорядку. Через блокування на свинокомплексі почався масовий мор свиней.

Зараз представники влади, семеро представників керівництва свинокомплексу та представники громади ведуть переговори, як вийти з цієї ситуації та знайти компроміс. Керівництво «Сільських традицій» говорить, що вони взмозі вивозити лише по 500 свиней у день, мітингувальники вимагають вивозити по 1000 тварин щоденно.

Валерій Головко, голова Полтавської ОДА, звернувся із заявою щодо ситуації навколо свинокомплексу ТОВ «Сільські традиції» у Біликах:

«Щоб не було викривлення інформації, маніпуляцій, спроб піаритися на проблемі та нагнітати ситуацію, яка склалася в Біликах, констатую факти. Існує потужний свинокомплекс, керівництво якого ігнорує зобов’язання, взяті під час будівництва та експлуатації підприємства, і соціальні зокрема. Екологічна проблема в Біликах існує і, на жаль, ігнорується керівництвом ТОВ «Сільські традиції».

З іншого боку, громада Біликів вважає, що підприємство наносить непоправної шкоди довкіллю та здоров’ю місцевих мешканців, і вже не перший рік вимагає його закриття.

Саме тому сьогодні я провів робочу нараду, на якій розглядалася ситуація навколо діяльності свинокомплексу. На нараді були присутні керівництво ТОВ «Сільській традиції», представники відповідних служб, і Державної екологічної інспекції зокрема. Саме вона ініціювала перевірку діяльності підприємства у сфері дотримання чинного екологічного законодавства, за результатами якої і виноситиме рішення про подальшу роботу підприємства чи про призупинення його діяльності.

Таке рішення – не норма, а виняток із правил. Адже обласна влада опікується поліпшенням інвестиційного клімату, підтримує та всіляко сприяє підприємцям, які прагнуть вкладати кошти в економіку області. Проте жодні кошти не варті людського здоров’я, а тим більше – життя. І коли підприємство відверто ігнорує думку громади, доводиться вдаватися до принципових заходів. Не слід також забувати і про декількатисячне поголів’я свиней, яке на сьогодні утримується на підприємстві. Ми не можемо ставити життя тварин у залежність від недобросовісного керівництва, щоб не отримати в Біликах ще більшу екологічну проблему».

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter