У Полтаві будують громадський простір просто неба

Суспільство
Ольга Матвієнко3 вересня 2016 о 14:151684 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві будують громадський простір просто неба
​Сцену та майданчик розмістили неподалік музичного училища.

Майданчик, де проходитимуть культурні заходи, вільний від алкоголю та тютюну – перший подібний у Полтаві.

У Полтаві будують громадський простір просто небаФото Ольги Матвієнко

Із ініціативою збудувати літню сцену та впорядкувати територію навколо виступила громадська організація CITY lab. Розташовуватиметься відкрита громадська арт-платформа між музичним училищем імені М. Лисенка та Краєзнавчим музеєм по вулиці Соборності.

До початку робіт тут була пустка, поросла бур’янами. А вже незабаром з’явиться сцена і дерев’яний подіум. Роботи розпочали 2 вересня, вкластися планують у триденний термін.

– Концепцію проекту розробили у CITY lab. Але не можна сказати, що вона оригінальна. У кількох організацій, окремих активістів вже були пропозиції щодо впорядкування цієї території, навіть подавали проект на включення у бюджет участі, але реалізації він так і не отримав, – розповідає Ірина Садовнікова, представник громадської організації CITY lab.

У Полтаві будують громадський простір просто небаІрина Садовнікова

Локація матиме назву «Твій простір». Назву обрали неспроста, тим самим проголошуючи – це простір усієї полтавської громади, куди може прийти кожен зі своїми ідеями, своїми проектами, концертами тощо.

– Ми намагаємося якомога активніше залучати людей – і на етапі проектування, і на етапі будівництва, і на етапі проведення майбутніх заходів, – зазначила Ірина Садовнікова.

Кошти на реалізацію отримали від міжнародного фонду «Відродження», перемігши у конкурсі. Загалом – 120 тисяч гривень. На рівні ж міста допомогли із встановленням ліхтаря над майбутньою сценою, покосили траву, обіцяють встановити урну. І, звичайно ж, надали дозвіл на розміщення тимчасової споруди, поки – до кінця вересня.

– На зиму ми майданчик приберемо, навесні знову зберемо. Цієї осені подивимося, як люди будуть реагувати на заходи, які тут проводитимемо. Буде такий експеримент. Хочемо врахувати й інтереси людей, які тут живуть, і тих, які тут збиратимуться, – говорить Ірина.

У Полтаві є «Арт-платформа 11», але, за словами активістів, розташована у колишньому виробничому цеху, вона ідеально підходить саме для закритих заходів, виставок. Відкриті ж майданчики – у Павленківському парку та у парку «Перемога» – не користуються великим попитом. У центрі ж міста більше шансів залучити до заходів велику кількість людей.

У Полтаві будують громадський простір просто небаМайбутня сцена

До будівництва безпосередньо долучаються не тільки активісти CITY lab, а й приватні підприємці, які виділяють майстрів, громадська організація «Полтавська платформа», і просто небайдужі полтавці. Наприклад, сьогодні на будівельному майданчику до роботи долучилися ультрас «Ворскли», хлопці із цивільного корпусу «Азов» – усі відгукнулися на заклик у соціальних мережах про необхідність волонтерів для будівництва громадського простору.

– На цьому місці була пустка, тепер, завдяки незалежним людям тут облаштують простір для творчих колективів – для музичних, танцювальних. Своїм прикладом ми показуємо, що можна робити і будувати своїми руками, змінювати простір навколо нас самотужки, – говорить Олексій Сердюк, який долучився до будівництва.

У Полтаві будують громадський простір просто небаОлексій Сердюк

Не зовсім депутатською роботою вирішив у вихідний зайнятися Вадим Ямщиков, депутат Полтавської міської ради.

– Такі проекти вкрай важливі для розвитку міста. Мене дуже вразили подібні майданчики у Польщі. У місті Люблін на одному із мостів облаштували щось подібне – сцену, поставили бочки, там грають джаз, молодь відпочиває. Це виглядає круто, таких ініціатив направду дуже не вистачає у Полтаві. Більшість заходів проводять на якомусь офіційному рівні, а тут молодь матиме місце для вираження, для просування своїх рухів, громадських ініціатив. Таким чином ми маємо ще й альтернативу проведенню часу з алкоголем, залучаємо до здорового відпочинку, – розповів він.

Відкриття запланували на 17 вересня. Програма заходу ще не відома, але таким чином планують показати приклад, що тут відбуватиметься. 22-25 вересня спільно з Інститутом розвитку міста проведуть кількаденний захід «Майстерня міста».

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter