У Полтаві продавали гігантський диво-часник: 30 гривень за зубок

Суспільство
Ніна Король5 серпня 2016 о 17:022762 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві продавали гігантський диво-часник: 30 гривень за зубок
На Святі меду в обласному центрі можна було побачити велетенський часник: відвідувачі дійства не минали ятку, де продавали такий крам біля меду.

Такий часник продавали в Полтаві сьогодні на Святі меду. Фото Ніни Король

Його один зубок більший за голівку звичайного часнику. Сорт цей зветься елефант, або слоновий часник. Існує ще й інша назва – рокамболь.

– Він походить за Канади, гарно у нас росте, бо ж кліматичні умови схожі, – розповіла Наталія Полулях, продавчиня диво-часнику, котра представляє «Ліана сад», полтавський розплідник. – Я хобі своє перетворила на бізнес. Це були клематиси, а нині розплідник вийшов на виноград і часник. Це було 2 роки тому. Елефанту цьому 3 роки, ми його привезли з виставки з Києва.

Оскільки продукцію, у яку вкладаєш кошти і сили, варто вдало продавати, тож мають бути ринки збуту. Наталя збуває рокамболь на всіляких виставках, на яких буває разом із родиною (вони пасічники).

Один зубчик у Полтаві Наталя продавала по 30 гривень. Ціна голівки – залежно від кількості зубків. Можна було купити і діток (наросли біля цибулини внизу), із них виросте потім зубчик, а вже із зубчика велика часничина. Кілограмами такий крам Наталя не продає, бо ж дорого, мало хто собі може купити.

Полтавці із захопленням сприймали рокамболь. Чимало Наталя й продала сьогодні, бо на момент спілкування з журналістом ящик з-під часнику спорожнів.

Для порівняння: звичайний часник у магазинах Полтави продають по 60-100 гривень за кілограм.

Довідка

У Німеччині, Франції, Данії ця культура має самостійну назву – рокамболь. На родючих ґрунтах маса головки рокамболя може досягати 400 г, а кожен зубок може важити 50-80 г, тому в нашій країні його називають гігантським часником, а в США - слонячим гігантським часником (Elephant Giant Garlic).

Подробиці

В інтернеті на спеціалізованих сайтах пишуть, що насправді рокамболь – зовсім не великий часник, а культурні форми цибулі причасничної (Allium scorodoprasu). Звичайно, відмінності не обмежуються розміром цибулин. Рослини у рокамболя теж більш потужні, зубків в голівці мало (2-6), смак напівгострий, а запах не такий різкий і не дуже часниковий. Крім того, на денці цибулин у нього утворюються численні дрібні цибулинки-дітки (як у гладіолусів), що зовсім не властиво часнику.

Рокамболь поширений в культурній формі й зустрічається в природній флорі в Південній Європі, в тому числі в Криму та на Північному Кавказі, а також в Центральній і Південно-Східній Азії. В їжу використовують молоде листя і цибулини, в тому числі в солоному, маринованому і сушеному вигляді.

Завтра на Святі меду біля театру ім. М.в. Гоголя можна буде побачити цей часник на власні очі. А також розжтитись на мед, медовуху та інші продукти бджільництва.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter