У Полтаві представили патрульну поліцію: репортаж з присяги (фото та відео)

Суспільство
Юлія Обелець5 березня 2016 о 16:064037 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві представили патрульну поліцію: репортаж з присяги (фото та відео)
5 березня у Полтаві патрульні поліцейські присягнули на вірність України.

Вже цієї ночі частина з 245 новобранців вийдуть на своє перше 12-годинне патрулюванням містом. Полтава – 16-те місто, де патрульні поліцейські офіційно приступили до служби. Приймати присягу в полтавських поліціянтів, як і на відкриття набору, прибули прем’єр-міністр Арсеній Яценюк та міністр МВС Арсен Аваков.

У Полтаві представили патрульну поліцію репортаж з присяги (фото та відео)

Із місця події

Подія національного масштабу в духовній столиці проходила на площі перед облдержадміністрацією. Випускників полтавської патрульної поліції вишикували у шеренги – у новій формі, з піднятими головами, руками позаду вони вистояли всю урочисту частину. Поруч напівколом виставили службові автівки.

Церемонію розпочали зі складання присяги, текст якої зачитував начальник управління патрульної поліції міста Полтава 34-річний Віталій Мельничук. Випускники ж повторювали виголошені ним рядки. Після цього виконали Гімн України.

До слова, Віталія Мельничука, зі слів речника обласної поліції Юрія Сулаєва, призначили начальником полтавських поліціянтів за два дні до презентації патрульних поліцейських у місті.

– Пам’ятаю червень 2014 року, тоді бійці батальйону МВС «Полтава» отримали перше бойове завдання в Артемівську, – звернувся до патрульних поліцейських Полтави Арсен Аваков. – Потім були бої по всьому фронту. Я починаю з цього промову тому що, коли мене запитують, якою буде нова поліція, відповідаю: такою, як були ці хлопці, які встали і пішли захищати країну. Сьогодні у складі нової патрульної поліції Полтави 245 чоловік, серед них 36 брало участь у АТО, більшість саме з батальйону «Полтава». Це ветерани, яким по 25 років.

Прем’єр-міністр у своєму виступі наголосив про потребу поліції у довірі народу. Згадав про столичного поліцейського Олійника, якого звільнили з-під варти саме завдяки підтримці суспільства. У черговий раз наголосив, що патрульні отримуватимуть зарплатню 8-10 тисяч та привітав жінок з прийдешніми святами.

У Полтаві представили патрульну поліцію репортаж з присяги (фото та відео)Жителька Полтавщини служить в стиличній поліції. Приїхала з дітьми привітати колег.

– Ми почали і вже реалізовуємо реформу радянської міліції, – сказав Арсеній Петрович. – Вони прийняли для себе рішення пожертвувати собою задля безпечної країни, задля спокою міста Полтава, аби ви (звернувся до полтавців, – автор) безпечно ходили вулицями, а в країні панував закон. Кожен з цих поліцейських потребує вашої допомоги й підтримки. Українська поліція потребує допомоги суспільства. Окремо звертаюсь до жінок-поліцейських у переддень весняних свят, адже вони складають 20 відсотків полтавської патрульної поліції. Вітаю вас, ми знаємо скільки лежить на ваших плечах.

Очільник області нову поліцію назвав «новою філософією»:

– Нова поліція – це не проста нова форма та обличчя, в це нова філософія, – зауважив Валерій Головко, голова Полтавської ОДА. – На ваші плечі (до поліції, – автор) сьогодні «впало» навантаження за безпеку наших мешканців. Хочу, щоб рівень довіри, який нині вже має національна поліція, був вищим.

Міського голови Олександра Мамая на події журналісти «Кола» не помітили. Натомість була секретар міської ради Оксана Деркач.

До слова, рідних та друзів випускників полтавської поліції на саму площу пустили вже після закінчення офіційної частини, коли захід покинули поважні гості. Тобто глядачі повинні були спостерігати за всім здалеку, стоячи довкола площі перед будівлею ОДА, і дивитись у спини новобранцям з жетонами. Фактично вся церемонія адресувалась не народу, якому має служити поліція, а чиновникам.

Із вуст випускників патрульної поліції Полтави

Самі ж новобранці твердять, що цілком готові до служби і хочуть виправдати сподівання громади. Говорять, що навчання було нелегким, але цікавим. І хоча тривало воно всього два місяці, встигли за цей час тісно потоваришувати між собою. Серед новобранців правоохоронної системи чимало випускників педуніверситету.

– Навчання було дуже цікавим, можливо, тому, що були мотивовані викладачі, а ми зацікавлені, – розповів інспектор патрульної поліції Іван Лаврусенко, який має і фах вчителя історії та правознавства. – Час був обмежений, але інтенсивність була високою. Найбільше у нас виникало питань, пов’язаних з протиріччями у законодавстві. Складнощів не було, єдине, що хотілось, аби навчання тривало довше. Побоювань щодо роботи немає, хіба трішки хвилювань щодо того, щоб вчасно згадувати та застосувати свої знання.

Присягу патрульного поліцейського сьогодні складав і вчитель фізичної культури Дмитро Шульга:

– Пішов до поліції, бо підтримую реформу і хочу змін у нашій країні. У навчанні тяжко давалась теорія, а от практика для мене була легшою. Уже завтра, 6 березня, я заступаю на службу.

Інспектор Ольга Трохименко пішла із журналістики у поліцію, аби люди повірили у справедливість. Говорить, що аби не підтримка чоловіка, то навряд чи в неї все вийшло.

– Ми вже маємо свідоцтво про отримання кваліфікації поліцейського. Навчання було дуже цікавим і насиченим, хоча на початку дуже тяжко все давалось. Важко було налаштуватись на новий графік: 6 днів на тиждень з 8-ї і до 18.30. Проте ми втяглись і стали, як одна родина. Вчилися допомагати один одному. Найважливішими аспектами у навчанні була тактична та вогнева підготовка, адміністративна відповідальність. Під час навчання я познайомилась з дуже багатьма гарними людьми. У першу чергу хочу подякувати нашим викладачам, які вкладали в нас свій час, душу, та передавали знання. До речі, після школи я навчалась у педуніверситеті на відділенні журналістики, то ті роки були менш насиченими, ніж ці два місяці навчання на поліцейського. Я йшла в поліцію, аби щось змінити, щоб люди вірили у справедливість, жили у захищеній державі, а діти зростали у добробуті. А ще я дуже вдячна своєму чоловікові, який підтримав мій вибір і допоміг мені реалізувати мою мрію. За все, що було зроблено за цей час, я вдячна саме йому, – сказала інспектор Ольга Трохименко й побігла обіймати чоловіка.

Квартири у подарунок

На випускному патрульної поліції учасникам АТО з лав правоохоронців вручали сертифікати на 2-х та 3-кімнаті квартири.

– Ми потрусили трішки НАК «Нафтогаз України» і маємо 50 квартир. 5 з них вручили сьогодні, ще 45 вручать згодом працівникам правоохоронних органів, поліції, – учасникам АТО. Хочу, щоб голова області взяв це питання під особистий контроль, аби у цих оселях був відповідний ремонт, і ми заселили наших хлопців та їхні сім’ї,– промовив Арсеній Яценюк.

Патрульних поліцейських, а саме учасників АТО, привітали і бійці з батальйону «Полтава». Вони разом з дітьми вручили їм патріотичні стрічки та запустили голубів у небо, як символ миру.

У Полтаві представили патрульну поліцію репортаж з присяги (фото та відео)

Коли завершились урочистості, всі присутні мали змогу сфотографуватись з новобранцями нацполіції. Хто не встиг, має можливість зробити це згодом, оскільки вже сьогодні, 5 березня, о 21 годині випускники поліції першої роти вийдуть патрулювати містом.

Базуватимуться патрульні поліцейські у будівлі колишньої ДАІ Полтавщини.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter