Сесія Полтавської обласної ради: газу не дали, сесію не закрили (трансляція)

Влада
Ольга Матвієнко26 липня 2016 о 16:382660 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Сесія Полтавської обласної ради: газу не дали, сесію не закрили (трансляція)
Сесію обласної ради оголосили відкритою.

Сесія Полтавсьої обласної ради: текстова трансляціяСесію Полтавської обласної ради відкрили. Фото Ольги Матвієнко

26 липня депутати Полтавської обласної ради зібралися на чергову сесію.

10.10 Пленарне засідання дев’ятої сесії обласної ради сьомого скликання оголосили відкритою.

10.20 Голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький та голова облдержадміністрації Валерій Головко вручили відзнаки. Зокрема, нагрудним знаком «За вірність народу України» І ступеня посмертно відзначили Мирослава Кабушку. Нагороду отримав його батько.

Нагадаємо, ще перед сесією у Полтаві одночасно відбулися чотири мітинги.

10.26 На початок роботи зареєстровані 65 депутатів. На порядок денний

Нагородження продовжується. Учасникам проміжних виборів на Полтавщині вручають грамоти обласної ради «За активну участь у виборчому процесі». У виборах не перемогли, але хоч грамоти отримали.

До трибуни вийшла Надія Кривчун, голова Чорнухинської районної ради:

– Ви знаєте, що у нашому краї стихія завдала великої шкоди. Хочу висловити вдячність усім службам, депутатам, які вже на наступний день надали нам допомогу. Хочу вручити подяку від Чорнухинського краю депутатам, обласної ради, які відгукнулися на нашу біду, – Олександру Біленькому, Василю Стасовському, Олександру Суханову, Ірині Степаненко, В’ячеславу Мінязєву, Юрію Тимосі, Роману Товстому, Олександру Трухіну, Дмитру Спатару, Віталію Кабачку, Мухтарову Фахраддіну Аладдін-огли, Валерію Капленку, Геннадію Коваленку, Андрію Пісоцькому.

Про екологію і тарифи

10.40 Депутати голосують за порядок денний. Додатково в порядок денний внесли питання про Положення про електронні петиції до Полтавської обласної ради. Нагадаємо, що зараз у полтавців є можливість подавати електронні петиції до міської ради.

У залі присутні представники селища Білики Кобеляцького району, яке вже кілька років страждає від екологічного лиха, викликаного свинокомплексом. Люди вчергове звертаються до обласної ради із проханням вирішити цю проблему. Мешканці селища постійно живуть у смороді.

Мешканці Біликів

10.53 До порядку денного внесли звернення депутата Віктора Щурова до Верховної Ради з проханням розглянути та офіційно засудити окупацію Західної України Польською республікою в 1919-1920 роках. Вірогідно, що таке звернення викликане тим, що Польський сейм 22 липня затвердив день пам’яті жертв Волинської різні, звинувативши у трагічних подіях українських націоналістів того часу, пише видання ZN,UA.

11.09 Слово узяв народний депутат Ігор Мусійчук. Загалом його виступ містить безліч популістських тез. Він фактично наголошує, що депутати повинні звернути увагу на ті питання, які й так внесені до порядку денного – про газ, екологію. При цьому кілька разів наголосив, що він висловлює позицію Радикальної партії Ляшка. Насамкінець, закликав депутатів працювати чесно:

– Звертаю увагу на неприпустимість порушення регламенту, закону про місцеве самоврядування, і прошу голову організувати роботу обласної ради, щоб депутати могли зібратися раніше і обговорити питання, а хто не може прийти раніше – хай складає мандат..., – приблизно в такому дусі тривав п’ятихвилинний виступ Мусійчука.

Наступним виступив нардеп Андрій Река:

– Питання, пов’язані з екологією, повинні бути розглянуті, адже це наше життя і майбутнє, – зазначив він. Река зосередив увагу на екологічній катастрофі у селі Білики, необхідності створення комісії, яка врешті змогла б об’єктивно оцінити ситуацію на місці.

У своїй беззаперечній підтримці мешканців Біликів від імені «Свободи» запевнив Анатолій Ханко, заступник голови Полтавської обласної ради.

– Пора закривати це підприємство і перестати гратися із фірмою, яка фінансує російську армію, – сказав Ханко. Хоча білицький свинокомплекс можна звинуватити багато в чому, відомі факти, коли «Ясні зорі» надавали підтримку армії українській. Зокрема, волонтери Полтавського батальйону небайдужих отримували м’ясо, кошти, та речі від цієї фірми.

11.27 Руслан Богдан виступив із переможною промовою:

– Я приємно задоволений тим, що люди зрозуміли, що Батьківщина бореться за збереження нації. Бо наша влада робить усе, щоб знищити людей. Я особисто знаю Президента, але мені соромно за те, що робить центральна влада і влада тут на місцях.

Насамкінець Богдан пообіцяв обласній владі сюрприз.

Нагадаємо, що під час виборів у 151 окрузі саме штаб Руслана Богдана опинився у центрі скандалу.

11.51 За пропозицією Євгена Холода, заступника голови Полтавської обласної ради, питання Біликів перенесли на початок порядку денного.

– Була виїзна комісія, прийняли рішення про подальшу долю свинокомплексу. Одноголосно постановили, що цей свинокомплекс повинен бути закритий. Але все повинно бути в рамках закону. Ми пропонуємо звернутися до екологічної інспекції, яка повинна прийняти рішення про закриття підприємства, – звернувся Холод.

44 депутата із 67 присутніх підтримали звернення.

Так само наступним розглядають питання щодо ситуації у Сенчі Лохвицького району. Рішення прийняли.

12.10 51 голосом депутати підтримали звернення депутатів до Верховної Ради та Кабміну щодо врегулювання проблем із підвищення тарифів.

12.23 Депутати голосують за зміни до програми соціального захисту населення. Виділили 212 тис грн на підтримку статутної діяльності громадських організацій атовців.

Про спортивні майданчики

13.00 Депутати розглядають внесення змін до обласної програми розвитку культури та спорту на 2012-2016 роки.

Із цієї програми пропонують вилучити 6 млн грн, закладені на централізовану закупівлю спортивних майданчиків. Гроші планують передати до іншої частини бюджету, звідки їх порівну розподілять на міста та райони області – по 200 тис грн кожному. Це пояснили тим, що зараз за програмою майданчики між районами розподіляються за депутатською квотою. Грубо кажучи, за округами, від яких обиралися депутати. Проте тоді виникає проблема, якийсь округ отримає 5 маданчиків, а якийсь – 1. Водночас, можливо, якомусь району не потрібно встановлювати 5 майданчиків, а потрібен один. Інші ж 150 тисяч зможуть витратити на фінансування, наприклад, медичної чи освітньої галузі. Цю пропозицію внесла Ірина Степаненко.

Проти виступив Іван Близнюк:

– Ці гроші потрібно витратити на майданчики, програма була написана під це і ні під що інше.

Близнюку намагаютсья пояснити, що програму закупівлі спортивних майданчиків в області ніхто не чіпає. Той своєю чергою зазначає, що питання не розглядали на профільній комісії з питань спорту.

– Ми зараз просто беремо 6 мільйонів і відправляємо їх у райони. Якщо ми зараз підтримаємо пропозицію Ірини Степаненко, то Диканька і Кременчук отримають однакову суму коштів. і мова вже не йде про закупівлю майданчиків. Чим більше ми зараз вкладаємо у спорт, тим менше будемо витрачати на медицину в майбутньому, – виступив Анатолій Ханко.

Андрій Пісоцький зазначив:

– Зараз не годиться витрачати кошти із обласного бюджету на встановлення гойдалок в округах, коли райони ці кошти можуть витратити на вирішення нагальних проблем.

– Ми програму підтримаємо, але ми ці самі кошти виділемо як дотацію. яку райони зможуть витратити так, як їм вигідніше, – наголосила Ірина Степаненко.

Аби уникнути подальшого обговорення, Біленький поставив пропозицію Степаненко на голосування. Пропозицію не підтримали.

– Отже, зараз ми голосуємо питання в цілому без цієї пропозиції, без 6 млн грн додаткового фінансування, ж сказав Біленький. Після чого у залі зчинилася буча.

Першим своє незадоволення вистовив Анатолій Ханко. Адже багато депутатів у залі елементарно заплуталися, куди і які кошти виділяються і розподіляться.

Біленький поставив пропозицію про перерозподіл 6 млн грн на переголосування, але вона знову не отримала підтримку.

13.30 Депутати розглядають комплексну Програму щодо забезпечення законності та правопорядку.

– Не розумію, чому ми виділяємо кошти на поліцію, не говоримо про СБУ, але ми виділяємо на тил, коли йде війна. Чому в нас немає програми підтримки військкоматів, – поставив питання Ханко.

Калюжний зазначив, що програму подали на ознайомлення надто пізно і голосувати за неї без попереднього прочитання не можливо.

Проте рішення прийняли.

13.35 Депутатам зопропонували виділити додатково субвенцію Гадяцькому в розмірі 1,6 млн грн на реконтрукцію каналізаційного колектора та придбання мобільного сортувального комплексу твердих побутових відходів.

Рішення прийняли.

Анатолій Ханко знову виступив з приводу виділення 6 млн грн.

– У цьому залі з діякими депутатами не можна домовитися, вони в останній момент намагаються ламати. Це повинна бути цільова спортивна субвенція, ніяких інших варіантів не може бути.

Дуже прикро, що такий інцидент з’явився у цій сесійній залі. Ви створили прецидент, коли одна комісія може бути важливішою за другу. Це – апокаліпсис. Завжди профільна комісія мала перевагу щодо захисту тієї чи тієї ініціативи, а бюджетна слідкувала за використанням коштів, – резюмував Валерій Головко. – Не робіть дурниць і поважайте один одного.

Зміни до бюджету

13.40 Розглядають зміни до обласного бюджету на 2016 рік.

Згідно зі змінами, із загального фонду бюджету на вирішення нагальних питань отримують:

– міста обласного значення – по 1 млн грн,

– районні бюджети – по 500 тисяч гривень.

Рішення прийняли.

490 тис грн виділять управлінню культури на купівлю матеріально-технічних засобів для закладів, які займаютсья вивчення пам’яток археології Полтавщини.

На ремонт Кременчуцького онкологічного диспансеру виділили 2,5 млн грн.

Підтримка малого бізнесу, але без грошей

14.00 Депутати спробували повернутися до затвердження питання Про обласну Програму розвитку малого і середнього підприємництва на 2016 – 2017 роки. Цього разу мова йшла вже про те, щоб затвердити документ, прибравши із нього пункти фінансування.

Дехто із депутатів стверджує, що не функція обласної влади займатися таким бізнесом і фінансувати його. Запропонували програмі

– На розробку цієї програми витратили достатньо часу, запросили до обговорення представників усіх зацікавлених кіл, у тому числі, із депутатського корпусу. Програма була ретельно обговорена і винесена на голосування, – виступив Валерій Головко. – Як би ми зараз ставилися до європейської спільноти, якби нам допомагали лише гаслами без виділення фінансування? Отак на нас зараз будуть реагувати підприємці, бо ми їм допоможемо, але тільки порадою. Допомога повинна бути фізичною.

Проте не дивлячись на всі «за», програму так не затвердили.

Про трудові контракти із керівниками комунальних підтриємств

14.20 Розглядають питання Про внесення змін до Положення про порядок призначення на посаду та звільнення з посади керівників підприємств (установ, організацій, закладів), які належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ і міст області, укладення та розірвання з ними контрактів, затвердженого рішенням обласної ради № 132 від 14.06.2016 р.

Анатолій Ханко запропонував укладати контракти на 1 рік, після чого відправляти керівників на конкурс, після якого керівники змужуть займати посади і 3, і 5 років.

– Контракт на 1 рік 0 це просто неможливо, людина просто нічого не встигне зробити на посаді, – зазначила Людмила Овчаренко.

Її підтримав і Андрій Пісоцький.

Програму проголосували. Розпорядження про проведення перших конкурсів вже є на сайті обласної ради.

Про газ

На порядку денному 14 питань Про звернення Державної служби геології та надр України щодо погодження надання без проведення аукціону спеціальних дозволів на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку, з подальшим видобуванням (промисловою розробкою) газу природного, конденсату, нафти у Полтавській області.

– На профільній комісії прийняли рішення про відмову в наданні погоджень, адже громади, на території яких добувається газ, потерпають від наслідків такої діяльності. Тому наша пропозиція, поки Верховна Рада не прийме закон про те, щоб не менше 5% ренти залишалися у місцевих бюджетах, ми не будемо надавати погодження, – виступив Сергій Мамоян, голова комісії з питань ПЕК.

Проте зазначили, що по 3 зверненнях рішення повинне бути позитивним, адже мова йде про розширення вже діючого видобутку.

– Сьогодні ми найчастіше чуємо три тези. Перша про те, що громади стурбовані. Але професія газовика така ж престижна, як професія хлібороба. У нас працює 9 тисяч людей, які повинні годувати свої родини. крім є багато обслуговуючих підприємств, а отже можна сказати, що ми є бюджетоутворюючим підприємством. Гозові родовища мають життєвий цикл, вони старіють. І тому без розробки нових родовищ, галузь може просто зникнути. Багато запитань стосуються екології. Так от законопроект №3038, прийняття якого ми чекаємо, щодо залишку рентної плати в області, дозволить підтримувати й навколишнє середовище. Ще лунають закиди про недовіру, ніби ми прийшли красти. Але ми відкриті до діалогу. Ми запропонували обласній раді створити робочу групу по СРП, так званих договорах розподілу продукції, – Юрій Нагорний, представник ПАТ «Укргазвидобування».

Проте не дивлячись на всі аргументи, ні нових площ, ні розширення меж діючих «Укргазвидобування» не отримало.

Після голосування по надрах, депутати прийняли ще кілька питань. Після чого розійшлися на перерву до п’ятниці.

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter