У Рунівщині сільського голову женуть з посади через землю

Суспільство
Надія Труш10 серпня 2015 о 09:3334161 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Рунівщині сільського голову женуть з посади через землю
У селі Рунівщина Полтавського району кілька місяців триває гучний скандал через землю. Селяни і депутати розділилися на два табори.

Сільський голова Володимир Сухаренко. фото Надії Кучер

6 серпня відбулася позачергова сесія Рунівщинської сільської ради. Головне питання, яке стало яблуком розбрату між селянами – про недовіру сільському голові Володимиру Сухаренку. Конфлікт виник через незаконне використання земель громади без погодження місцевої влади. Частина депутатів звинувачують сільського голову у преміюванні депутатів (у тому числі і себе) та використанні великої кількості бензину для службового авто. Сільський голова Володимир Сухаренко у свою чергу відмовляється надати дозвіл на виготовлення проекту землеустрою на земельні ділянки, що знаходяться під виробничими будівлями ПП «Альфа-Капітал». Саме через діяльність цього підприємства й виник конфлікт інтересів.

Місцеве підприємство не платить у сільський бюджет

Місяць тому ситуацію уже обговорювали на виїзному засіданні колегії Громадської ради при Полтавській обласній раді, але марно. Потреба проведення такого засідання виникла через непрозорі механізми виділення землі, незаконне використання приватним підприємством «Альфа-Капітал» земель запасу Рунівщинської сільської ради та несплату до сільського бюджету орендної плати за користування землею. Володимир Сухаренко називає конфлікт, який виник через його відмову змінити цільове призначення землі, спробою зробити у Рунівщині переворот. Місцева влада вирішила знайти порозуміння із «Альфа-Капіталом» та досягти компромісу: змусити сплатити борг та легалізувати будівництво. На позачергову сесію прийшли селяни та представники Громадської ради про Полтавській облраді. До речі, селяни створили об’єднану територіальну громаду. Проте юридично вона ще не зареєстрована.

Сільського голову хочуть відправити у відставку

7 депутатів вимагають від сільського голови, який займає посаду другий термін поспіль, достроково скласти свої повноваження. Аргументують вимоги зловживанням службовим становищем. Сільський голова звинувачення відкидає і просить депутатів-опозиціонерів визнати конфлікт інтересів. Депутати, які виступають проти очільника села, працюють на підприємстві «Альфа-Капітал». Володимир Сухаренко припускає, що ця частина депутатів змушена виконувати розпорядження керівника підприємства, Олександра Павлюченка. Депутат Тетяна Курзак від імені своїх колег зачитала звернення:

– Вважаємо за необхідне поставити питання на позачерговій 34-й сесії Рунівщинської сільради 6-го скликання про дострокове припинення повноважень сільського голови у зв'язку із порушенням ним Конституції та Закону України, – сказала депутат.

Більшість присутніх людей стали на захист сільського голови. Володимир Сухаренко під час сесії неодноразово пропонував опонентам знайти компроміс: вони віддають недоплачене до бюджету, а влада надає дозвіл ПП «Альфа-Капітал» на землю. Підприємство відмовилося робити це, на законних, на їхню думку, підставах. Юрист підприємства Євгеній Бражник апелює до відсутності відповідних договорів на оренду.

Бурхлива дискусія на сесії тривала кілька годин

У сільському будинку культури зібралося кілька сотень людей, які прийшли підтримати Сухаренка та висловити протест проти «Альфа-Капіталу» і його керівництва. Підтримати сільського голову, який вимагає від місцевих підприємців діяти в рамках закону, використовуючи сільську землю, а депутатам запропонувати повернутися у правове поле та зняти конфлікт інтересів, приїхали представники Громадської ради при Полтавській обласній раді. Заклики сільського голови, секретаря, активістів до совісті опозиційних депутатів залишилися без відповіді. Навпаки, вони вимагали провести закриту сесію.

– Мене звинувачують у тому, що нав’язую депутатам свої думки, але це не нав’язування, а прохання визнати конфлікт інтересів, який депутати мали, – каже Володимир Сухаренко.

Депутати, які вимагають, щоб сільський голова склав повноваження, – працюють на підприємстві «Альфа-Капітал», через яке і виник скандал між односельцями. Тож сільський голова припустив, що ця частина депутатів виконує волю свого безпосереднього роботодавця. При цьому пан Сухаренко не приховує, що саме «Альфа-Капітал» забезпечує роботою рунівчан.

– Господарство останні кілька років справно сплачувало податки, давало робочі місця селянам. Нині ж ситуація кардинально змінилася. До бюджету сільської ради не сплачено приблизно сотню тисяч гривень. Але ПП «Альфа-Капітал», маючи заборгованість перед сільським бюджетом, цього року зменшило відрахування, через що недовиконання сільського бюджету за перше півріччя склало 140 тисяч гривень, – каже сільський голова.

Після довготривалої дискусії виникла пропозиція проголосувати за довіру сільському голові. Робили це стоячи. Депутатам, що виступали проти, висловили недовіру. Від «Альфа-Капіталу» на сесії слово взяв юрист Євгеній Бражник. Однак йому не дали можливості висловитися. Коли він вийшов до мікрофону, зал зірвався гучними вигуками «Ганьба!». Вирішити проблему так і не вдалося, сесію закрили під державний гімн у виконанні секретаря і депутатів. Повернутися до розгляду скандального земельного питання планують згодом. Поговорити із представниками опонентів сільського голови не вдалося – ті відмовлялися говорити із журналістом. Не забажав пояснити ситуацію і юрист підприємства. За його словами, депутати не змогли скористуватися правом позбавити сільського голову повноважень.

Юриста, який захищав інтереси підприємства, люди не захотіли слухати

– Є стаття 79 Закону про місцеве самоврядування, де надається право депутатам проголосувати і позбавити сільського голову повноважень, вони повинні були ним скористатися, але на сесії цього не зробили, – прокоментував пан Бражник.

Голова обласної організації партії «УКРОП» Сергій Соловей бачить у ситуації позитив, мовляв, громада змогла згуртуватися. А це означає, що зможуть відстояти свої права.

– Стосовно позиції партії «УКРОП», ми виступаємо за сильні територіальні громади, нам не подобаються ініціативи, які зараз висунуті стосовно так званої децентралізації, і на прикладі Рунівщинської сільради бачимо, що громада, яка має представника, якому довіряє, здатна вирішити багато питань для себе. Громада, об’єднавшись навколо сільського голови, якого вже не вперше вибирає, захищає свої права. Ці події показують, що там, де громада об’єдналася, де підтримує свого лідера, там вона здатна до успіхів, – говорить Сергій Соловей.

Втім, цілком імовірно, що селянам доведеться добре попрацювати, аби все ж таки відстояти свої законні, на їхню думку права. До слова, у Рунівщині говорять, що Олександр Павлюченко вніс заставу у 10 мільйонів за головного полтавського даішника Петра Блажівського. Проте прямих доказів цьому немає.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter
на правах реклами ®