У Більську знайшли близько 30 золотих виробів скіфів

Суспільство
Ольга Матвієнко31 липня 2016 о 10:362506 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Більську знайшли близько 30 золотих виробів скіфів
Це одна з найбільших археологічних знахідок сучасності у Гелоні.

У Більську знайшли близько 30 золотих виробів скіфівЗолоті прикраси скіфського городища Гелон. Фото із соцмереж

Сенсацією завершилися цьогорічні археологічні розкопки на всесвітньо відомому Більському городищі, що у Котелевському районі. Там харківські науковці знайшли унікальне для лівобережжя України скіфське золото. Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Лтава».

Місто Гелон почали вивчати науковці сто десять років тому. За цей час тут працювало чимало різних експедицій, але нікому ще не вдалося знайти таку кількість золотих прикрас. Коштовності просто сипалися з одного майже непримітного, невиразного кургану на некрополі Скоробір. Це сталося в останній день роботи експедиції – розповідає її керівник Ірина Шрамко:

– Ми їхали сюди на курган, а телефоном Станіслав Анатолійович сказав, що знайшли золоту бляшку із зображенням козлика. Я думала, що він жартує.

– Я ніколи не знаходив стільки золота. Одного разу знайшов бляшку розміром сантиметр на сантиметр, а тут їх кілька десятків, – розповідає Станіслав Задніков, старший науковий співробітник музею археології Харківського національного університету імені Каразіна.

Витривалі археологи настільки втомилися, що визбирували золоті прикраси лежачи. Як і більшість курганів, цей був пограбований ще за скіфських часів.

Читайте також: Скіфське городище Гелон стане туристичною перлиною Полтавщини

Нагадаємо, що на сесії Полтавської обласної ради 26 липня із обласного бюджету виділили 490 тисяч гривень управлінню культури на купівлю матеріально-технічних засобів для закладів, які займаютсья вивчення пам’яток археології Полтавщини.

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter